Resepi Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Kukus) yang Boleh Manjain Lidah dan Ringkas

Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Kukus)

Halo pengunjung, selamat datang di website Resepi kami, Jika Kamu sedang mencari Resepi Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Kukus) yang simpel ? tepat sekali, Kami punya Resepi Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Kukus) yang mantab untuk Pemirsa di sini. Kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Ketika memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Kukus) yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Kukus) yang kita buat, mulai dari jenis bahan yang akan dimanfaatkan, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Kukus) enak di ruang makan Pembaca, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Saudara buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Anda.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Anda pun bisa memvariasikan Resepi Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Kukus) ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Pemirsa dapat membuat Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Kukus) menggunakan 22 jenis bahan dan 12 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

#takoyaki #cooksnap #goldenapron2020 Vs kedua yang Aznie buat untuk ni Aznie buat dengan cara kukus & goreng. Bagi yang tak ada pan takoyaki & oven boleh buat cara ni pulak. Serius rasa sama je. lembut didalamnya. tambah pulak makan dengan sosnya. Aduiiii pinsan😂

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Kukus) :

  1. Adunan Takoyaki
  2. 100 g Tepung Gandum
  3. 100 g Kobis (sagat halus)
  4. 1 biji Telur
  5. 1 sdt Serbuk Ikan Bilis Tumix / Garam
  6. 1/2 sdt Lada Putih Ajinomoto
  7. 200 ml Air
  8. 1 sdb Tepung Tempura (optinal)
  9. Inti
  10. Isi Ayam / Sotong / Udang / Hotdog / dll
  11. Sos Takoyaki
  12. 1 biji bawang putih di ketuk hancur
  13. 1/2 cawan sos tiram
  14. 1/2 cawan sos tomato
  15. 4 sudu besar gula
  16. 1 cawan air
  17. 1 sudu tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
  18. Best Topping
  19. Serbuk Cili
  20. SAJI Mayonnaise
  21. Bonito Flakes (optional)
  22. Roasted Seaweed flakes (optinal)

Adapun Step-Step dalam memasak Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Kukus) adalah sebagai berikut :

  1. Cara ~Potong kecil isi ayam / sotong / hotdog dan stir fry dalam 1 sudu besar minyak panas selama 2-3 minit
  2. ~Masukkan semua bahan adunan takoyaki dan sebatikan
  3. ~Masukkan adunan ke dalam bekas yang bercorong atau bermulut yang senang untuk dituang
  4. Cara membuat sos takoyaki ~campur kesemua bahan di atas kecuali tepung jagung.. bila mendidih baru tuang adunan tepung jagung. agak dah pekat baru tutup api. tapis dan sedia diletak dlm botol utk di drizzle nanti.
  5. Cara membuat takoyaki kukus ~Panaskan kukusan..
  6. ~Sapukan acuan dengan sedikit minyak. Masukkan adunan dan bubuh inti didalamnya.
  7. ~Kukus selama 20 minit @ hingga ia masak. Biarkan ia sejuk dahulu.
  8. ~Keluarkan ia dari acuan.
  9. ~Kemudian digoreng sekejap nak bagi luar dia warna gold sikit. Tak nak goreng balik pun tak pe.
  10. ~Sapu sos atas takoyaki, Letak serbuk cili / cayenne pepper & picit mayonnaise
  11. ~Taburkan roasted seaweed dan bonito flakes (optional)
  12. ~Siap untuk dihidang. Sedap makan panas-panas!

Thanks telah menggunakan Resepi yang kami bagi di halaman ini. Harapan kami, Resepi Takoyaki Mudah & Super Sedap (Vs Kukus) yang simpel di atas dapat membantu Pembaca menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk Kamu yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa jika Resepi ini berfaedah, silahkan bagikan ke twitter lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Gabriella dari Bentung.