Resepi Resepi Sotong Kangkung Street Food yang Boleh Manjain Lidah dan Gampang

Resepi Sotong Kangkung Street Food

Halo pengunjung, selamat datang di halaman Resepi bunda Ida, Jika Anda sedang mencari Resepi Resepi Sotong Kangkung Street Food yang top ? tepat sekali, Kami menyediakan Resepi Resepi Sotong Kangkung Street Food yang lezat untuk Pemirsa di sini. Tim kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Dalam memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Resepi Sotong Kangkung Street Food yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Resepi Sotong Kangkung Street Food yang kita ciptakan, mulai dari jenis bahan yang akan dipakai, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak harus pusing jika ingin menyiapkan hidangan Resepi Sotong Kangkung Street Food enak di ruang makan Pembaca, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Saudara buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Anda.

Dari Resepi Resepi Sotong Kangkung Street Food ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 1 Hidangan. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Anda sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Anda pun bisa memvariasikan Resepi Resepi Sotong Kangkung Street Food ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Kamu bisa membuat Resepi Sotong Kangkung Street Food menggunakan 22 jenis bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

#goldenapron2020 #phopxcookpad2020 #cookpadMalaysia2020 #task4 #streetfood Minggu ni, utk resepi di cookpad, kami perlu selesaikan dengan task4 iaitu resepi makanan jalanan. Hehehhe. Kali ni sy buat sotong kangkung pulak. Penang ni glemer dgn sotong kangkung, teringat kawan2 yg nak datang utk makan sotong kangkung di penang. Setiap kali makan, teringat kat kawan2 yg masih belum kesampaian nak datang. Jadi kita olah resepi ni, sekurang-kurangnya kawan2 sy tu boleh buat sendiri di rumah sebelum datang ke penang ye tak 😆🤤😂. Jom cuba ✌🏽

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan buat pembuatan Resepi Sotong Kangkung Street Food :

  1. Bahan A (Untuk dicelur)
  2. 1 ekor sotong kembang basuh bersih potong-potong kecil dan celur seketika
  3. 1 ikat kangkung kampung basuh bersih dan ambil bahagian sayur dan batang lembut shj (kt guna kangkung biasa). Celur sekejap
  4. Bahan B (Untuk dikisar)
  5. 2 sudu cili giling
  6. 2 sudu kicap manis pekat
  7. 1 sudu sos tiram
  8. 1 sudu cili serbuk
  9. 2 sudu taucu
  10. 1 bj bwg besar
  11. 2 ulas bwg putih
  12. 1/4 inci belacan
  13. 1 sudu bawang goreng
  14. 1 sudu kacang tumbuk
  15. 1 inci gula melaka
  16. Bahagian C (Untuk kuah)
  17. 1 senduk minyak masak
  18. 1 sudu air tepung jagung yg dibancuh asing
  19. 1 cawan air kosong
  20. 1 sudu gula
  21. 1/2 sudu garam dan perasa hilal (bergantung pd rs kuah)
  22. 1 cubit asam jawa(ambil jusnya shj)

Adapun Step-Step dalam menyiapkan Resepi Sotong Kangkung Street Food adalah sebagai berikut :

  1. Mula2 basuh bersih bahan2 A dan celur seketika sehingga masak elok.
  2. Kemudian kisar semua bahan2 B dan tumis.
  3. Masa tumis, masukkan air kosong sikit2 dan air tepung jagung. Kemudian masukkan gula, garam dan perasa secukupnya serta jus asam jawa sedikit. Pastikan rs masakan kita. Mana yg xok boleh kita olah. Then boleh taburkan kacang tanah tumbuk setelah kita gaulkan kangkung dgn sotong. 🤤😋selamat mencuba

Terima kasih telah membaca Resepi yang tim kami bagi di web ini. Harapan kami, olahan Resepi Sotong Kangkung Street Food yang simpel di atas dapat membantu Saudara menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi ide untuk Kamu yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa apabila Resepi ini bermanfaat, silahkan bagi ke instagram lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Latika dari Tangkak.