Resepi Nasi Mandy Daging Lembu yang Boleh Manjain Lidah dan Ringkas

Nasi Mandy Daging Lembu

Salam pemirsa, jumpa lagi di halaman Resepi bunda Ida, Jikalau Kamu sedang mencari Resepi Nasi Mandy Daging Lembu yang simpel ? Tidak salah, Kami punya Resepi Nasi Mandy Daging Lembu yang top untuk Pemirsa di sini. Tim kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Dalam memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Nasi Mandy Daging Lembu yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Nasi Mandy Daging Lembu yang kita ciptakan, mulai dari jenis bahan yang akan dipakai, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak harus pusing jika ingin menyiapkan hidangan Nasi Mandy Daging Lembu enak di ruang makan Pemirsa, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Anda buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Pembaca.

Dari Resepi Nasi Mandy Daging Lembu ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 6 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Pembaca sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Nasi Mandy Daging Lembu ini diperkirakan antara 45 minit.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Pembaca pun bisa memvariasikan Resepi Nasi Mandy Daging Lembu ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Saudara dapat membuat Nasi Mandy Daging Lembu menggunakan 10 jenis bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

#phopxcookpad2020 #goldenapron2020 #myfirstrecipe2020 Ummi dapat set beras dan rempah Al Bayt daripada makcik. Katanya ada di jual di pasaraya. Boleh rujuk gambar kotak dalam langkah di bawah. Memang betul makcik cakap mudah sangat nak masak Nasi Mandy ni. Tinggal nak beli daging, bawang, cili, minyak masak dan bawang. Satu lagi nak cepat masak dan sekata guna lah periuk pressure cooker jenis elektrik ataupun jenis atas api pun boleh. Macam ummi guna periuk Noxxa Pressure Cooker Amway. Kepada penggemar nasi Arab tapi tak tahu nak masak sendiri sesuai sangat cuba sendiri set nasi mandy Al Bayt ni. Mudah dan cepat! Selamat mencuba.😉

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Nasi Mandy Daging Lembu :

  1. Set beras dan rempah Al Bayt
  2. Beras basmathi (ada dalam set)
  3. Rempah serbuk mandy (ada dalam set)
  4. Rempah tumis mandy (ada dalam set)
  5. 1 1/2 kg kambing (daging dan tulang)
  6. 2 biji bawang besar
  7. 5 biji bawang putih
  8. 2 batang cili hijau
  9. 3 sudu besar minyak masak
  10. Garam secukup rasa

Berikut Langkah-langkah dalam mengolah Nasi Mandy Daging Lembu adalah sebagai berikut :

  1. Ni lah rupa kotak Set Nasi Mandy Kambing Yaman. Dalam set ni dah tersedia Beras Basmathi, Rempah Serbuk dan Rempah Tumis.
  2. Rebus daging lembu sehingga betul-betul empuk (tanpa garam). Guna periuk Noxxa Pressure Cooker Amway ni rebus dalam 30minit nak bagi empuk sebab ada urat. Kalau isi daging sahaja 20minit dah cukup.
  3. Alihkan daging lembu yang siap di rebus tadi. Nampak urat tu besar kan.
  4. Sambil rebus daging lembu, rendam lah beras lebih kurang dalam 20minit atau lebih. Kemudian toskan.
  5. Tumis rempah hidup (kayu manis, pelaga, cengkih dan lumi), 2 biji hirisan bawang besar dan 5 biji hirisan bawang putih. Apabila bawang garing, masuk kan serbuk rempah mandy, tumis sebentar dengan api kecil (jangan hangus pulak😆). Tutup api (guna semua rempah tumis dan serbuk yang tersedia di dalam set).
  6. Apa lagi potong daging ikut citarasa sendiri. Ummi potong daging lembu saiz besar macam ni.
  7. Campurkan tumisan bawang-rempah dan beras ke dalam periuk Noxxa Pressure Cooker Amway tu tadi. Air tu pun ummi guna air rebusan daging lembu tadi sebanyak 600ml. Dan masukkan juga daging yang dah di potong ke dalam periuk.
  8. Tanak nasi dalam periuk Noxxa Pressure Cooker Amway dalam 5-7minit dah siap masak. ATAU Tanak nasi dalam periuk rice cooker biasa pun boleh. Kena tunggu nasi masak 80% gaulkan perlahan-lahan kemudian tutup balik biarkan sampai 100% masak.

Terima kasih telah membaca Resepi yang tim kami tampilkan di website ini. Harapan kami, olahan Nasi Mandy Daging Lembu yang simpel di atas dapat membantu Saudara menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Kamu yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa apabila Resepi ini bermanfaat, silahkan bagi ke sodara lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Maimunah dari Semenyih.