Resepi Lepat Jagung yang Lazat dan Gampang

Lepat Jagung

Halo pengunjung, jumpa lagi di situs Resepi bunda Ida, Jika Pembaca sedang mencari Resepi Lepat Jagung yang mantab ? Tidak salah, Kami menyediakan Resepi Lepat Jagung yang mantab untuk Pembaca di sini. Kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Dalam memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Lepat Jagung yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Lepat Jagung yang kita bikin, mulai dari jenis bahan yang akan dimanfaatkan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak perlu pusing jika ingin menyiapkan hidangan Lepat Jagung enak di ruang makan Pemirsa, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Kamu buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Pemirsa.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Kamu pun bisa memvariasikan Resepi Lepat Jagung ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Pemirsa mampu membuat Lepat Jagung menggunakan 8 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Penjual jagung selalu datang tekan loceng..sebulan sekali mesti datang..tatau dah nak buat ape dengan jagung, asik2 rebus, bubur, butter susu pekat..so ni pestime in forever buat lepat jagung..ikut resepi cookpader Lizawati Mohamed sebab tertarik penggunaan kelapa parut dalam resepi. Kebetulan memang ada kelapa parut putih yang Uchu frozenkan untuk dihabiskan. Insyaallah, next time penjual jagung ni datang lagi, Uchu nak buat lagi lepat jagung menggunakan resepi cookpader lain yang gunakan santan dan campuran beberapa jenis tepung pula..

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Lepat Jagung :

  1. 3 tongkol jagung (diambil isi) @ 2 1/2 cawan isi jagung
  2. 1 + 1/4 cawan tepung gandum (resepi asal guna 2 cawan)
  3. 1 cawan kelapa parut (putih sahaja)
  4. 1 cawan gula perang (resepi asal guna 3/4 cawan gula putih)
  5. 1 cawan air
  6. 1 sudu teh garam
  7. Pembalut lepat
  8. Kulit jagung secukupnya

Adapun Langkah-langkah dalam mengolah Lepat Jagung adalah sebagai berikut :

  1. Kulit jagung dibersihkan kemudian direndam sebentar dalam air panas. Toskan.
  2. Kisar kasar isi jagung atau jika gunakan blender, kisar isi jagung bersama air dalam sukatan.
  3. Campurkan semua bahan dan gaul rata. (Tambahkan lagi sedikit air melebihi sukatan 1 cawan jika perlu)
  4. Lapkan kulit jagung dengan kain bersih jika perlu. Letak 1-2 sudu besar adunan lepat mengikut kesesuaian saiz kulit jagung.
  5. Tutup kemas secara memanjang kemudian lipat kedua-dua hujung kulit jagung ke belakang.
  6. Kukus selama 20 minit.

Makasih telah menggunakan Resepi yang kami bagi di sini. Harapan kami, masakan Lepat Jagung yang mudah di atas dapat membantu Kamu menyiapkan hidangan yang semlidut untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam Saudara yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa jika Resepi ini berguna, silahkan share ke twitter lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Yance dari Tawau.