Resepi Kek red velvet dengan cream cheese frosting yang Lazat dan Mudah

Resepi Kek red velvet dengan cream cheese frosting yang Lazat dan Mudah

Salam semuanya, jumpa lagi di halaman Resepi bunda, Jikalau Kamu sedang mencari Resepi Kek red velvet dengan cream cheese frosting yang simpel ? tepat sekali, Kami menyediakan Resepi Kek red velvet dengan cream cheese frosting yang top untuk Pembaca di sini. Saya juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Dalam memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Kek red velvet dengan cream cheese frosting yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kek red velvet dengan cream cheese frosting yang kita buat, mulai dari jenis bahan yang akan digunakan, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak harus pusing jika ingin menyiapkan hidangan Kek red velvet dengan cream cheese frosting enak di ruang makan Pemirsa, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Anda buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Kamu.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Pembaca pun bisa memvariasikan Resepi Kek red velvet dengan cream cheese frosting ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Kamu bisa membuat Kek red velvet dengan cream cheese frosting menggunakan 21 jenis bahan dan 13 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Buat sempena birthday anak sulung. Abaikan rupa kek yang tak seberapa, mamanya bab deko memang kelaut..

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Kek red velvet dengan cream cheese frosting :

  1. Bahan-bahan buttermilk:
  2. 240 g susu cair / susu segar
  3. 1 sudu besar pewarna merah
  4. 1 sudu kecil esen vanilla
  5. 1 sudu kecil cuka
  6. Bahan putar/pukul:
  7. 120 g buttercup
  8. 150 g gula kastor
  9. 2 biji telur gred A/B
  10. Bahan ayak:
  11. 250 g tepung superfine
  12. 2 sudu besar serbuk koko
  13. 1 sudu kecil baking powder
  14. Bahan bancuh:
  15. 1 sudu kecil soda bicarbonate
  16. 1 sudu kecil cuka
  17. Bahan cream cheese frosting:
  18. 500 g cream cheese
  19. 1/2 cawan susu pekat manis
  20. 4 cawan fresh cream (saya guna value pride)
  21. 1 sk lemon paste

Berikut Step-Step dalam membuat Kek red velvet dengan cream cheese frosting adalah sebagai berikut :

  1. Mula-mula satukan bahan buttermilk dalam mangkuk kecil atau cawan. Biarkan selama 10 minit. Sedia bahan-bahan lain.
  2. Sementara dalam mangkuk mixer, pukul buttercup dengan gula kastor. Putar sampai kembang dan pucat.
  3. Pecahkan telur satu persatu. Selepas pecahkan satu, putar sehingga sebati dulu. Kemudian, pecahkan lagi satu dan putar lagi.
  4. Bahan yang sudah diayak, masukkan separuh dalam mangkuk mixer. Jangan habiskan lagi ye, sebab kita kena selang selikan dia. Putar lagi bagi sebati semua bahan.
  5. Bila dah sebati, masukkan buttermilk yang kita buat mula-mula tadi. kacau adunan supaya semua sekata. Seterusnya, masukkan baki tepung tadi. Putar sebati.
  6. Bancuh cuka dengan bikarbonat soda. Tunggu sampai buih hilang dari dalam bancuhan, tuang sekali dalam mangkuk mixer kita. Kacau menggunakan spatula je. Tak perlu mixer.
  7. Sediakan Loyang, dan oleskan dengan minyak atau marjerin. Masukkan bahan adunan kita. Bakar menggunakan api atas bawah selama 30 minit dengan suhu 170 darjah Celsius.
  8. Bila dah siap, terbalikkan atas redai. Barulah cantik! Kek dia nampak macam padat tapi lembut & moist. Kemudian, boleh hiaskan kek dengan cream cheese frosting. (Boleh jer nak bakar kek 1 loyang je, saya guna 2 loyang sebab senang nak potong nipis).
  9. Untuk cream cheese, lembutkan pada suhu bilik, putar cheese, susu pekat dan lemon paste hingga kembang. Putar fresh cream hingga kental.
  10. Satukan dan gaul sebati.
  11. Kek potong 2 dan lepa cream cheese frosting.
  12. Hias ikut kreativiti masing².
  13. Hasilnya..

Terima kasih telah mencoba Resepi yang tim kami bagi di halaman ini. Harapan kami, olahan Kek red velvet dengan cream cheese frosting yang simpel di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enduess untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide dalam Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa jika Resepi ini berguna, silahkan dibagi ke facebook lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Ciaobella dari Kelang.