Resepi Pretzel yang Boleh Manjain Lidah dan Mudah

Pretzel

Salam semuanya, jumpa lagi di website Resepi bunda, Andai Pembaca sedang mencari Resepi Pretzel yang mudah ? tepat sekali, Kami menyediakan Resepi Pretzel yang sempurna untuk Pemirsa di sini. Saya juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Saat memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Pretzel yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Pretzel yang kita buat, mulai dari jenis bahan yang akan digunakan, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak harus pusing jika ingin menyiapkan hidangan Pretzel enak di ruang makan Pembaca, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Saudara buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Saudara.

Dari Resepi Pretzel ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 12 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Saudara sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Pretzel ini diperkirakan antara 1jam 30 minit.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Anda pun bisa memvariasikan Resepi Pretzel ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Pembaca dapat membuat Pretzel menggunakan 12 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

#bazaarramadan Dalam keadaan pkp sebegini, scroll saja newsfeed dalam Facebook dari atas hingga ke bawah semua gambar makanan. Ramai juga berjinak-jinak buat donut. Yang mana tak pernah buat donut pun rajin mencuba. Alhamdullillah berkat kerajinan dan usaha teman-teman semua untuk mencuba, secara tak sengaja dapat menghasilkan kuih kuih atau jualan sendiri di rumah. Seronokkan bila melihat juadah hasil dari air tangan sendiri? Okay!! jemu tak buat donut yang berbentuk bulat? Tak salah kalau kita olah donut tu menjadi pretzel. Cuma perbezaannya hanya cara masak. Pretzel biasanya dibakar. Teksturnya pula sedikit liat tapi sedap. Disini saya buat dua kaedah iaitu menggoreng dan bakar. Yang bakar sudah tentu rasanya sedap dan liat seperti Makcik Annne 😂. Yang digoreng pula tekstur seperti donut. Lembut dan gebu. Kalau you all suka, boleh saja sediakan topping seperti butterscotch, chocolate atau apa saja yang anda suka. Saya lebih suka plain atau yang disalut gula halus di campur dengan serbuk kayu manis. Hmmmm sedapnya. Ramadhan pun sudah tinggal berapa hari saja, bolehlah you all semua cuba buat pretzel ala Gyna. Ingat pretzel, ingat Gyna tau!! Dah la tu bebelnya. Selamat mencuba

Bahan-bahan dan bumbu yang dipakai untuk pembuatan Pretzel :

  1. 1 1/2 cawan susu suam
  2. 2 biji telur gred B
  3. 1 sudu besar yis
  4. 4 1/2 cawan tepung gandum/ roti
  5. 2 sudu besar gula
  6. 1/2 sudu kecil garam
  7. 4 sudu besar shortening/butter
  8. 1/2 cawan soda bikarbonat
  9. 1 cawan air suam
  10. 1 biji kuning telur + 1 sudu besar susu segar (untuk mengoles)
  11. 1/2 cawan butter yang dicairkan (untuk celupan selepas bakar)
  12. 1/2 cawan gula + 1 sudu besar serbuk kayu manis (optional)

Adapun Cara dalam mengolah Pretzel adalah sebagai berikut :

  1. Campur kan susu suam, telur dan juga yis. Gaul sebati dan biarkan seketika sehingga kembang.
  2. Dalam mangkuk adunan, satukan tepung,garam dan gula. Gaul rata Kemudian tuangkan bancuhan yis yang sudah kembang. Mulakan proses menguli sehingga menjadi doh. Masukkan shortening atau butter. Sambung proses menguli sehingga menjadi doh yang licin dan lembut. Rehatkan doh sehingga kembang selama 40minit- 1jam.
  3. Bila doh sudah kembang, tumbuk untuk membuang angin. Kemudian bahagi kepada beberapa bahagian. Bentuk doh. Susun diatas dulang dan biarkan pretzel tu rehat selama 15 minit.
  4. Dalam satu mangkuk, campurkan air suam bersama soda. Gaul sebati. Ambil pretzel dan celupkan ke dalam bancuhan soda. Kemudian susun diatas dulang. Oleskan dengan kuning telur yang dicampur susu segar.
  5. Mulakan proses membakar dengan suhu 180’c selama 15 minit. Bila selesai membakar, terus celup pretzel ke dalam butter yang telah dicairkan. (Saya sapu rata sebab tak suka terlalu banyak butter). Jika suka, letak saja Topping kegemaran anda!! Adios 😘

Terima kasih telah membaca Resepi yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, masakan Pretzel yang mudah di atas dapat membantu Saudara menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk Kamu yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa jika Resepi ini berguna, silahkan bagi ke twitter lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Icha dari George Town.