Resepi Mi Goreng Express yang Sempurna dan Mudah

Mi Goreng Express

Hai pengunjung, jumpa lagi di website Resepi kami, Jika Kamu sedang mencari Resepi Mi Goreng Express yang lezat ? Tidak salah, Kami menyediakan Resepi Mi Goreng Express yang top untuk Anda di sini. Saya juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Saat memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Mi Goreng Express yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Mi Goreng Express yang kita ciptakan, mulai dari jenis bahan yang akan digunakan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak harus pusing jika ingin menyiapkan hidangan Mi Goreng Express enak di ruang makan Saudara, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Anda buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Anda.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Kamu pun bisa memvariasikan Resepi Mi Goreng Express ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Pembaca bisa membuat Mi Goreng Express menggunakan 12 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

#goldenapron Mi Goreng memang ramai yang lebih pandai memasaknya bukan. Tetapi pasti tidak akan sama cara dan rasanya. Saya bukan pakar dalam goreng menggoreng ya, tapi sekadar berkongsi resepi yang agak mudah dan InshaAllah sedap lah jugak😉 Resepi yang saya share ini berasaskan mi kuning bersama dengan apa saja bahan yang ada dalam frigde saya waktu itu. Hehe. Isi ayam boleh digantikan dengan daging yang rebus atau seafood kegemaran anda (udang, sotong,isi ketam, fishball, fishcake etc). Kalau yang suka tauge boleh letak tauge ya. Masukkan bersama dengan sawi. Selamat memasak👩🏻‍🍳

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan buat pembuatan Mi Goreng Express :

  1. 500 gm mi kuning
  2. 200 gm isi dada ayam (didadu kasar atau potong ikut suka)
  3. 1 biji telur ayam
  4. 1/2 biji bawang Holland (dihiris halus atau ikut suka)
  5. 2 biji bawang merah saiz sederhana (dicincang kasar)
  6. 3 ulas bawang putih (dicincang kasar)
  7. 1 sudu makan cili kering kisar @ cili boh @ sos cili
  8. 2 sudu makan sos tiram
  9. 4 sudu makan kicap masin
  10. 10 helai daun sawi
  11. Sedikit serbuk perasa (jika suka)
  12. 1/2 cawan minyak masak

Berikut Langkah-langkah dalam mengolah Mi Goreng Express adalah sebagai berikut :

  1. Basuh mi kuning dengan air bersih dan toskan. Daun sawi direndam sebentar sebelum dicuci bersih setiap helai dan potong ikut suka.
  2. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumis bawang2 yang telah disediakan sehingga naik baunya.
  3. Pecahkan telur dan masuk ke dalam tumisan bawang. Biar seketika kemudian kacau perlahan supaya tidak terlalu hancur. Biarkan sehingga mengeluarkan buih.
  4. Tambahkan sos cili, kicap masin & sos tiram. Kacau seketika dengan api sederhana. Masukkan isi ayam dan teruslah dikacau sehingga daging ayam bertukar menjadi warna putih menandakan sudah masak.
  5. Tambahkan sedikit serbuk perasa. Gaul sebentar masukkan mi dan sayur sawi.
  6. Besarkan sedikit api dan kacau semua bahan sehingga rata. Sesuaikan rasa. Kacau lagi. Tanda mi kita sudah cukup masak ialah apabila timbul asap sewaktu kita balik-balikkan mi.
  7. Tutup api. Siap !Hidangkan bersama potongan limau kasturi dan jeruk cili. 💖🍝🌶️ Selamat memasak 👩🏻‍🍳

Thanks telah mencoba Resepi yang saya tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, masakan Mi Goreng Express yang simpel di atas dapat membantu Saudara menyiapkan hidangan yang semlidut untuk keluarga/teman maupun menjadi ide untuk Pemirsa yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa andai Resepi ini berfaedah, silahkan dibagi ke instagram lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Patricia dari Semporna.