Resepi Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api yang Enak dan Easy

Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api

Hai semuanya, selamat datang di website Resepi bunda Ida, Andai Kamu sedang mencari Resepi Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api yang lezat ? Tidak salah, Kami punya Resepi Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api yang lezat untuk Pembaca di sini. Kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Dalam memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api yang kita buat, mulai dari jenis bahan yang akan dimanfaatkan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api enak di ruang makan Saudara, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Kamu buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Kamu.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Pemirsa pun bisa memvariasikan Resepi Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api menggunakan 19 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Nak sangat makan ni… πŸ˜‹ Dah makan tak cukup pula😁.. biasanya menu ala-ala begini memang mendapat tempat dan sambutan ahli keluarga dalam rumah ni, tak pernah tolak.. kalau dihidang duduk bersila kemas dorang sambil feeling layan nikmatnyaπŸ˜… Adik saya buat jualan tauhu ni.. ramai customer dia suka tauhu dan sambal kicap cili api yang dia buat. Rasa terpanggil nak buat sendiri puas makan hehehe.. JOM KONGSI REZEKI.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan buat menyiapkan Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api :

  1. 1 paket tauhu kering – 25 ketul
  2. Bahan inti :
  3. 6 biji ubi kentang
  4. 2 keping dada ayam
  5. 1 biji bawang holland – potong dadu kecil
  6. 1 pokok daun bawang – hiris halus
  7. 1 pokok daun sup – hiris halus
  8. 1 biji cili besar merah – potong dadu kecil
  9. 2 sudu makan maggi cukup rasa
  10. 1 sudu teh lada hitam berperisa
  11. Isi tauhu yang diasingkan
  12. Bahan salut :
  13. 3 biji telur
  14. Bahan sambal kicap cili api :
  15. 3 biji cili besar merah **
  16. 2 biji cili besar hijau **
  17. 3 biji cili api **
  18. 2 ulas bawang putih **
  19. 1/3 cawan kicap lemak manis

Adapun Cara dalam praktik Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api adalah sebagai berikut :

  1. Tauhu belah empat pastikan jangan putus. Korek isi tauhu asingkan.
  2. Rebus/kukus ubi kentang hingga empuk dan lembut. Kemudian lenyek halus semasa masih panas.
  3. Rebus isi ayam dan carikkan, kemudian satukan semua bahan inti yang lain dan sebatikan.
  4. Ambil seketul tauhu kering yang telah dibelah tadi, sumbatkan dengan inti dan kemaskan. Buat hingga tauhu dan inti habis.
  5. Pastikan minyak telah dipanaskan terlebih dahulu, kocok telur dan celup begedil tauhu ke dalam telur goreng di dalam kuali hingga masak kekuningan, angkat dan toskan.
  6. Sambal kicap cili api : Semua bahan bertanda (**) digoreng hingga layu, masukkan ke dalam blender tuang kicap lemak manis dan kisar hingga halus, siap.
  7. Sedia dinikmati, colek tauhu begedil dengan sambal kicap cili api.

Makasih telah mencoba Resepi yang saya bagi di sini. Besar harapan kami, masakan Tauhu Begedil Sambal Kicap Cili Api yang simpel di atas dapat membantu Kamu menyiapkan hidangan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi untuk Kamu yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa jikalau Resepi ini berarti, silahkan share ke instagram lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Uchita dari Kulai.