Resepi Masak Lemak Tempoyak Jantung Pisang yang Memang Lazat dan Simpel

Resepi Masak Lemak Tempoyak Jantung Pisang yang Memang Lazat dan Simpel

Hai pengunjung, selamat datang di website Resepi saya, Jika Pemirsa sedang mencari Resepi Masak Lemak Tempoyak Jantung Pisang yang mudah ? tepat sekali, Kami punya Resepi Masak Lemak Tempoyak Jantung Pisang yang sempurna untuk Pembaca di sini. Kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Dalam memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Masak Lemak Tempoyak Jantung Pisang yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Masak Lemak Tempoyak Jantung Pisang yang kita ciptakan, mulai dari jenis bahan yang akan dimanfaatkan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Masak Lemak Tempoyak Jantung Pisang enak di ruang makan Pembaca, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pemirsa buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Kamu.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Anda pun bisa memvariasikan Resepi Masak Lemak Tempoyak Jantung Pisang ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Saudara dapat membuat Masak Lemak Tempoyak Jantung Pisang menggunakan 12 jenis bahan dan 14 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

#goldenapron #1post1hope Selalunya jantung pisang ni direbus dan dimakan secara cicah sambal atau air asam ataupun budu. Tak kurang pula yang buah kerabu. Tapi arwah mak jarang buat macam tu. Dia selalu masak lemak cili api bersama tempoyak. Memang rare. Sedap sangat. Bila buat mesti ingat mak. Semoga roh mak ditempatkan di kalangan orang2 beriman dan beramal soleh. Mohon sedekahkan alfatihah ye buat mak saya. Jom tengok ramuan dan cara memasaknya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dipakai buat pembuatan Masak Lemak Tempoyak Jantung Pisang :

  1. 2 biji jantung pisang
  2. Secekak cili api
  3. 1 sudu besar serbuk kunyit
  4. 3 sudu besar tempoyak
  5. 100 gram ikan bilis
  6. 2 sudu besar gula pasir
  7. Garam secukup rasa
  8. 1 sudu besar ajinomoto (optional)
  9. 1 cawan santan pekat
  10. 1 kotak kecil santan kotak
  11. 2 batang serai
  12. 2 keping asam gelugur jika tempoyak tak masam

Adapun Cara dalam membuat Masak Lemak Tempoyak Jantung Pisang adalah sebagai berikut :

  1. Sediakan bahan2 berikut :
  2. Potong jantung pisang seperti dalam gambar.
  3. Rebus sampai empuk. Tapis buang airnya.
  4. Tumbuk ikan bilis bagi pecah2. Tak perlu sampai lumat. Masuk cili padi. Tumbuk agak pecah2 juga.
  5. Masukkan bahan2 yg ditumbuk tadi ke dalam periuk berisi jantung pisang tadi.
  6. Masukkan tempoyak, serbuk kunyit, garam, aji, gula dan semua bahan.
  7. Masukkan santan segar, santan kotak. Jika terlalu pekat tambahkan sedikit air.
  8. Masak sampai kuah mendidih dengan sempurna.
  9. Jika ingin makan bersama kuah, tak perlu dibiarkan sampai kering. Biarkan kuah kering jika tidak mahukan kuah.
  10. Masak lemak ini boleh dimakan dalam kedua-dua versi. Berkuah atau kering.
  11. Boleh dihidang bersama-sama nasi putih. Boleh juga dimakan begitu sahaja.
  12. Selamat mencuba….

Makasih telah mempraktekan Resepi yang tim kami bagi di website ini. Besar harapan kami, olahan Masak Lemak Tempoyak Jantung Pisang yang gampang di atas dapat membantu Pembaca menyiapkan makanan yang enduess untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk Pemirsa yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa apabila Resepi ini berfaedah, silahkan bagi ke facebook lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Aurora dari Sibu.