Resepi Wanpaku Ayam Telur Mata yang Enak dan Ringkas

Wanpaku Ayam Telur Mata

Salam semuanya, jumpa lagi di website Resepi kami, Jikalau Kamu sedang mencari Resepi Wanpaku Ayam Telur Mata yang simpel ? Tidak salah, Kami punya Resepi Wanpaku Ayam Telur Mata yang sempurna untuk Saudara di sini. Saya juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Ketika memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Wanpaku Ayam Telur Mata yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Wanpaku Ayam Telur Mata yang kita bikin, mulai dari jenis bahan yang akan digunakan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak perlu pusing jika ingin menyiapkan hidangan Wanpaku Ayam Telur Mata enak di ruang makan Pemirsa, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pembaca buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Saudara.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Pemirsa pun bisa memvariasikan Resepi Wanpaku Ayam Telur Mata ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Saudara dapat membuat Wanpaku Ayam Telur Mata menggunakan 16 jenis bahan dan 11 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Hari2 duk nampak si wanpaku ni lalu lalang dalam facebook. Mula2 tak minat pun cuba. Tapi lama2 tengok rasa geram pulak nak try buat. Maka inilah kali pertama ku cuba buat wanpaku yang viral ni. Tapi resepi telah di ubahsuai ikut citarasa sendiri. Alhamdulillah sedap jugak. Lain kali boleh pelbagaikan lagi bahan2nya. Makan sebelah tu pun dah kenyang yakmat. Dah la mudah, sedap, kenyang dan sihat pulak tu. Boleh la cuba buat nanti. #wanpaku #goldenapron #minggu17 #cookpadmalaysia #saturesepisatupohon

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Wanpaku Ayam Telur Mata :

  1. 2 keping roti Gardenia
  2. 1 biji telur (di goreng mata kerbau)
  3. 6 ketul isi ayam (di potong sederhana)
  4. 1 biji telur (di perap dengan ayam)
  5. 1/2 peket tepung ayam goreng spicy Adabi
  6. 4 helai salad (di basuh bersih2)
  7. 2-3 helai kobis ungu (di hiris nipis)
  8. 1/3 batang lobak merah (di hiris panjang2)
  9. 1/3 batang timun (di potong panjang dan nipis)
  10. 1/2 biji tomato (di hiris nipis)
  11. 1/4 biji capsicum hijau (di hiris panjang2)
  12. 1 sudu besar mayonis
  13. 3-4 sudu besar sos Kewpie Roasted
  14. 1 keping cooking shet
  15. 1 keping plastik wrap secukupnya (untuk balut keseluruhan roti)
  16. 1 cawan minyak masak

Berikut Step-Step dalam menyiapkan Wanpaku Ayam Telur Mata adalah sebagai berikut :

  1. Panaskan sedikit minyak dan gorengkan telur mata. Dah masak, angkat dan ketepikan.
  2. Perapkan ayam yang dah di basuh bersih2 dengan telur selama 10 minit. Kemudian masukkan dalam bekas berisi tepung ayam goreng spicy Adabi. Tutup bekas dan goncang hingga tepung rata seluruh ayam.
  3. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  4. Sayur yang di potong tadi di basuh bersih2 dan toskan hingga kering.
  5. Alaskan board dengan plastik wrap agak2 cukup untuk balut seluruh roti nanti. Kemudian letak 1 keping roti dan sapukan sedikit mayonis. Letakkan 2 keping salad dan 2 keping tomato.
  6. Kemudian letak kobis ungu, lobak merah, capsicum dan timun. Tambahkan sos kewpie roasted.
  7. Letakkan telur dan susun 3,4 ketul ayam atas telur.
  8. Ulang lagi letak tomato, lobak merah, capsicum, timun, kobis ungu dan akhir sekali salad. Letak lagi sedikit sos kewpie atas sayur2 tadi.
  9. Akhir sekali tutup dengan sekeping roti yang telah di sapu mayonis. Balut dengan plastik wrap kemas2 supaya sayur tak berterabur nanti bila di potong.
  10. Dah siap balut dengan plastik boleh la di bungkus dengan cooking shet pulak. Kemudian potong 2 roti tadi dengan pisau pemotong roti yang tajam.
  11. Tadaaaa. Wanpaku ayam telur mata siapppp. SELAMAT MENCUBA! 😍

Makasih telah mempraktekan Resepi yang saya bagi di web ini. Harapan kami, masakan Wanpaku Ayam Telur Mata yang mudah di atas dapat membantu Kamu menyiapkan makanan yang lezatos untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa andaikan Resepi ini berfaedah, silahkan dishare ke sodara lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Sari dari Ipoh.