Resepi Sambal bilis non spicy yang Sempurna dan Easy

Sambal bilis non spicy

Halo semuanya, jumpa lagi di halaman Resepi bunda Ida, Andai Kamu sedang mencari Resepi Sambal bilis non spicy yang mantab ? Tidak salah, Kami punya Resepi Sambal bilis non spicy yang top untuk Pembaca di sini. Saya juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Ketika memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Sambal bilis non spicy yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Sambal bilis non spicy yang kita ciptakan, mulai dari jenis bahan yang akan digunakan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak harus pusing jika ingin menyiapkan hidangan Sambal bilis non spicy enak di ruang makan Pemirsa, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Kamu buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Saudara.

Dari Resepi Sambal bilis non spicy ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 2 org 2x mkn. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Pembaca sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Sambal bilis non spicy ini diperkirakan antara 45 mins.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Anda pun bisa memvariasikan Resepi Sambal bilis non spicy ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Saudara mampu membuat Sambal bilis non spicy menggunakan 8 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Bila dah ada anak kecik kena masak yang tak pedas everyday.. dapat sambal macam ni boleh makan asing dari anak2.. saya buat untuk dinner, makan dengan lauk goreng and sayur lemak.. esoknya tambah nasi and telur jadi breakfast nasi lemak nyummy.. Non spicy untuk elakkan sakit perut. Tips untuk sambal sedap: Kena garing betul, pakai minyak banyak Lagi banyak gula lagi merah cantik jadinya If cili pedas sangat tambah bawang kisar lagi Tips untuk tengok cili/cili kering pedas ke tak : tengok hujung dia part ekor/triangle . Lagi tajam bucu lagi pedas cilinya Tips ibu2 nak cepat : pakai bawang saiz sederhana je.. I olls tahu tak sempat nak kupas bawang merah/india yang kecil tu

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Sambal bilis non spicy :

  1. Bawang merah saiz kiwi 2 biji
  2. 3 ulas Bawang putih
  3. Halia seceot (xde pun takpe)
  4. Cili siap blend 2 sudu
  5. Bawang besar separuh dihiris
  6. Ikan bilis 1 setengah genggam
  7. Sos cili sikit
  8. Asam keping x1

Berikut Langkah-langkah dalam mengolah Sambal bilis non spicy adalah sebagai berikut :

  1. Blend bawang merah, putih dan halia.. nak komen halus potong kasar2 dulu
  2. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis
  3. Dah separuh garing (jangan garing sangat macam nak rapuh tu), masukkan bahan blend tadi
  4. Tunggu air bawang kering.. lagi lama tumis lagi yummy.. kalau tak tumis lama nanti rasa bawang yg pahit tu, then tambah cili kisar. Nak cepat letak je sekali
  5. Biar cili garing.. then tambah bawang hiris dan asam keping
  6. Dah tak larat berdiri boleh tambahlah cili sos, garam gula

Thanks telah membaca Resepi yang saya tampilkan di website ini. Besar harapan kami, olahan Sambal bilis non spicy yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang menarik untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi dalam Kamu yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa upama Resepi ini berarti, silahkan dishare ke twitter lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Ifa dari Sungai Petani Malon.