Resepi Vietnam chicken rice yang Boleh Manjain Lidah dan Gampang

Vietnam chicken rice

Salam pemirsa, jumpa lagi di halaman Resepi bunda, Andai Anda sedang mencari Resepi Vietnam chicken rice yang top ? tepat sekali, Kami punya Resepi Vietnam chicken rice yang mantab untuk Pemirsa di sini. Saya juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Saat memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Vietnam chicken rice yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Vietnam chicken rice yang kita buat, mulai dari jenis bahan yang akan dipakai, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Vietnam chicken rice enak di ruang makan Saudara, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pemirsa buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Anda.

Dari Resepi Vietnam chicken rice ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 10org. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Kamu sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Pembaca pun bisa memvariasikan Resepi Vietnam chicken rice ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Saudara bisa membuat Vietnam chicken rice menggunakan 29 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

#goldenapron2020 Nasi ayam simple yang wie makan dr kecik,perap ayam buat Acar ,hirup sup 🤤😁 jom cuba ada kelainan 😍

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Vietnam chicken rice :

  1. 3 kg ayam bersihkan,dan lumurkan dgn garam kasar,
  2. 3.5 liter air
  3. 2 batang daun leek
  4. 3 inci halia
  5. 1 sudu teh garam
  6. 1/2 sudu teh gula
  7. 1 kiub ayam
  8. 10 ulas bawang putih
  9. 2 inci halia
  10. 5 sudu besar sos tiram
  11. 2 sudu besar sos tomato
  12. 4 sudu besar kicap pekat
  13. 4 sudu besar kicap cair
  14. 1 cawan sos ikan
  15. 1/2 cawan gula
  16. 4 biji cili besar
  17. 15 biji cili padi
  18. 1/4 cawan cuka
  19. 10 ulas bawang putih
  20. 1 sudu teh ajinomoto
  21. 5 batang timun jepun
  22. 2 batang lobak
  23. 4 ulas bawang merah
  24. 1/2 biji bawang Holland
  25. 4 sudu besar cuka
  26. 4 sudu besar gula
  27. 3/4 sudu besar teh garam
  28. 4 tangkai daun ketumbar,basih bersih dgn akarnya sekali
  29. 3 tangkai daun bawang

Berikut Langkah-langkah dalam membuat Vietnam chicken rice adalah sebagai berikut :

  1. Sediakan semua bahan,didihkan 3.5 liter air,bila dah disih masukkan daun leek dan halia yg dihiris.rebus ayam sampai setengah masak dan keluarkan.ketepikan sekejap.biarkan mendidih masukkan kiub ayam dan rasakan dgn gula 1 sudu teh garam dan gula.tutup api
  2. Satukan semua sos dan sagat halus bawang putih 8 ulas dan halia 2inci campurkan dlam sos dan tuang ke dalam magkuk ayam,sos ni boleh perasakan dgn garam dan gula jika nak lebih rasa.perap sampai mesra selama 2 jam.
  3. Untuk buat sosnya pula,sediakan cili padi 15 biji,nak lg pedas boleh tambah,tp takut nanti anak2 pula x makan hehe😁tumbuk 10 ulas bawang putih,cili padi kemudian bancuhkan dgn sos ikan,masukkan gula 1/2 cawan dan ajinomoto 1 sudu teh dan 1/4 cawan cuka,ketepikan kejap,blender cili besar 4biji dan akar ketumbar masukkan kedalam bancuhan cili tadi.boleh dah simpan untuk buat sos cicah.boleh rasa ejas ikut selera.
  4. Untuk acarnya potong timun dan lobak ikut suka saiz dan bentuk,gaul rata dan masukkan cuka,gula garam.gaul sebati sedia dimakan.masa ni boleh masak nasi putih mcm biasa dan goreng/grill ayam,potong daun bawang dan daun sup,sedia di hidangkan.😘

Terima kasih telah membaca Resepi yang tim kami bagi di web ini. Harapan kami, masakan Vietnam chicken rice yang gampang di atas dapat membantu Pembaca menyiapkan hidangan yang endes untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Kamu yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa jika Resepi ini berarti, silahkan bagi ke twitter lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Latika dari Ipoh.