Resepi Telur Masin Homemade yang Boleh Manjain Lidah dan Easy

Resepi Telur Masin Homemade yang Boleh Manjain Lidah dan Easy

Hai semuanya, selamat datang di website Resepi saya, Andai Pemirsa sedang mencari Resepi Telur Masin Homemade yang sempurna ? tepat sekali, Kami punya Resepi Telur Masin Homemade yang sempurna untuk Saudara di sini. Saya juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Dalam memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Telur Masin Homemade yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Telur Masin Homemade yang kita ciptakan, mulai dari jenis bahan yang akan dimanfaatkan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Telur Masin Homemade enak di ruang makan Saudara, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Saudara buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Anda.

Dari Resepi Telur Masin Homemade ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 6 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Anda sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Telur Masin Homemade ini diperkirakan antara 2-4 minggu.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Anda pun bisa memvariasikan Resepi Telur Masin Homemade ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Saudara mampu membuat Telur Masin Homemade menggunakan 5 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

#goldenapron #week21 #saturesepisatupohon Minggu ni balik kampung, segan nak amik gambar masa masak. Nanti mak jeling… Hahaha… So minggu ni saya kongsikan cara buat telur masin sendiri. Saya gunakan telur itik dan telur ayam. Boleh je. Nak guna telur puyuh pun boleh. Cuma pelik sikit je la. Haha.. Disebabkan nak buat telur masin ni, minimum kena rendam 2 minggu, saya dah buat awal, telur masin yang dah siap, saya bawak balik kampung. Tinggal nak hidang je pun. Kalau amik gambar makanan yang dah siap, takde la mak jeling, kan kan kan… Heehee… Saya bagi sukatan untuk 6 biji telur dalam balang kuih size kecil. Sebab kalau yang pertama kali nak try buat, boleh la try sikit-sikit. Nanti bila dah pandai buat, boleh agak-agak untuk buat dalam skala besar pula ye. Selamat mencuba. 😍

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan buat pembuatan Telur Masin Homemade :

  1. 4 biji telur itik
  2. 2 biji telur ayam
  3. (Nak guna semua telur itik sahaja pun boleh)
  4. 600 ml air
  5. 1/2 cawan garam himalaya

Berikut Step-Step dalam menyiapkan Telur Masin Homemade adalah sebagai berikut :

  1. Cuci bersih semua telur.
  2. Susunkan dalam balang kuih size kecil.
  3. Larutkan garam ke dalam air. Kalau ada yang tak larut pun tak apa. Maknanye larutan dah tepu. Masukkan larutan air garam ke dalam balang berisi telur tadi. Pastikan semua telur terendam. Biarkan selama 2-4 minggu.
  4. Selepas 2 minggu, keluarkan telur. Cuci dan rebus sehingga masak. Dah boleh makan. Hidangkan dengan bubur nasi pun sedap. 😁
  5. Nota : Kalau tak pasti samada telur masin menepati citarasa atau tak, lepas 2 minggu, rebus sebiji dahulu. Kalau tak cukup masin, biarkan lagi seminggu dan ulang semula. Sampai lah dpt tahap kemasinan yg digemari. Personally, saya suka rendam 2 minggu je, tapi ada yang kata tak cukup masin. Terpulang pada masing-masing ye. Selamat mencuba.

Terima kasih telah menggunakan Resepi yang saya bagi di sini. Besar harapan kami, masakan Telur Masin Homemade yang gampang di atas dapat membantu Pembaca menyiapkan hidangan yang semlidut untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa andaikan Resepi ini bermanfaat, silahkan dibagi ke instagram lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Zelda dari Batu.