Resepi Kek Pisang Moist yang Memang Lazat dan Mudah

Kek Pisang Moist

Hai pemirsa, jumpa lagi di website Resepi kami, Jikalau Saudara sedang mencari Resepi Kek Pisang Moist yang mantab ? Tidak salah, Kami punya Resepi Kek Pisang Moist yang top untuk Pembaca di sini. Tim kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Waktu memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Kek Pisang Moist yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Kek Pisang Moist yang kita ciptakan, mulai dari jenis bahan yang akan digunakan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Kek Pisang Moist enak di ruang makan Anda, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Kamu buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Anda.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Pemirsa pun bisa memvariasikan Resepi Kek Pisang Moist ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Kamu dapat membuat Kek Pisang Moist menggunakan 13 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Tekstur kek pisang yang gebu dan lembut.. Kali ni saya cuba resepi dari sahabat Fb @Elly halim yg pakar membuat kek dan kuih muih.. Bahan tambahan saya letak pumpkin seed, coklat rice dan almond stick.. Boleh lah cuba buat untuk minum petang kan.. Selamat mencuba #cookpaders ❤

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Kek Pisang Moist :

  1. 🍒 Bahan A
  2. 375 gi isi pisang berangan/montel/emas
  3. dilecek & ketepikan
  4. 2 @ 3 biji pisang (untuk hiasan)
  5. 🍒 Bahan B ~ diayak
  6. 300 gm tepung gandum /superfine
  7. 1 sudu besar baking powder
  8. 1 sudu kecil baking soda
  9. 🍒 Bahan C. ~ guna blender atau mixer semua bahan C selama 5-10 minit
  10. 5 biji telur gred A
  11. 2 cawan minyak jagung/canola/masak
  12. 1 sudu besar ovalette
  13. 1 + 3/4 cawan gula

Berikut Langkah-langkah dalam menyiapkan Kek Pisang Moist adalah sebagai berikut :

  1. Tuang adunan yang dikisar ke dalam bekas/mangkuk besar ( saya guna mixer gula+pisang yg dilecek+ ovalette hingga gebu, baru masukkan telur dan mix lagi hingga kembang dan gebu baru masukkan minyak dan mix sebati.
  2. Masukkan adunan tepung tadi sedikit demi sedikit..kaup balek sampai semua mesra & sebati.. Sebelum tu jangan lupa panaskan oven & lapik loyang dengan baking paper & sapu dengan marjerin @ butter..bahan tambahan saya pumpkin seed, coklat rice dan almond stick (sukatan agak² saja)
  3. Tuang adunan ke dalam loyang.. Hiris nipis pisang atas adunan kek tu..jangan tebal nanti pisang tenggelam bila masak (saya guna 3 biji pisang).. Bakar 1 jam @ sehingga masak keperangan Saya bakar hampir 1 ½ jam suhu 160c.. Resepi ni menggunakan CAWAN METRIK & LOYANG 12 INCI Loyang 10 inci pun bole tapi kek akan jadi tebal & tambahkan masa memasak (yg ni saya guna loyang seadanya jadi tak muat extra kita masuk dlm paper cup)
  4. Sejukkan suhu bilik baru boleh dipotong dan dihidangkan..walaupun atasnya sedikit garing tapi dlm nya tetap gebu dan Moist.

Thanks telah mencoba Resepi yang tim kami tampilkan di web ini. Harapan kami, Resepi Kek Pisang Moist yang simpel di atas dapat membantu Pembaca menyiapkan hidangan yang endes untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk Pemirsa yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa jikalau Resepi ini berguna, silahkan bagikan ke twitter lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Ilsa dari Sungai Petani Malon.