Resepi Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Popia) yang Sempurna dan Ringkas

Resepi Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Popia) yang Sempurna dan Ringkas

Hai pemirsa, selamat datang di website Resepi bunda Ida, Apabila Pemirsa sedang mencari Resepi Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Popia) yang mudah ? Tidak salah, Kami punya Resepi Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Popia) yang lezat untuk Kamu di sini. Tim kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Waktu memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Popia) yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Popia) yang kita bikin, mulai dari jenis bahan yang akan digunakan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak harus pusing jika ingin menyiapkan hidangan Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Popia) enak di ruang makan Kamu, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Anda buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Kamu.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Saudara pun bisa memvariasikan Resepi Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Popia) ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Saudara bisa membuat Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Popia) menggunakan 26 jenis bahan dan 9 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

#takoyakiminsha #goldenapron2020 #cooksnap Takoyaki Popia, yang ni dah lama sebenarnya Aznie nak buat. Tapi kulit popia pulak habis stok. Jadi simpan je la dulu, bila dah beli terus je buat. Sedapnya tak boleh tahan dengan kerangupan kulit popia tu. krup krap bila gigit🤭. Serius suka sangat bila buat ni. Makan tak boleh berenti. Tak rugi mencuba. Bagi yang tak de pan takoyaki jangan risau , kita yang buat dia kan. Ikut la citarasa kita. In shaa allah menjadi😍

Bahan-bahan dan bumbu yang dipakai dalam pembuatan Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Popia) :

  1. 15-20 keping Kulit Popia
  2. Adunan Takoyaki
  3. 100 g Tepung Gandum
  4. 100 g Kobis (sagat halus)
  5. 1 biji Telur
  6. 1 sdt Serbuk Ikan Bilis Tumix / Garam
  7. 1/2 sdt Lada Putih Ajinomoto
  8. 200 ml Air
  9. 1 sdb Tepung Tempura (optinal)
  10. Inti
  11. Isi Ayam / Sotong / Udang / Hotdog / dll
  12. Gam Sebagai Pelekat (Sebatikan)
  13. 2 sudu besar tepung gandum
  14. 5 sudu besar air (jika kurang boleh tambah)
  15. Sos Takoyaki
  16. 1 biji bawang putih di ketuk hancur
  17. 1/2 cawan sos tiram
  18. 1/2 cawan sos tomato
  19. 4 sudu besar gula
  20. 1 cawan air
  21. 1 sudu tepung jagung dicampur dengan sedikit air
  22. Best Topping
  23. Serbuk Cili
  24. SAJI Mayonnaise
  25. Bonito Flakes (optional)
  26. Roasted Seaweed flakes (optinal)

Berikut Step-Step dalam memasak Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Popia) adalah sebagai berikut :

  1. Cara ~Potong kecil isi ayam / sotong / hotdog dan stir fry dalam 1 sudu besar minyak panas selama 2-3 minit
  2. Kobis Aznie mesin halus je senang beberapa saat je siap🙈
  3. ~Masukkan semua bahan adunan takoyaki dan sebatikan. ketepikan.
  4. Cara membuat sos takoyaki ~campur kesemua bahan di atas kecuali tepung jagung.. bila mendidih baru tuang adunan tepung jagung. agak dah pekat baru tutup api. tapis dan sedia diletak dlm botol utk di drizzle nanti.
  5. ~Masukkan adunan campuran tepung tadi kedalam loyang. Taburkan udang dan sotong diatasnya. Dan kukus selama 10 minit.
  6. ~Bila dah siap kukus, angkat dan biarkan selama 5 minit. Kemudian potong-porong ikut saiz yang kita nak.
  7. ~Letakkan adunan takoyaki yang kita dah potong diatas kulit popia. Sapukan keliling kulit popia dengan gam (tepung gandum). Kemudian lipat dengan kemas. Buat hingga habis.
  8. ~Kemudian boleh la kita goreng hingga kekuningan dengan api sederhana besar. Angkat dan tos.
  9. ~Siap, boleh la dihidangkan dengan topping. Rugi xcuba.. sedap.

Terima kasih telah mempraktekan Resepi yang kami tampilkan di website ini. Harapan kami, olahan Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Popia) yang mudah di atas dapat membantu Pemirsa menyiapkan makanan yang semlidut untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk Pembaca yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa andaikan Resepi ini berfaedah, silahkan share ke instagram lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Nova dari Sekudai.