Resepi Puteri Ayu Chocolate Cheese yang Menggugah Selera dan Easy

Resepi Puteri Ayu Chocolate Cheese yang Menggugah Selera dan Easy

Hai pengunjung, jumpa lagi di situs Resepi bunda Ida, Andai Pemirsa sedang mencari Resepi Puteri Ayu Chocolate Cheese yang top ? tepat sekali, Kami menyediakan Resepi Puteri Ayu Chocolate Cheese yang top untuk Anda di sini. Saya juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Waktu memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Puteri Ayu Chocolate Cheese yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Puteri Ayu Chocolate Cheese yang kita bikin, mulai dari jenis bahan yang akan dimanfaatkan, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Puteri Ayu Chocolate Cheese enak di ruang makan Saudara, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Anda buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Saudara.

Dari Resepi Puteri Ayu Chocolate Cheese ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 20 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Anda sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Puteri Ayu Chocolate Cheese ini diperkirakan antara 2 minit + 8 minit.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Anda pun bisa memvariasikan Resepi Puteri Ayu Chocolate Cheese ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Saudara mampu membuat Puteri Ayu Chocolate Cheese menggunakan 17 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Tak pernah buat sebelum ni dalam acuan puteri ayu. Yg pernah buat kek coklat kukus lapis cheese. Ada baki 1/2 bekas lagi cream cheese buat Marble Buttercake kelmarin. https://cookpad.com/my/recipes/14666207-cream-cheese-marble-buttercake Sangat senang dan cepat. Olahan resepi dari segi sukatan dan bahan serta cara membuat. Kita tak letak gula pasir dalam bahagian kek coklat sebab dah ada susu pekat, tak makan manis ekstra. Inspirasi dari resepi Cookpader Noor Qasieh.

Bahan-bahan dan bumbu yang dipakai buat menyiapkan Puteri Ayu Chocolate Cheese :

  1. Bahan A
  2. 100 g – 125g cream cheese (Emborg)
  3. 2 tbs susu sejat
  4. 1 biji telur (D)
  5. 1/4 cawan gula halus
  6. 1 tbs membukit tepung gandum
  7. Bahan B
  8. 2 biji telur (D)
  9. 1/2 cawan minyak
  10. 1/2 cawan susu pekat manis
  11. 1/2 cawan susu sejat
  12. 1/2 cawan serbuk koko (Van Houten)
  13. Bahan C
  14. 1/2 cawan tepung gandum
  15. 1/2 tsp serbuk penaik
  16. 1/2 tsp soda bikarbonat
  17. Secubit garam

Berikut Langkah-langkah dalam praktik Puteri Ayu Chocolate Cheese adalah sebagai berikut :

  1. Panaskan air pengukus sampai menggelegak. Letak daun pandan utk wangi. Kisar A sampai kembang sebati. Ketepikan dulu.
  2. Kisar B dalam 5 minit. Supaya telur betul-betul kembang.
  3. Masukkan C ke dalam B dan kisar lagi sekadar sebati. Nota = Jika suka lebih manis, tambah gula. Boleh rasa masa ni.
  4. Tuang adunan cheese (A) ke dalam acuan, 1/4 tinggi acuan. Kukus 2 minit je. Acuan tak perlu oles minyak.
  5. Tuang adunan coklat (B+C) di atas cheese, sampai penuh. Gunakan jug lebih mudah dan kemas.
  6. Kukus 8 minit je. Api sederhana.
  7. 5-10 minit boleh tanggal dari acuan.

Terima kasih telah mencoba Resepi yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Puteri Ayu Chocolate Cheese yang gampang di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enduess untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Saudara yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa jikalau Resepi ini bermanfaat, silahkan share ke sodara lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Kezia dari Tanjong Tokong.