Resepi Tomyam Kung (Udang) yang Lazat dan Mudah

Tomyam Kung (Udang)

Salam semuanya, selamat datang di situs Resepi bunda, Apabila Kamu sedang mencari Resepi Tomyam Kung (Udang) yang top ? Tidak salah, Kami punya Resepi Tomyam Kung (Udang) yang lezat untuk Pemirsa di sini. Kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Waktu memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Tomyam Kung (Udang) yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Tomyam Kung (Udang) yang kita buat, mulai dari jenis bahan yang akan digunakan, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak harus pusing jika ingin menyiapkan hidangan Tomyam Kung (Udang) enak di ruang makan Kamu, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Saudara buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Pemirsa.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Kamu pun bisa memvariasikan Resepi Tomyam Kung (Udang) ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Pemirsa dapat membuat Tomyam Kung (Udang) menggunakan 14 jenis bahan dan 9 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

#phopxcookpad2020 #cookpadmalaysiatask2 #phopbylinimohd #goldenapron2020 Dapat task soup untuk kelas phopxcookpad. Ticer kata tak kisahlah western atau eastern, janji jenis sup. So saya pilih untuk buat tomyam kung ataupun tomyam udang. Rasa memang sebijik macam yang duk makan kat kedai siam. Buat tomyam ni kena pastikan masam masinnya secukup rasa. Makan dengan nasi panas sedap, hirup saja pun sedap.

Bahan-bahan dan bumbu yang dipakai buat pembuatan Tomyam Kung (Udang) :

  1. 350 g udang saiz sederhana (sekali kepala dan kulit)
  2. 4 cawan air
  3. 2 batang serai (hiris serong)
  4. 2 inci lengkuas (hiris)
  5. 6 helai daun limau purut
  6. 5 biji Cili Thai merah (boleh tambah @ kurang)
  7. 1/2 cawan susu cair
  8. 1 bungkus cendawan jarum/ enoki
  9. 2 sdb pes cili thai / pes tomyam
  10. 3 sdb sos ikan
  11. 1/4 cawan air limau nipis
  12. Segenggam hirisan daun ketumbar
  13. Garam jika perlu
  14. Sayur (karot, tomato dll)

Adapun Cara dalam membuat Tomyam Kung (Udang) adalah sebagai berikut :

  1. Panaskan air. Masukkan serai, lengkuas. Reneh sampai mendidih. Kemudian masukkan bawang holand, cili padi dan daun limau purut. Reneh lagi.
  2. Masukkan pula thai cili paste @ paste tomyam serta sos ikan. Kacau sebati. Masukkan karot dan cendawan jerami. Masak sekejap.
  3. Masukkan udang dan daun ketumbar. Masak sampai udang masak.
  4. Masukkan tomato. Tuangkan susu cair. Biarkan mendidih sekejap. Kemudian boleh lah padamkan api. Selepas padam api, tuangkan perahan limau nipis.
  5. Sedia untuk dihidang.
  6. Tips : seeloknya masukkan air limau nipis selepas api dipadamkan untuk mengelakkan kuah berketul sebab ada susu cair
  7. Tips : kalau nak tambah garam rasa dulu. Sbb sos ikan tu dah masin. Sesetengah paste tomyam pun dah masin.
  8. Boleh juga ganti dengan makanan laut yang lain.
  9. Ada perbezaan daun ketumbar dan daun sup. Daun ketumbar selalu digunakan dalam masakan ala thai.

Terima kasih telah mencoba Resepi yang saya bagi di website ini. Harapan kami, Resepi Tomyam Kung (Udang) yang simpel di atas dapat membantu Pemirsa menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi ide untuk Kamu yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa upama Resepi ini berarti, silahkan share ke instagram lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Yuliana dari Simpang Empat.