Resepi Pudding caramel 🍮✨ yang Memang Lazat dan Simpel

Resepi Pudding caramel 🍮✨ yang Memang Lazat dan Simpel

Salam pengunjung, jumpa lagi di website Resepi bunda Ida, Jikalau Anda sedang mencari Resepi Pudding caramel 🍮✨ yang sempurna ? Tidak salah, Kami menyediakan Resepi Pudding caramel 🍮✨ yang mantab untuk Anda di sini. Kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Waktu memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Pudding caramel 🍮✨ yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Pudding caramel 🍮✨ yang kita bikin, mulai dari jenis bahan yang akan dimanfaatkan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak harus pusing jika ingin menyiapkan hidangan Pudding caramel 🍮✨ enak di ruang makan Anda, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pemirsa buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Pembaca.

Dari Resepi Pudding caramel 🍮✨ ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 2 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Pembaca sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Pudding caramel 🍮✨ ini diperkirakan antara 30 minit.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Saudara pun bisa memvariasikan Resepi Pudding caramel 🍮✨ ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat membuat Pudding caramel 🍮✨ menggunakan 6 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Assalamualaikum,hai…resepi pudding ni ibu saya yg ajar, disebabkan saya ni gemar mkn pudding 😂 sbb tu ibu ajar,yelah klau tk smpi bila nk srh ibu buat kan? Pudding ni saya kukus Resepi pudding ni senang je tk susah pun tapi klau yg tk biasa buat / tk pernah buat mungkin jdi susah sikit lah sbb kadang-kadang ibu saya buat pun tk jdi walaupun dh biasa. Biasa nya Kita mkn pudding kan dia mcm jelly kan? Okay yg resepi ibu saya ni dia tk lembut tk keras,sedang² je lah… Pastikan bekas pudding tu keras ya😌 klau awk pakai plastik kang sekali dgn bekas tu cair😶 Saya minta maaf lah sbb bila bgi langkah² tu tkde gambar…saya ni busy sikit masa pdpr 😅 mmg tkde masa nk snap gambar…klau siap terus ngap je…sorry ye🙌🏻 Klau ada masa insyaallah saya letak gambar kat langkah² tu (╥﹏╥)

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Pudding caramel 🍮✨ :

  1. 2 sdm gula pasir
  2. 2 Biji telur
  3. 200 ml susu cair
  4. 3 sdm susu pekat
  5. 1 sdt esen vanilla
  6. 1 sdm tepung kastard

Adapun Langkah-langkah dalam menyiapkan Pudding caramel 🍮✨ adalah sebagai berikut :

  1. Masukkan 2 sdm gula pasir kedalam 'kuali dalam', panaskan gula menggunakan api sederhana….kna selalu kacau ya utk bgi dia cpt cair…kemudian masukkan 1 sdm air,kacau lgi smpi jdi pekat. Masukkan gula cair tdi kedalam apa² bekas tapi yg kecil sbb saya buat pakai bekas kecil,then biarkan dulu gula tu sejuk,tk perlu masukkan kedalam peti sejuk.
  2. Utk telur pula nnti kna asing ya,satu mangkuk utk telur dan satu mangkuk lgi utk bancuhan lain..Masukkan 2 Biji telur ke dlm mangkuk…boleh kocok pakai garpu atau pakai whisk
  3. Masukkan 200ml susu cair kedalam 'kuali dalam',3 sdm susu pekat dan juga 1 sdm tepung kastard kemudian aduk rata… Panaskan bancuhan menggunakan api sedang
  4. Angkat bancuhan bila dh mendidih, masukkan bancuhan tadi kedalam telur yg di asing sedikit demu sedikit… Masa masukkan tu kacau ya… Kemudian masukkan 1 sdt esen vanilla
  5. Tapis bancuhan tadi sebanyak 2 kali sbb nk elak tepung yg bergumpal tu ada dlm pudding
  6. Tuangkan bancuhan kedalam bekas gula cair tdi,ohh lupa.. Masa masukkan dlm bekas tu tapis ya… Kemudian tutup bekas menggunakan plastic wrap atau aluminum foil
  7. Panaskan air kukusan tapi jgn smpi mendidih, masukkan pudding tdi dlm tmpt kukus dan biarkan selama 30 minit. Then masukkan pudding yg dh kukus tdi dlm peti sejuk selama 1 jam or 30 minit lah klau tk sabar nk mkn🤭 Siap✨

Makasih telah mencoba Resepi yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Pudding caramel 🍮✨ yang simpel di atas dapat membantu Kamu menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi bagi Pembaca yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa upama Resepi ini berfaedah, silahkan dishare ke twitter lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Olivia dari Port Dickson.