Resepi Tauhu Begedil Kongsi Rezeki yang Memang Lazat dan Simpel

Resepi Tauhu Begedil Kongsi Rezeki yang Memang Lazat dan Simpel

Halo pemirsa, jumpa lagi di halaman Resepi bunda Ida, Jikalau Saudara sedang mencari Resepi Tauhu Begedil Kongsi Rezeki yang mudah ? Tidak salah, Kami punya Resepi Tauhu Begedil Kongsi Rezeki yang mantab untuk Kamu di sini. Saya juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Dalam memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Tauhu Begedil Kongsi Rezeki yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Tauhu Begedil Kongsi Rezeki yang kita bikin, mulai dari jenis bahan yang akan dipakai, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak harus pusing jika ingin menyiapkan hidangan Tauhu Begedil Kongsi Rezeki enak di ruang makan Pembaca, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Kamu buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Anda.

Dari Resepi Tauhu Begedil Kongsi Rezeki ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 16 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Saudara sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Tauhu Begedil Kongsi Rezeki ini diperkirakan antara 30 Min.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Pemirsa pun bisa memvariasikan Resepi Tauhu Begedil Kongsi Rezeki ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Saudara bisa membuat Tauhu Begedil Kongsi Rezeki menggunakan 24 jenis bahan dan 13 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Bagi MinSha resipi ni biasa ja. Tapi bagi repeat customer, tauhu begedil ni the best in the world! 😂 Derang dah try order dari orang lain & dari seller yang viral jugak. Tapi still sanggup tunggu & order dari MinSha. Kenapa perlu tunggu? Sebab MinSha selalu busy jadi terpaksa tolak order. Kadang buat juga kalau ada yang betul-betul merayu. 😅 Maaf lambat siki share resipi kebetulan weekend ni ada yang order 100 biji untuk sambutan hari jadi. Semoga resipi ini dapat membantu yang memerlukan. Aminnnnn… 💗

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Tauhu Begedil Kongsi Rezeki :

  1. 2 peket Tauhu Kering (16pcs)
  2. Inti
  3. 100 g Kentang
  4. 100 g Isi Ayam Cincang
  5. 1 biji Bawang Besar (dadukan)
  6. 2 ulas Bawang Putih (cincang halus)
  7. 1/4 sdt Garam
  8. 1/4 sdt Seasoning Maggi
  9. 1 sdb Gula
  10. 2 sdt Lada Putih AjiShio
  11. 10 g Daun Sup (segenggam)
  12. 2 sdb Bawang Goreng (tumbuk kasar)
  13. Untuk Goreng
  14. 1 biji Telur
  15. 500 ml Minyak Masak
  16. Sambal Kicap
  17. 120 g Kicap Manis ABC
  18. 60 g Cili Merah (3-4 biji)
  19. 60 g Bawang Merah (1biji)
  20. 10 g Bawang Putih (2 ulas)
  21. 2-3 Limau Kasturi
  22. 1/2 sdt Garam
  23. Optional
  24. 50-100 g Cheddar Cheese

Berikut Step-Step dalam mengolah Tauhu Begedil Kongsi Rezeki adalah sebagai berikut :

  1. TIPS: Potong kecil kentang dan masukkan ke dalam satu periuk air panas. Cara ni cepat kentang empuk.
  2. Lepas 5 minit, cucuk kentang dengan garfu, kalau lembut, toskan air dan lenyek
  3. Panaskan 2 sudu makan Minyak & tumis Bawang Merah & Bawang Putih sampai naik bau
  4. Masukkan Isi Ayam dan gaul hingga separuh masak
  5. Masukkan gaul, gula, maggi seasoning & lada putih. Gaul sebati.
  6. Masukkan isi ayam, bawang goreng & daun sup ke dalam kentang dan gaul sebati. Kalau nak lagi sedap masukkan shredded Cheddar Cheese
  7. Potong “X” tauhu kering dan keluarkan isi.
  8. Gaul sebati dan sumbat inti ke dalam tauhu
  9. Panaskan minyak atas api sederhana
  10. Pukul telur dan salutkan tauhu yang sudah disumbat
  11. Goreng hingga keemasan dan toskan
  12. Blend halus semua bahan sambal kicap kecuali limau. Perah limau satu persatu dan rasa. Jika tak cukup, tambah lagi limau
  13. Sedia untuk dihidang. Biasa ya di makan sebagai lauk untuk nasi putih. Tapi kini menjadi snek kegemaran yang dimakan begitu sahaja. 💗

Terima kasih telah membaca Resepi yang tim kami tampilkan di web ini. Besar harapan kami, olahan Tauhu Begedil Kongsi Rezeki yang mudah di atas dapat membantu Kamu menyiapkan hidangan yang enduess untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi bagi Kamu yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa andaikan Resepi ini bermanfaat, silahkan dibagi ke facebook lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Titin dari Balakong.