Resepi Nasi Ayam Mak Nyonya yang Enak dan Easy

Resepi Nasi Ayam Mak Nyonya yang Enak dan Easy

Hai pemirsa, selamat datang di halaman Resepi bunda Ida, Andai Anda sedang mencari Resepi Nasi Ayam Mak Nyonya yang top ? Tidak salah, Kami punya Resepi Nasi Ayam Mak Nyonya yang top untuk Kamu di sini. Kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Waktu memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Nasi Ayam Mak Nyonya yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Nasi Ayam Mak Nyonya yang kita buat, mulai dari jenis bahan yang akan dimanfaatkan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak perlu pusing jika ingin menyiapkan hidangan Nasi Ayam Mak Nyonya enak di ruang makan Pemirsa, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pemirsa buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Pemirsa.

Dari Resepi Nasi Ayam Mak Nyonya ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 1 hidangan. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Pemirsa sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Nasi Ayam Mak Nyonya ini diperkirakan antara 30 minit.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Kamu pun bisa memvariasikan Resepi Nasi Ayam Mak Nyonya ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Kamu mampu membuat Nasi Ayam Mak Nyonya menggunakan 13 jenis bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

#goldenapron2020 Hujung minggu hari yang sangat-sangat special kan. Hari kita berkumpul anak-beranak. Hari tu ada beli sepeket pes Nasi Ayam Mak Nyonya,maka kita proses hujung minggu lah. Sedap rasanya, macam makan di Chicken Rice Shop hehheheh. Resepi ayam dan sup dalam entry yang lain ye. Jom masak ✌🏽

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Nasi Ayam Mak Nyonya :

  1. Bahan A (air rebusan utk masak nasi)
  2. 6 ketul ayam basuh bersih (ikut citarasa masing2 berapa ketul yang diperlukan)
  3. 1/2 peket pes nasi ayam mak nyonya
  4. 1 peket rempah tumis kayu manis sekawanan
  5. 1 inci halia diketuk
  6. 1 helai daun pandan
  7. 1 jug kecil air rebusan yang akan digunakan untuk masak nasi ayam
  8. Bahan B (untuk masak nasi)
  9. 3 cawan sukat beras (kt guna beras basmathi)
  10. 1 sudu garam
  11. 1 sudu perasa masakan
  12. 1/4 peket pes nasi ayam mak nyonya
  13. Air rebusan ayam

Adapun Cara dalam mengolah Nasi Ayam Mak Nyonya adalah sebagai berikut :

  1. Muka-mula sekali kita rebus ayam. Guna semua bahan2 yang tertera di bahan A. Rebus sekali dengan perencah nasi ayam mak nyonya.Rebus shg ayam empuk dan masak elok. Kemudian, asingkan ayam dan air rebusan.
  2. Kemudian, ambil beras yang sudah dicuci bersih masukkan ke dalam periuk nasi elektrik, dan masukkan air rebusan ayam tadi shg paras yang diperlukan untuk nasi mengikut sukatan. Masukkan juga pes nasi ayam mak nyonya. Masuk garam dan perasa masakan hilal. Biarkan masak dalam periuk nasi.
  3. Siap masak nasi, boleh dihidangkan bersama ayam merah kacang mak nyonya dan sup kosong mak nyonya. Dua lagi resepi dalam entri yang lain ye. Selamat mencuba 😍.

Thanks telah mencoba Resepi yang saya tampilkan di web ini. Harapan kami, Resepi Nasi Ayam Mak Nyonya yang simpel di atas dapat membantu Kamu menyiapkan hidangan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam Pemirsa yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa jikalau Resepi ini bermanfaat, silahkan bagikan ke twitter lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Royal dari Perai.