Resepi Mee Bandung Muar (simple jer) yang Enak dan Easy

Mee Bandung Muar (simple jer)

Hai pemirsa, selamat datang di halaman Resepi bunda Ida, Jikalau Kamu sedang mencari Resepi Mee Bandung Muar (simple jer) yang lezat ? Tidak salah, Kami punya Resepi Mee Bandung Muar (simple jer) yang mantab untuk Saudara di sini. Tim kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Saat memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Mee Bandung Muar (simple jer) yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Mee Bandung Muar (simple jer) yang kita buat, mulai dari jenis bahan yang akan digunakan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Mee Bandung Muar (simple jer) enak di ruang makan Pemirsa, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pemirsa buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Anda.

Dari Resepi Mee Bandung Muar (simple jer) ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 2 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Kamu sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Mee Bandung Muar (simple jer) ini diperkirakan antara 1 jam.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Anda pun bisa memvariasikan Resepi Mee Bandung Muar (simple jer) ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Pembaca dapat membuat Mee Bandung Muar (simple jer) menggunakan 23 jenis bahan dan 10 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

#goldenapron2020 #cookpadmalaysia Pertama kali saya belajar masak mee bandung muar, ketika saya masih lagi jadi pemilik restoran "Kembar Tomyam" ketika itu masih famous dalam kalangan penduduk sekitar Gelang Patah, Johor. Sekitar 13 tahu yang lalu, sebut sahaja "kembar tomyam" pasti semua tahu. Waktu tu saya masih lagi belum mahir memasak, saya hanya jadi pemilik restoran dan upah orang untuk memasak. Itu satu kesilapan saya. Sepatutnya jika ini membuka restoran, semestinya kena tahu asas memasak. Harapkan orang memang rugi la kita. Saya mendapat kunjungan pelanggan dari Muar, singgah datang makan di restoran saya. Saya ingat lagi pakcik tu. Dia order mee bandung. Kena komplen jugak time tu. Saya anggap teguran itu satu cabaran dan jadikan sebagai semangat. Tak lama lepas tu saya sendiri pergi ke muar try mee bandung kat sana. Ya memang lain. Sangat sedap. Saya orang kelate, jarang gemar makanan johor. Tapi bila saya rasa keaslian mee bandung muar, terus saya jatuh cinta dan tekad untuk belajar….. Lama kelamaan, dapatlah resepi mee bandung yang saya impikan. Tapi tidak kesampaian. Saya terpaksa tutup restoran saya, kerana bisnes jatuh teruk dan pelbagai kesilapan saya lakukan sepanjang pembukaan restoran tersebut. Dipendekkan cerita, saya jual restoran saya dan saya bekerja sebagai tukang masak di restoran cina muslim. Disitulah permulaan saya belajar memasak.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan buat pembuatan Mee Bandung Muar (simple jer) :

  1. Bahan kisar
  2. 1 biji bawang besar
  3. 5 ulas bawang putih
  4. Sedikit udang kering
  5. Bahan sos
  6. 2 sudu besar cili kisar
  7. 1/2 sudu besar sos tiram
  8. 1 sudu besar sos cili
  9. 1 sudu besar kacang tanah kisar (disangai dan dikisar)
  10. Sedikit keledek rebus
  11. Bahan topping
  12. 2 ekor udang harimau
  13. Sedikit daging kisar
  14. Sedikit hirisan daging
  15. 1/2 biji tomato (potong dadu)
  16. 5 tangkai daun sawi panjang
  17. 1 tangkai cili besar merah
  18. 1 biji telur
  19. Bahan hiasan
  20. 1 biji limau nipis
  21. 1 tangkai daun sup (hiris)
  22. 2 tangkai daun ketumbar (hiris)
  23. Sedikit bawang goreng

Adapun Langkah-langkah dalam mengolah Mee Bandung Muar (simple jer) adalah sebagai berikut :

  1. Part 1 Preparation
  2. Part 2 Preparation
  3. Dengan api sederhana, tumis bahan kisar hingga kering dan kekuningan.
  4. Kemudian masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.
  5. Apabila sudah pecah minyak, masukkan daging kisar. Tumis sekata.
  6. Kemudian masukkan 2 cawan air. Biarkan mendidih. Apabila sudah mendidih, masukkan hirisan daging. Biarkan lagi mendidih sampai daging empuk.
  7. Masukkan sos tiram, sos cili dan juga kacang kisar.
  8. Kemudian masukkan perasa garam, serbuk secukup rasa dan gula.
  9. Kemudian masukkan bahan topping iaitu udang, hirisan sayuran dan juga telur. Biarkan mendidih hingga udang dan telur masak. Nak tambahkan kepekatan boleh masukkan sikit keledek rebus sikit. Dalam resipi ni saya tak letak keledek kerana udang kering dan kacang kisar telah memekatkan kuah.
  10. Sedia untuk dihidang πŸ™

Thanks telah membaca Resepi yang tim kami bagi di web ini. Besar harapan kami, Resepi Mee Bandung Muar (simple jer) yang mudah di atas dapat membantu Pemirsa menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk Kamu yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa upama Resepi ini berarti, silahkan bagikan ke instagram lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Yuni dari Permatang Kuching.