Resepi Kek Lumut Cheese yang Lezat Sekali dan Easy

Kek Lumut Cheese

Halo pemirsa, jumpa lagi di situs Resepi saya, Jika Pemirsa sedang mencari Resepi Kek Lumut Cheese yang mantab ? tepat sekali, Kami punya Resepi Kek Lumut Cheese yang sempurna untuk Pemirsa di sini. Tim kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Ketika memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Kek Lumut Cheese yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Kek Lumut Cheese yang kita bikin, mulai dari jenis bahan yang akan dimanfaatkan, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak perlu pusing jika ingin menyiapkan hidangan Kek Lumut Cheese enak di ruang makan Kamu, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Saudara buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Anda.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Pemirsa pun bisa memvariasikan Resepi Kek Lumut Cheese ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Pemirsa dapat membuat Kek Lumut Cheese menggunakan 15 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dipakai untuk pembuatan Kek Lumut Cheese :

  1. BAHAN KUKUS BAHAGIAN LUMUT:
  2. 10 Biji Telur
  3. 450 Gram Butter
  4. 1 Cawan Gula Halus
  5. 200 Gram Horlicks
  6. 1 Cawan Tepung Hongkong
  7. Setengh Cawan Susu Pekat Manis
  8. 60 ml Pandan Pes
  9. Setengah Sudu Esen Vanila
  10. BAHAN RESEPI BAHAGIAN CHEESE :
  11. 750 Gram Cheese (Tatura)
  12. 3 Biji Telur
  13. 4 Sudu Tepung Hongkong
  14. 1 Sudu Esen Vanilla
  15. 1 Cawan Gula Halus

Adapun Step-Step dalam memasak Kek Lumut Cheese adalah sebagai berikut :

  1. CARA PENYEDIAAN BAHAGIAN KEK LUMUT:Pukul gula, mentega dan esen vanila sampai berwarna putih (guna hand mixer. Beli di shoppe Rm30 ja). Masukkan telur satu persatu. Masuk sebiji, pastu pukul lagi. Buat sampai habis ya. Lepastu baru masukkan susu pekat.
  2. Masukkan horlicks dan susu tepung. Pukul sebati. Baru masukkan tepung hongkong. Done untuk kek lumut.
  3. Bahagikan kepada 2 bahagian ya. Kukus bahagian bawah hijau dulu. Kalau google dia cakap 30 mins. Tapi saya kukus 1jam. Kena cek selalu ya. Kalau rasa dah keras tu, baru boleh letak cheese. Loyang guna siza 9×9.
  4. CARA PENYEDIAAN BAHAGIAN CHEESE :Senang ja bahagian ni. Campurkan sahaja semua bahan tu. Pastu boleh blend guna hand mixer sampai lembut. kalau kek lumut dah kering, boleh letak cheese terus.
  5. Pesanan: kena cek setiap 30 mins. Sebab dah cakap tadi ni 1st try. Nak kukus berapa lama untuk setiap bahagian tu sis tak boleh agak2 nak letak masa berapa. Yang penting kena rajin cek. Tq gais

Terima kasih telah mencoba Resepi yang saya bagi di sini. Besar harapan kami, olahan Kek Lumut Cheese yang simpel di atas dapat membantu Kamu menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Saudara yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa andai Resepi ini berguna, silahkan bagikan ke teman lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Nilam dari Kemaman.