Resepi Kek Lapis Milo Mocha😋 yang Boleh Manjain Lidah dan Easy

Resepi Kek Lapis Milo Mocha😋 yang Boleh Manjain Lidah dan Easy

Salam pengunjung, selamat datang di halaman Resepi bunda Ida, Jikalau Pemirsa sedang mencari Resepi Kek Lapis Milo Mocha😋 yang lezat ? tepat sekali, Kami punya Resepi Kek Lapis Milo Mocha😋 yang top untuk Kamu di sini. Saya juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Saat memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Kek Lapis Milo Mocha😋 yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Kek Lapis Milo Mocha😋 yang kita buat, mulai dari jenis bahan yang akan dipakai, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak harus pusing jika ingin menyiapkan hidangan Kek Lapis Milo Mocha😋 enak di ruang makan Pemirsa, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Anda buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Pemirsa.

Dari Resepi Kek Lapis Milo Mocha😋 ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 4-5 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Anda sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Kek Lapis Milo Mocha😋 ini diperkirakan antara 3 jam.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Pembaca pun bisa memvariasikan Resepi Kek Lapis Milo Mocha😋 ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Kamu mampu membuat Kek Lapis Milo Mocha😋 menggunakan 11 jenis bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Dah lama teringin nak makan kek lapis, nak beli tapi payah nak jumpa so buat sendiri lah jawabnya 😅 Resipi kek lapis ini saya peroleh daripada cookpader iaitu Sis Azizah Mansor🥰 Saya olah sikit daripada resipi asal kerana terdapat bahan² yang takde kat rumah saya. Resipi kek lapis ni sesuai untuk orang yang tak berapa suka makan manis² sebab dia rasa pahit² mocha tu😋 Terima kasih Sis Azizah atas resipinya..mohon halalkan ya🙏

Bahan-bahan dan bumbu yang dipakai dalam menyiapkan Kek Lapis Milo Mocha😋 :

  1. 300 gram butter (nak lagi sedap guna pure butter)
  2. 1/2 cawan gula kastor
  3. 7 biji telur gred A
  4. 1 1/2 cawan tepung gandum (diayak 3x)
  5. 1/3 cawan milo
  6. 1/2 cawan susu pekat
  7. 1/2 sudu besar ovalett
  8. 100 gram serbuk aiskrim coklat
  9. 1 sudu kecil esen vanilla
  10. 1 sudu kecil mocha emulco
  11. Pewarna kegemaran

Adapun Cara dalam membuat Kek Lapis Milo Mocha😋 adalah sebagai berikut :

  1. Mula² pukul butter, gula kastor dan ovalett hingga kembang dan berwarna putih pucat. *Pastikan butter pada suhu bilik ya*
  2. Seterusnya, masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga adunan kembang dan soft(guna speed perlahan ye masa masukkan telur tu lepastu boleh naikkan speed ya) Masukkan esen vanilla dan pukul sebati. Lepastu masukkan susu pekat dan pukul sebati.
  3. Then, masukkan tepung gandum, serbuk aiskrim coklat dan milo dan pukul hingga sebati dan tidak berketul. Gaul sikit guna spatula supaya adunan betul² sebati.
  4. Saya bahagikan kepada 3 warna dan warna coklat tu saya tambahkan 1 sudu kecil mocha emulco, kalau korang tak suka pahit sangat boleh letak half je ye. 3 warna tu saya pecahkan pulak kepada 4 bekas mewakili lapisan.
  5. Saya guna acuan 6 inci yang telah dioles butter dan dilapik dengan baking paper. Masukkan lapisan pertama dan bakar menggunakan api atas sahaja pada suhu 160°C selama 8 minit atau sehingga permukaan kek berwarna perang. (Jangan lupa panaskan oven dulu ya temen²)
  6. Bila kek dah masak, tekan kek guna apa benda tu taktau nak habaq😂 kalau takda boleh guna belakang gelas ataupun senduk. Tujuan kita tekan kek ni supaya gelembung² dalam kek tu hilang. Lepastu kita letak lapisan yang seterusnya pulak, ratakan elok² guna sudu dan bakar lagi. Ulang sampai adunan habis. (Btw, saya guna loyang 6 inci and tak muat lagi 2 layers so korang guna loyang 7 inci tau☝️)
  7. Biarkan kek betul² sejuk sebelum dipotong ya. Kalau nak potongan lagi elok, balut kek guna plastic wrap dan masukkan dalam peti sejuk semalaman baru potong. Hasilnya lagi cantik ya😍✌️
  8. Ashiappp! Menawan tak kek lapis saya den?🤭 Maapler senget-benget sebab first time buat hihi😅

Makasih telah mencoba Resepi yang tim kami tampilkan di web ini. Harapan kami, Resepi Kek Lapis Milo Mocha😋 yang simpel di atas dapat membantu Pembaca menyiapkan makanan yang enduess untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Pemirsa yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa andai Resepi ini berarti, silahkan dishare ke instagram lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Tiara dari Kuala Terengganu.