Resepi Sundubu Jjigae Ala Korea Citarasa Melayu yang Boleh Manjain Lidah dan Gampang

Sundubu Jjigae Ala Korea Citarasa Melayu

Halo pengunjung, selamat datang di halaman Resepi bunda Ida, Apabila Kamu sedang mencari Resepi Sundubu Jjigae Ala Korea Citarasa Melayu yang sempurna ? Tidak salah, Kami punya Resepi Sundubu Jjigae Ala Korea Citarasa Melayu yang lezat untuk Pemirsa di sini. Kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Saat memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Sundubu Jjigae Ala Korea Citarasa Melayu yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Sundubu Jjigae Ala Korea Citarasa Melayu yang kita buat, mulai dari jenis bahan yang akan dimanfaatkan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Sundubu Jjigae Ala Korea Citarasa Melayu enak di ruang makan Kamu, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pemirsa buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Pemirsa.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Anda pun bisa memvariasikan Resepi Sundubu Jjigae Ala Korea Citarasa Melayu ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda mampu membuat Sundubu Jjigae Ala Korea Citarasa Melayu menggunakan 21 jenis bahan dan 13 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Fridge Moment: Resepi Tak Terduga Tak sangka pencarian 3 bahan sedia ada dalam fridge kali ini iaitu tauhu lembut + daging + cendawan membawa Uchu kepada masakan femes Korea ni! Uchu sangat teruja nak masak stew tauhu korea ni selepas pencarian. Kebetulan segala bahan lain yang diperlukan memang ada dalam stok kecuali kimchi! Kimchi bukanlah makanan yang menjadi kegemaran keluarga Uchu lebih2 suami. Uchu sempat membelek buku resepi masakan Korea di rumah. Menurut buku resepi authentic Korea ni, Kimchi boleh menjadi bahan sampingan sahaja dalam Sundubu Jjigae ni, bukanlah wajib. Jadi Uchu olah, menggunakan perisa Kimchi dari pes Oden Kimchi Adabi sahaja. Disebabkan husben Uchu bukanlah peminat masakan korea, jadi Uchu olah stew Korea ini menjadi sedap di lidah keluarga Uchu dan kena dengan citarasa suami dengan menambah bahan citarasa Melayu seperti halia, bawang, gula merah dan asam jawa. Dipuji sedap membuatkan Uchu tersenyum lebar weh..🤣 Olahan resepi yang Uchu buat adalah berdasarkan resepi cookpader @Mizzanem . Uchu ada menyemak resepi Mizzanem dengan buku resepi Korea tu, memang resepinya hampir sama. Maknanya, sesiapa yang nak rasa lebih authentic Korea tu, boleh la skip bahan2 Melayu yang Uchu tambah tu..✌️ 69/2022

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan buat menyiapkan Sundubu Jjigae Ala Korea Citarasa Melayu :

  1. Bahan A
  2. 450 g daging batang pinang/kurang lemak (hiris nipis/potong kecil-kecil)
  3. 3 sudu besar minyak bijan
  4. 6 ulas bawang putih (dicincang)
  5. 1/2 biji bawang holland (didadu)
  6. 1 inci halia (dikisar)
  7. Bahan Perasa
  8. 3 sudu besar Gochujang (sukatan boleh adjust ikut kesesuaian)
  9. 1 sudu besar serbuk cili (kepedasan ikut suka)
  10. 3 sudu besar pes Oden perisa Kimchi Adabi (sukatan adjust ikut suka)
  11. 1 sudu besar dashi/2 kiub ikan bilis
  12. 1 sudu besar asam jawa (dibancuh sedikit air, ditapis)
  13. 4 sudu besar gula merah (Uchu guna kelapa)/boleh ganti dengan gula biasa/brown sugar
  14. 1/2 sudu teh Ajinomoto
  15. 1 pokok batang leek/daun bawang (dihiris)
  16. Bahan B
  17. 1 pokok daun leek/daun bawang
  18. 3 tiub tauhu telur/tauhu lembut (Uchu campur kedua-duanya)
  19. 2 peket cendawan Enoki
  20. 2 peket cendawan Shimeji
  21. Telur secukupnya

Berikut Cara dalam mengolah Sundubu Jjigae Ala Korea Citarasa Melayu adalah sebagai berikut :

  1. Tumis bawang putih dan bawang holland sehingga naik bau.
  2. Masukkan pes Gochujang dan serbuk cili.
  3. Masukkan pes halia dan daging.
  4. Masukkan pes oden perasa kimchi.
  5. Tambahkan kiub ikan bilis, air asam jawa.
  6. Masukkan gula. Uchu guna kelapa.
  7. Masukkan bahagian bawah batang leek. Tutup periuk dan reneh dengan api sederhana sahaja sehingga air daging sedikit kering supaya rasa bahan dapat diserap dalam daging.
  8. Tambahkan air secukupnya dan masak lagi sehingga mendidih. Jika hendak makan stew ini bersama nasi, kurangkan air. Uchu nak makan dengan ramen.
  9. Masukkan batang leek, cendawan.
  10. Masukkan juga daun leek dan bahan utama kita iaitu tauhu. Tutup periuk dan reneh lagi sehingga mendidih. Boleh tambah pes Gochujang dan Oden Kimchi lagi untuk kesesuaian masing2.
  11. Jika ada claypot untuk individu untuk dihidangkan, tuangkan stew yg mendidih dalam claypot dan masukkan telur. Disebabkan Uchu hidang terus dari pot utama, Uchu terus pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalamnya.
  12. Sedia dihidangkan bersama ramen, bubur nasi pekat atau nasi.
  13. Snap pencarian:

Makasih telah mencoba Resepi yang tim kami bagi di web ini. Besar harapan kami, olahan Sundubu Jjigae Ala Korea Citarasa Melayu yang simpel di atas dapat membantu Kamu menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa andai Resepi ini bermanfaat, silahkan dishare ke facebook lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Keisha dari Tapah.