Resepi Nasi Arab Ayam Mandy 🇾🇪 yang Memang Lazat dan Simpel

Nasi Arab Ayam Mandy 🇾🇪

Hai semuanya, selamat datang di halaman Resepi saya, Andai Pembaca sedang mencari Resepi Nasi Arab Ayam Mandy 🇾🇪 yang top ? Tidak salah, Kami menyediakan Resepi Nasi Arab Ayam Mandy 🇾🇪 yang lezat untuk Pembaca di sini. Saya juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Dalam memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Nasi Arab Ayam Mandy 🇾🇪 yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Nasi Arab Ayam Mandy 🇾🇪 yang kita buat, mulai dari jenis bahan yang akan dimanfaatkan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak perlu pusing jika ingin menyiapkan hidangan Nasi Arab Ayam Mandy 🇾🇪 enak di ruang makan Kamu, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Saudara buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Kamu.

Dari Resepi Nasi Arab Ayam Mandy 🇾🇪 ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 6 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Saudara sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Nasi Arab Ayam Mandy 🇾🇪 ini diperkirakan antara 1 jam 30 minit.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Kamu pun bisa memvariasikan Resepi Nasi Arab Ayam Mandy 🇾🇪 ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Saudara mampu membuat Nasi Arab Ayam Mandy 🇾🇪 menggunakan 35 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Setelah beberapa kali try and error masak nasi arab, Alhamdulillah kali ni menjadi. Hasil cedok google sana sikit sini sikit, sedap hasilnya. Dan faa guna Rempah Arab Ayam Mandi dari HEXA. Memang sangat sedap rasa dia. Nampak je leceh, tapi senang je sebenarnya. Jom laa kita. Nasi Arab Ayam Mandy daripada negara Yemen. #cppassport

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Nasi Arab Ayam Mandy 🇾🇪 :

  1. Bahan Ayam Mandy
  2. 1 ekor ayam – potong 4
  3. Garam secukup rasa
  4. 2 sudu besar jus lemon
  5. 2 sudu besar Rempah Ayam Mandi HEXA
  6. 1 sudu besar olive oil
  7. 3 sudu besar minyak masak
  8. 2 cawan air panas
  9. Bahan Nasi Arab
  10. 2 cawan beras basmati (basuh bersih, rendam 1 jam, toskan)
  11. 1 sudu besar olive oil
  12. 1 sudu besar butter
  13. 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, & pelaga)
  14. 1 helai daun bay
  15. 1 biji bawang holland (hiris)
  16. 2 biji lada besar hijau
  17. Kaki dan leher ayam
  18. 6 akar ketumbar
  19. 2 sudu besar Rempah Ayam Mandi HEXA
  20. Garam secukup rasa
  21. 4 1/2 cawan air
  22. 1 sudu kecil pewarna kuning
  23. Kismis dan dry cranberries
  24. Seketul arang
  25. Setitis olive oil
  26. Bahan Sambal (Dakkous)
  27. 2 ulas bawang putih
  28. 2 biji lada besar merah
  29. 1 biji lada besar hijau
  30. 2 biji cili api
  31. 1 cawan tomato ceri
  32. Garam dan gula secukup rasa
  33. 1 cawan daun ketumbar
  34. 2 sudu besar olive oil
  35. 1 sudu kecil jus lemon

Adapun Step-Step dalam menyiapkan Nasi Arab Ayam Mandy 🇾🇪 adalah sebagai berikut :

  1. Mula mula masak ayam. Gaul ayam dengan garam secukup rasa, jus lemon, olive oil dan rempah ayam mandi sampai sekata. Perap 1/2-1 jam. Panaskan minyak masak, guna api besar. Goreng ayam, 5 minit setiap bahagian.
  2. Bila dah garing setiap bahagian, kecilkan api. Tambah air panas. Reneh sehingga ayam masak. Air rebusan ayam dijadikan sup.
  3. Kemudian masak nasi arab. Panaskan butter dan olive oil, nak guna minyak sapi ganti butter pun boleh. Tumis 4 sekawan, daun bay, bawang holland dan akar ketumbar hingga garing. Tambah lada hijau, kaki leher ayam, dan rempah Ayam Mandi Hexa. Kacau sehingga garing, tambah air. Kacau dan biar mendidih.
  4. Bila dah mendidih, perasakan dengan garam secukup rasa. Tambah beras basmati, kacau sebati dan tutup periuk. Sederhanakan api, biar sehingga nasi masak.
  5. Bila dah masak, titiskan pewarna kuning. Tutup periuk dan sambung masak dalam 5-10 minit. Kacau nasi, susun ayam yang dimasak tadi atas nasi. Tutup api.
  6. Bakar arang sehingga merah menyala. Letak piring ditengaj nasi, letak arang dan titiskan olive oil pada arang. Tutup periuk, biar arang smoked nasi. Biarkan sehingga asap arang sudah tiada, dalam 10-15 minit. Keluarkan arang, tabur kismis dan dry cranberries. Siap Nasi Arab Ayam Many.
  7. Untuk sambal Dakkous, kisar semua lada, cili api, bawang putih, daun ketumbar, tomato ceri dan olive oil sampai lumat. Perasakan garam, gula dan jus lemon, kacau sebati dan hidangkan.

Makasih telah mencoba Resepi yang tim kami bagi di website ini. Besar harapan kami, masakan Nasi Arab Ayam Mandy 🇾🇪 yang simpel di atas dapat membantu Pembaca menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide dalam Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa apabila Resepi ini berfaedah, silahkan dishare ke facebook lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Ciaobella dari Perai.