Resepi Kuih Tepung Pelita #phopbylinimohd #task2 yang Boleh Manjain Lidah dan Mudah

Kuih Tepung Pelita #phopbylinimohd #task2

Halo semuanya, jumpa lagi di website Resepi kami, Apabila Pembaca sedang mencari Resepi Kuih Tepung Pelita #phopbylinimohd #task2 yang mudah ? Tidak salah, Kami menyediakan Resepi Kuih Tepung Pelita #phopbylinimohd #task2 yang mantab untuk Saudara di sini. Saya juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Saat memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Kuih Tepung Pelita #phopbylinimohd #task2 yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kuih Tepung Pelita #phopbylinimohd #task2 yang kita bikin, mulai dari jenis bahan yang akan dipakai, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Kuih Tepung Pelita #phopbylinimohd #task2 enak di ruang makan Kamu, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pembaca buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Kamu.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Saudara pun bisa memvariasikan Resepi Kuih Tepung Pelita #phopbylinimohd #task2 ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Kuih Tepung Pelita #phopbylinimohd #task2 menggunakan 13 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Bila sebut kuih pelita terus teringat bulan puasa kan. Kuih ni sangat sinonim dengan bulan puasa. Jadi saya cabar diri untuk buat kuih ni sendiri. Sepatutnya daun pisang, tapi sebab daun pisang tak ada, saya gunakan daun pandan. Jom kita tengok resepi nya ☺️

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Kuih Tepung Pelita #phopbylinimohd #task2 :

  1. Lapisan Atas
  2. 4 sudu besar tepung beras
  3. 4 cawan santan (1 kotak + air)
  4. Secubit garam
  5. Lapisan Bawah
  6. 1 cawan tepung beras
  7. 1 cawan gula halus
  8. 5 cawan air
  9. Sedikit air kapur
  10. Pati daun pandan (blend daun pandan dengan air yang sedikit)
  11. Bahan Lain
  12. Sedikit gula untuk inti
  13. Daun pandan dijadikan bekas kuih

Adapun Step-Step dalam mengolah Kuih Tepung Pelita #phopbylinimohd #task2 adalah sebagai berikut :

  1. Lapisan Bawah – masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masak adunan hingga likat berkilat.
  2. Isikan sedikit gula pasir atas bekas daun tadi, dan sudukan adunan lapisan bawah yang masih panas ke dalam bekas daun. Bagi gula tadi cair.
  3. Biarkan adunan set atau keras sekejap.
  4. Lapisan atas – campur semua bahan dalam periuk dan masak dengan api perlahan. Kacau sampai adunan menjadi pekat. Tutup api, sudukan adunan keatas lapisan bawah tadi.
  5. Simpan kuih dalam peti sejuk, bila dah sejuk baru sedap makan. Selamat mencuba!

Makasih telah menggunakan Resepi yang saya bagi di web ini. Harapan kami, olahan Kuih Tepung Pelita #phopbylinimohd #task2 yang simpel di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk Saudara yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa apabila Resepi ini berguna, silahkan bagikan ke teman lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Kania dari Butterworth.