Resepi Menemen version mudah yang Menggugah Selera dan Gampang

Menemen version mudah

Hai pemirsa, jumpa lagi di situs Resepi bunda Ida, Andai Pembaca sedang mencari Resepi Menemen version mudah yang lezat ? Tidak salah, Kami menyediakan Resepi Menemen version mudah yang mantab untuk Anda di sini. Tim kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Saat memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Menemen version mudah yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Menemen version mudah yang kita ciptakan, mulai dari jenis bahan yang akan dipakai, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak harus pusing jika ingin menyiapkan hidangan Menemen version mudah enak di ruang makan Kamu, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pemirsa buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Saudara.

Dari Resepi Menemen version mudah ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 2 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Saudara sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Menemen version mudah ini diperkirakan antara 1 jam.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Saudara pun bisa memvariasikan Resepi Menemen version mudah ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Menemen version mudah menggunakan 8 jenis bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Nak cuba jga makan resipi dari Turki so terhasillah menemen ni version mudah. Kenapa saya cakap mudah? Saya guna sos spageti Kimball je sbagai base dia.. jomm..

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Menemen version mudah :

  1. 1 botol sos spagheti Kimball + 1/2 air guna botol yg sama
  2. 1 paket roti span atau Montou
  3. 1 biji bwg besar didadu
  4. 8 ulas bwg putih didadu
  5. 2 batang sosej dihiris nipis secara julienne
  6. 1 biji lada benggala didadu
  7. 1 peket daging cincang
  8. 2 biji telur

Berikut Step-Step dalam membuat Menemen version mudah adalah sebagai berikut :

  1. Tumiskan sedikit minyak bersama hirisan sosej terlebih dahulu dan tumiskan sehingga sosej garing. Make sure jgn hangus tau!
  2. Lepas tu, masukkan segala jenis bawang. Jgn mak bawang sudah.. tumis sampai naik bau dia.. jgn garing aaa..
  3. Masukkan lada benggala dan masak seketika. Biar lada tu lembut sikit.
  4. Masukkan daging. Gaul rata dan kemudian masukkan sos spagheti Kimball. Biarkan mereneh seketika.
  5. Perasakan rasa manis masam dan masin. Saya ni org Sarawak, so lidah saya biasa dgn benda2 manis. So saya taruh sedikit gula. Tapi kena imbangkan sikit sbb sos kena ada rasa masam2.
  6. Bila dah nak masak, pecahkan telur kat dlm sos. Make sure kuning jgn pecah bosku!
  7. Ok, nak sediakan roti span ni ada 2 cara, sama ada nak goreng atau miceowave kan je. So saya lapar sangat, malas nak bukak kuali lain, saya zaaassss kn saja 1 minit suhu tinggi. Bila dah lembut, keluarkan dan letak atas pinggan.
  8. Pastikan telur masak. Bila dah masak tuang je kat atas pinggan. Dah jadi menemen version mudah. Selamat mencuba aok. Sik susah molah tok.

Terima kasih telah menggunakan Resepi yang saya bagi di sini. Besar harapan kami, Resepi Menemen version mudah yang mudah di atas dapat membantu Pemirsa menyiapkan hidangan yang endes untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide dalam Kamu yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa jika Resepi ini berarti, silahkan share ke twitter lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Kezia dari Senai.