Resepi Kuih Kaswi Goyang yang Menggugah Selera dan Mudah

Kuih Kaswi Goyang

Halo pemirsa, selamat datang di situs Resepi bunda Ida, Jika Pembaca sedang mencari Resepi Kuih Kaswi Goyang yang mantab ? tepat sekali, Kami punya Resepi Kuih Kaswi Goyang yang top untuk Pemirsa di sini. Kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Ketika memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Kuih Kaswi Goyang yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Kuih Kaswi Goyang yang kita buat, mulai dari jenis bahan yang akan dimanfaatkan, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Kuih Kaswi Goyang enak di ruang makan Pemirsa, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Kamu buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Pemirsa.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Anda pun bisa memvariasikan Resepi Kuih Kaswi Goyang ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Pembaca dapat membuat Kuih Kaswi Goyang menggunakan 7 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Kuih Kaswi ni Aznie buat malam tadi. Hubby cakap lama Aznie tak buat kuih basah. Jadi Aznie buat kuih kaswi goyang je๐Ÿ˜†. Kaswi ni adalah salah satu resepi kuih kaswi yang Aznie suka dan selalu Aznie buat dulu. Resepi ni resepi dari kak Lyn @cook_17581099 . Resepi ni kak Lyn tak ada share kt cookpad. Resepi ni dulu kak Lyn share di FB. Kuih ni memang lembut ala gedik goyang-goyang๐Ÿ˜‚. Best pulak pagi ni sarapan dengan kaswi goyang ni. Maklum la lama sangat bertemankan M๐Ÿ™ˆ

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Kuih Kaswi Goyang :

  1. 1 1/3 cawan tepung gandum
  2. 1 1/3 cawan tepung ubi
  3. 5 cawan air
  4. 2 cawan gula pasir
  5. Daun pandan
  6. Sedikit pewarna hijau
  7. 1 sudu teh kapur (bukan air kapur yea)

Berikut Cara dalam mengolah Kuih Kaswi Goyang adalah sebagai berikut :

  1. โ‡Cara2 โ‡ ———— Masakkan gula pasir bersama 4 cawan air…sblom tu blend kn daun pandan bersma 1 cwn air. Kemudian tapis.
  2. Bila dah suam masuk kan tepung tadi bersma sedikit kapur… guna whisk or blend pon boleh.
  3. Tapiskan sekali lagi ke dalam loyang yang di sapu minyak dan dilapik dengan plastik.
  4. Kemudian kukus selama 30 minit
  5. Dah sejuk gaul kan bersama kelapa parut putih yang telah dikukus terlebih dahulu bersama secubit garam supaya kelapa tahan lebih lama tak cepat basi.
  6. Siap, boleh la dihidangkan.
  7. P/S….nak sedap tambah santan 1/2 cawan…air jadi kan 4 1/2

Terima kasih telah mempraktekan Resepi yang tim kami bagi di sini. Besar harapan kami, olahan Kuih Kaswi Goyang yang simpel di atas dapat membantu Pembaca menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi bagi Kamu yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa andaikan Resepi ini berguna, silahkan share ke twitter lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Hamima dari Kuching.