Resepi Swiss Roll Cake Simple yang Menggugah Selera dan Gampang

Swiss Roll Cake Simple

Hai semuanya, jumpa lagi di situs Resepi bunda Ida, Andai Kamu sedang mencari Resepi Swiss Roll Cake Simple yang top ? tepat sekali, Kami menyediakan Resepi Swiss Roll Cake Simple yang mantab untuk Saudara di sini. Saya juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Ketika memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Swiss Roll Cake Simple yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Swiss Roll Cake Simple yang kita bikin, mulai dari jenis bahan yang akan digunakan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak perlu pusing jika ingin menyiapkan hidangan Swiss Roll Cake Simple enak di ruang makan Saudara, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pemirsa buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Kamu.

Dari Resepi Swiss Roll Cake Simple ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 2 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Saudara sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Swiss Roll Cake Simple ini diperkirakan antara 30 minit.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Saudara pun bisa memvariasikan Resepi Swiss Roll Cake Simple ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Kamu bisa membuat Swiss Roll Cake Simple menggunakan 6 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Lama dah nk buat kek gulung ni atau Swiss Roll. Resepi ini paling mudah dah hasilnya juga boleh tahan utk ptama kali membuatnya. Sukatan bahan juga sesuai utk saya kerana kami bdua aja dirumah jadi buat utk sekali makan sahaja, utk minum petang. Rasanya tidak lah segebu yg dijual dikedai bakery tpi cukup sedap utk memuaskan deria rasa Selamat mencuba ❤️.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Swiss Roll Cake Simple :

  1. 2 biji telur ayam
  2. 1/4 cawan gula
  3. 1/4 cawan tepung naik sendiri
  4. 1 tbsp minyak masak
  5. 1/2 sudu kecil essent vanilla
  6. 2 tbsp jem pilihan masing²

Adapun Step-Step dalam menyiapkan Swiss Roll Cake Simple adalah sebagai berikut :

  1. Satukan telur dan gula lalu pukulkan sehingga kembang sehingga telur membentuk peak.
  2. Seterusnya ambil pengayak tepung masukkan tepung ayak sehingga habis. Gaulkan secara kauk balik.
  3. Masukkan minyak masak dan vanilla essen kauk balikkan sehingga mesra.
  4. Sediakan tray atau loyang yg sesuai, lapiskan dengan kertas minyak lalu ratakan adunan ketuk² adunan sedikit utk buang angin. Panaskan ketuhar suhu 150 Celsius selama 5 minit api bawah sahaja. Bakarkan kek tadi selama 10 – 15 minit suhu 150 Celsius api bawah.
  5. Dah masak bolehlah diletakkan jem lalu, spreadkan jem dan gulungkan kek dengan menggunakkan kertas minyak tadi. Seterusnya letakkan kek ke dalam peti ais bahagian chiller dahulu, selama 10 minit barulah dipotong.

Thanks telah mencoba Resepi yang kami tampilkan di website ini. Besar harapan kami, Resepi Swiss Roll Cake Simple yang simpel di atas dapat membantu Pemirsa menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide dalam Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa andaikan Resepi ini berarti, silahkan dibagi ke instagram lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Samiah dari Kampar.