Resepi Kristal Ball @ Biskut Arab (Brunei 🇧🇳) yang Lezat Sekali dan Ringkas

Kristal Ball @ Biskut Arab (Brunei 🇧🇳)

Salam pengunjung, selamat datang di halaman Resepi kami, Jikalau Kamu sedang mencari Resepi Kristal Ball @ Biskut Arab (Brunei 🇧🇳) yang lezat ? Tidak salah, Kami punya Resepi Kristal Ball @ Biskut Arab (Brunei 🇧🇳) yang lezat untuk Pemirsa di sini. Tim kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Ketika memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Kristal Ball @ Biskut Arab (Brunei 🇧🇳) yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Kristal Ball @ Biskut Arab (Brunei 🇧🇳) yang kita buat, mulai dari jenis bahan yang akan dipakai, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak harus pusing jika ingin menyiapkan hidangan Kristal Ball @ Biskut Arab (Brunei 🇧🇳) enak di ruang makan Pembaca, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pemirsa buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Anda.

Dari Resepi Kristal Ball @ Biskut Arab (Brunei 🇧🇳) ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 100 pcs. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Saudara sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Kristal Ball @ Biskut Arab (Brunei 🇧🇳) ini diperkirakan antara 2 jam.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Anda pun bisa memvariasikan Resepi Kristal Ball @ Biskut Arab (Brunei 🇧🇳) ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Pemirsa dapat membuat Kristal Ball @ Biskut Arab (Brunei 🇧🇳) menggunakan 12 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

#cppassport Cabaran 3C kali ni Kak Lat pilih resipi dari Cookpader Rohani Md Isa sebab resipinya seakan sama dengan resipi akak yang diberi oleh arwah ibu saudara suami. Senang dah ada app ni, tak payah lagi simpan buku resipi. Lama sungguh Kak Lat simpan, nak dekat 19 tahun dah 😅. Sebenarnya, dah 5 kali raya Kak Lat tak buat biskut ni. Ni memang salah satu kegemaran anak-anak akak. Dulu kalau buat, mesti anak ke 2 Kak Lat tolong bulat-bulatkan doh tu. Rindunya dia.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan buat pembuatan Kristal Ball @ Biskut Arab (Brunei 🇧🇳) :

  1. Bahan A
  2. 250 gram minyak sapi
  3. 130 gram gula aising
  4. 1 sudu teh garam
  5. Bahan B
  6. 300 gram tepung gandum diayak
  7. 125 gram tepung jagung diayak
  8. 100 gram serbuk badam
  9. 3-4 titik pewarna merah dan hijau
  10. Hiasan
  11. Gula Kastor secukupnya
  12. Cupcake paper secukupnya

Berikut Step-Step dalam mengolah Kristal Ball @ Biskut Arab (Brunei 🇧🇳) adalah sebagai berikut :

  1. Ayak gula aising dan garam. Satukan Bahan A dan kacau sebati. Tak perlu kacau beriya, kacau manja-manja je.
  2. Masukkan Bahan B. Masukkan serbuk badan dahulu. Doh memang lembut dan tidak melekat di tangan. Jika terlebih kacau minyak sapi tu tadi, tambahkan sedikit tepung gandum.
  3. Bahagikan doh kepada 3 bahagian. Warnakan 2 bahagian dengan warna pilihan dan 1 lagi dibiarkan.
  4. Ambil sedikit doh dari 3 warna dan bulatkan anggaran 9 gram. Jangan terlalu kecil atau terlalu besar nanti tak cantik nak duduk dalam cupcake paper😀Susun di atas dulang pembakar.
  5. Bakar api atas bawah 150C selama 25 minit atau mengikut kepanasan oven masing-masing. Jangan lupa panaskan oven terlebih dahulu ye.
  6. Biarkan sejuk dan bolehlah digolekkan dengan gula kastor. Letak di dalam mangkuk kertas. Simpan di dalam bekas kedap udara

Terima kasih telah mencoba Resepi yang tim kami bagi di halaman ini. Besar harapan kami, masakan Kristal Ball @ Biskut Arab (Brunei 🇧🇳) yang mudah di atas dapat membantu Saudara menyiapkan hidangan yang semlidut untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk Pembaca yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa andaikan Resepi ini berguna, silahkan share ke teman lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Latika dari Kampong Koh.