Resepi Nasi Ayam Penyet yang Memang Lazat dan Easy

Resepi Nasi Ayam Penyet yang Memang Lazat dan Easy

Salam pengunjung, selamat datang di halaman Resepi bunda, Jika Anda sedang mencari Resepi Nasi Ayam Penyet yang lezat ? Tidak salah, Kami menyediakan Resepi Nasi Ayam Penyet yang mantab untuk Anda di sini. Tim kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Waktu memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Nasi Ayam Penyet yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Nasi Ayam Penyet yang kita ciptakan, mulai dari jenis bahan yang akan dimanfaatkan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Nasi Ayam Penyet enak di ruang makan Saudara, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Saudara buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Anda.

Dari Resepi Nasi Ayam Penyet ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 2-3orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Anda sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Nasi Ayam Penyet ini diperkirakan antara 1jam.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Kamu pun bisa memvariasikan Resepi Nasi Ayam Penyet ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Pembaca bisa membuat Nasi Ayam Penyet menggunakan 25 jenis bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

#goldenapron #minggu23 #cookpadmalaysia Craving series continue 🤭. Semalam bangun pagi2 dah teringin nak makan Nasi Ayam Penyet pulak. Nak masak untuk lunch, malas nak keluar rumah ambil lengkuas. Jadi tunggu suami balik kerja petang, baru minta tolong amikkan lengkuas dekat kebun kecil belakang rumah. Jadi menu ini lah menu dinner kami suami isteri. Alhamdulillah. Masak sendiri ni, rasanya lebih puas makan.

Bahan-bahan dan bumbu yang dipakai untuk menyiapkan Nasi Ayam Penyet :

  1. Bahan Ayam :
  2. 4 ketul ayam (saya guna chicken ribs)
  3. 2 inci halia (diketuk)
  4. 1 inci lengkuas (diketuk)
  5. 1 helai daun salam (bay leaves)
  6. 3 ulas bawang merah (ditumbuk kasar)
  7. 2 ulas bawang putih (ditumbuk kasar)
  8. 2 inci kunyit hidup (ditumbuk kasar)
  9. 2 liter air (untuk merebus)
  10. 1 biji limau nipis
  11. 1 sudu besar garam
  12. Sedikit minyak masak (untuk menggoreng)
  13. Bahan Sambal :
  14. 5 biji cili besar (dipotong)
  15. 3 biji cili padi (jika suka pedas, lebihkan cili)
  16. 1 biji bawang besar (dihiris tebal)
  17. 3 biji tomato (dipotong besar)
  18. Sedikit minyak (untuk menggoreng)
  19. 1 inci belacan
  20. 1/2 besar gula
  21. 1 sudu teh garam
  22. Bahan Tambahan :
  23. 1 keping tempe (dipotong dan digoreng kunyit)
  24. Sedikit keropok ikan
  25. 1 cawan Nasi putih biasa

Berikut Langkah-langkah dalam memasak Nasi Ayam Penyet adalah sebagai berikut :

  1. Masukkan lengkuas, halia, daun salam dan bahan2 yg ditumbuk (bawang merah, bawang putih dan kunyit hidup) ke dalam periuk berisi air.
  2. Masukkan ayam, garam dan perahan air limau nipis. Masak sehingga mendidih @ ayam masak separuh. Angkat dan toskan.
  3. Panaskan minyak masak. Goreng ayam sehingga garing. Angkat dan toskan minyak.
  4. Guna lesung batu untuk penyetkan ayam yang telah digoreng.
  5. Untuk Sambal : Bawang besar, cili besar, cili padi dan tomato digoreng dengan sedikit minyak.
  6. Goreng sekadar layu sahaja. Tidak perlu sehingga garing. Tutup api. Masukkan ke dalam blender.
  7. Masukkan juga belacan, garam dan gula. Kisar sehingga lumat. Sedia untuk dihidang.
  8. Hidang ayam penyet dan sambal bersama-sama dengan nasi putih panas, tempe goreng dan keropok ikan. Jika nak hidang bersama-sama timun, kubis ataupun kacang panjang pun boleh jer. Selamat mencuba 😊

Makasih telah menggunakan Resepi yang saya tampilkan di website ini. Harapan kami, Resepi Nasi Ayam Penyet yang mudah di atas dapat membantu Saudara menyiapkan hidangan yang enduess untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Kamu yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa apabila Resepi ini bermanfaat, silahkan bagikan ke twitter lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Dina dari Sungai Petani Malon.