Resepi Roti Daging Masala yang Enak dan Mudah

Resepi Roti Daging Masala yang Enak dan Mudah

Halo semuanya, selamat datang di situs Resepi bunda Ida, Andai Pemirsa sedang mencari Resepi Roti Daging Masala yang simpel ? tepat sekali, Kami menyediakan Resepi Roti Daging Masala yang lezat untuk Pembaca di sini. Saya juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Ketika memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Roti Daging Masala yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Roti Daging Masala yang kita bikin, mulai dari jenis bahan yang akan digunakan, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Roti Daging Masala enak di ruang makan Pemirsa, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pemirsa buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Anda.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Pembaca pun bisa memvariasikan Resepi Roti Daging Masala ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Pemirsa bisa membuat Roti Daging Masala menggunakan 17 jenis bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

#leftover food #goldenapron #saturesepisatupohon Haa ni lagi satu resepi guna lebihan roti..hehe Resepi ni sedap yakmat korang…memang kategori wajib cuba 😋 Sebabnya, campuran rempah-rempah dengan tomato & daging tu memang ngam sangat. Tambah pulak cheese kan..makanan apa yang tambah cheese tak sedap ye dak 🤣 Cikna jumpa resepi ni dalam youtube. Bila Cookpad buat contest leftover food, kebetulan memang ada roti nak expired kat rumah terus Cikna google resepi. Tapi Cikna olah sikit tambah daging & parmesan cheese..lagik sedap uit..hehe Resepi asal tak letak pun daging ngan cheese tu..biasa la spesis durhaka resepi khen 😝 Excited sangat bila Cookpad buat contest ni..sebab macam-macam boleh buat dengan leftover food.

Bahan-bahan dan bumbu yang dipakai buat pembuatan Roti Daging Masala :

  1. 3 keping Roti (potong kiub)
  2. 50 g Daging Kisar
  3. 3 biji Bawang Merah (cincang halus)
  4. 1 ulas Bawang Putih (tumbuk halus)
  5. 2-3 biji Tomato (potong dadu)
  6. 1 sudu besar Rempah Masala
  7. 1 sudu kecil Serbuk Cili
  8. 1 sudu kecil Serbuk Kunyit
  9. 1 sudu kecil Garam
  10. 1/2 sudu kecil Gula
  11. Secubit Jintan Putih
  12. 1/2 sudu Pes Asam Jawa
  13. 3 sudu besar Air
  14. 5 urat Daun Bawang
  15. 1 sudu besar Parmesan Cheese
  16. 1 sudu besar Mentega
  17. 2 sudu besar Minyak Masak

Berikut Langkah-langkah dalam menyiapkan Roti Daging Masala adalah sebagai berikut :

  1. Panaskan minyak, tumis jintan putih hingga wangi kemudian masukkan mentega. Tumis bawang merah & bawang putih hingga garing.
  2. Masukkan tomato, masak hingga tomato lembut. Masukkan pula rempah masala, serbuk cili & serbuk kunyit. Masukkan daging cincang. Masak hingga pecah minyak.
  3. Masukkan air & pes asam jawa. Masak sebentar hingga pekat. Perasakan dengan garam & gula secukup rasa. Masukkan roti yang telah dipotong kiub, gaul hingga bahan bersalut. Tabur daun bawang & parmesan cheese, gaul sebati. Siap untuk dihidangkan.

Makasih telah mempraktekan Resepi yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, masakan Roti Daging Masala yang simpel di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang semlidut untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi untuk Kamu yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa andaikan Resepi ini berarti, silahkan share ke teman lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Bella dari Sri Terlindung.