Resepi Orange Chiffon Cake with Creamy Cheese yang Memang Lazat dan Simpel

Resepi Orange Chiffon Cake with Creamy Cheese yang Memang Lazat dan Simpel

Halo pengunjung, jumpa lagi di halaman Resepi bunda Ida, Jikalau Pembaca sedang mencari Resepi Orange Chiffon Cake with Creamy Cheese yang top ? Tidak salah, Kami punya Resepi Orange Chiffon Cake with Creamy Cheese yang mantab untuk Pembaca di sini. Tim kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Ketika memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Orange Chiffon Cake with Creamy Cheese yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Orange Chiffon Cake with Creamy Cheese yang kita buat, mulai dari jenis bahan yang akan dipakai, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak harus pusing jika ingin menyiapkan hidangan Orange Chiffon Cake with Creamy Cheese enak di ruang makan Pembaca, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pemirsa buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Pemirsa.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Anda pun bisa memvariasikan Resepi Orange Chiffon Cake with Creamy Cheese ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda mampu membuat Orange Chiffon Cake with Creamy Cheese menggunakan 21 jenis bahan dan 10 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

#goldenapron2020 #apakaurasa #Bakingwith_ApaKauRasa_Cookpad Bila ternampak gambar Orange Crown Chiffon Cake kat FB page Apa Kau Rasa. Memang rasa terliur sangat. Dah la rupa crown dia tu cantik sangat dan dapat bayangkan betapa sedapnya kek chiffon oren ni. Sebab saya suka sangat kat kek oren, tak kisahlah apa jenis kek pun. Teringat masa kecik-kecik dulu, masa hari raya je la baru dapat makan kek oren ni. Tu pun dapat makan kat rumah jiran hehehe. Tak pandang dah kuih atau kek lain, memang kek oren lah yang saya hadap dulu. Sebab susah nak dapat makan. Dulu kan nak makan segala kek sedap-sedap masa hari raya je lah. Tak macam zaman sekarang, ketupat pun boleh makan walaupun bukan hari raya. Ok, back kepada menu ni. Lepas tengok gambar kat page Apa Kau Rasa tu, tengok bahan dan video, bersemangat nak buat sebab bahan dah ada di runah dan langkah penyediaan pun nampak mudah. Jadi, saya pun buatlah. Bersemangat sebab anak pun teruja nak tengok hasilnya. Alhamdulillah, molek kejadiannya walaupun mahkotanya tak berapa nak jadi. Tapi tak apa, sedap dan fluffy gitu. Makan gitu je pun sedap! Anak saya ni pulak suka cheese, dah lama dia minta buatkan kek letak cheese leleh. Jadi hari ini saya kotakan janjinya. Seronok dia. Oklah..jom makan kek! Yummmeehhh

Bahan-bahan dan bumbu yang dipakai untuk pembuatan Orange Chiffon Cake with Creamy Cheese :

  1. Bahan A
  2. 4 biji kuning telur gred A
  3. 40 gram minyak jagung (minyak sayur atau minyak masak pun boleh)
  4. 45 gram kordial sunquick oren
  5. 70 gram tepung gandum diayak
  6. Bahan B
  7. 4 biji putih telur gred A
  8. 50 gram gula kastor
  9. 1/4 sudu teh cream of tartar
  10. 1 sudu teh tepung jagung
  11. Bahan Cheese Leleh
  12. 100 gram cream cheese
  13. 50 ml susu pekat
  14. 50 ml whip cream
  15. 60 ml susu full cream / susu sejat
  16. 1 sudu teh kordial sunquick oren
  17. 1-2 titik pewarna kuning
  18. Parutan cheddar cheese
  19. Parutan kulit oren sunquick
  20. Alatan Diperlukan
  21. Loyang Bulat 6" yang boleh ditanggalkan bawahnya. Loose pan. Kalau tiada pun boleh je guna loyang bulat biasa

Berikut Step-Step dalam praktik Orange Chiffon Cake with Creamy Cheese adalah sebagai berikut :

  1. Campurkan minyak jagung dan sunquick. Panaskan di atas dapur dengan api sederhana sehingga ianya panas sahaja. Jangan sampai mendidih. Kacau sebati ketika panaskan ia.
  2. Kemudian, terus masukkan tepung ke dalam campuran minyak dan sunquick tadi ketika ianya masih panas. Gaul sekata. Seterusnya, masukkan telur kuning dan gaul sekata.
  3. Guna mangkuk adunan yang baru untuk membuat meringue. Pukul putih telur bersama cream of tartar hingga kembang berbuih dan bertanduk lembut. Kemudian masukkan gula dan tepung jagung. Pukul hingga stiff peak (kental, adunan menjadi tegak apabila mixer diangkat).
  4. Masukkan sedikit meringue (adunan putih telur tadi) ke dalam adunan tepung tadi. Gaul sekata kemudian masukkan kesemua meringue dan gaul sekata sekali lagi.
  5. Sediakan loyang, tak perlu oles dengan minyak atau butter. Pastikan guna loyang yang jenis tidak melekat. Tuang kesemua adunan ke dalam loyang 6". Hentakkan beberapa kali sehingga adunan rata dan tiada buih-buih yang timbul.
  6. Panaskan oven dengan suhu 180C selama 10minit. Setelah itu, masukkan adunan kek bakar pada suhu yang sama menggunakan api atas sahaja. Bakar selama 5minit atau sehingga permukaan kek menjadi perang keemasan.
  7. Apabila permukaan kek sudah keperangan, keluarkan dan potong permukaan kek kepada 6 bahagian. Tekankan pisau dengan perlahan pada permukaan kek dari tepi loyang bawa ke tengah kek dan habiskan potongan.
  8. Kemudian, set kan api atas bawah dan sambung bakar selama 35-40minit pada suhu 170-180C atau sehingga masak. Setelah masak, sejukkan di luar selama 1 jam dengan terbalikkan kek secara tergantung supaya kek tidak penyek, kemudian keluarkan dari loyang.
  9. Sedia untuk membuat adunan cheese leleh. Pukul cream cheese hingga gebu, kemudian masukkan susu pekat, susu fullcream/susu sejat, whip cream, sunquick dan pewarna. Adun sebati sedia untuk dicurah atas kek chiffon tadi.
  10. Sedia untuk dihidangkan. Tuang cream cheese ketika masih sejuk. Sedap masuk tekak..hehehe

Terima kasih telah mencoba Resepi yang saya tampilkan di web ini. Besar harapan kami, Resepi Orange Chiffon Cake with Creamy Cheese yang simpel di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi bagi Pembaca yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa andai Resepi ini berfaedah, silahkan bagi ke twitter lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Halima dari Pasir Gudang.