Resepi Kek Batik Indulgence yang Lezat Sekali dan Simpel

Resepi Kek Batik Indulgence yang Lezat Sekali dan Simpel

Hai semuanya, selamat datang di website Resepi bunda Ida, Jika Saudara sedang mencari Resepi Kek Batik Indulgence yang sempurna ? Tidak salah, Kami menyediakan Resepi Kek Batik Indulgence yang mantab untuk Saudara di sini. Kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Dalam memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Kek Batik Indulgence yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kek Batik Indulgence yang kita bikin, mulai dari jenis bahan yang akan dipakai, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Kek Batik Indulgence enak di ruang makan Saudara, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Saudara buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Kamu.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Pembaca pun bisa memvariasikan Resepi Kek Batik Indulgence ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Saudara bisa membuat Kek Batik Indulgence menggunakan 22 jenis bahan dan 10 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Syomot momot syebab tak syempat set betul2 kek nya..😅 #goldenapron2020

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Kek Batik Indulgence :

  1. White Chocolate Mousse
  2. 200 g white chocolate
  3. 400 g non-dairy fresh cream (instant)
  4. 1 sb gelatin
  5. 100 g air panas
  6. 2 st esen vanila
  7. boleh tambahkan 250g cream cheese jika suka
  8. Ganache
  9. 250 g dark chocolate
  10. 200 g non-dairy fresh cream(instant)
  11. 1 sb golden syrup (optional kalau takde)saya letak
  12. 15 g butter/mentega (optional kalau nak berkilat)saya letak
  13. Kek Batik
  14. 400 g biskut Marie
  15. 250 g butter
  16. 3/4 tin susu pekat
  17. 🤎Bahan dibancuh:
  18. 300 ml susu segar perisa coklat
  19. 200 g Milo
  20. 4 sb serbuk koko
  21. 1 st esen vanila
  22. 1 st serbuk Nescafe

Berikut Langkah-langkah dalam menyiapkan Kek Batik Indulgence adalah sebagai berikut :

  1. Kek batik: Cairkan butter dalam kuali,masukkan susu pekat dan bahan2 serbuk dan esen vanila yang dibancuh sekali dgn susu coklat. (Kalau takde susu coklat,guna [email protected] cair). Masak sehingga ada gelembung2 udara. Masukkan biskut marie yg dipatah2kan. Kacau rata.
  2. Alas loyang dgn plastik. Masukkan adunan kek batik. Tekan2 padat dan rata. Sejukkan. (2 jam)*alas plastik senang nak keluarkan untuk potong.
  3. White Chocolate Mousse-Dengan kaedah double boiled: 1)Panaskan fresh cream dalam bowl stainless steel,masukkan coklat putih. Kacau rata perlahan-lahan sehingga semua cair dan sebati. 2)Dlm bekas lain,Cairkan gelatin dgn air panas. 3)Campurkan esen vanila dan gelatin ketika coklat masih panas. Kacau rata. *boleh simpan sedikit moose untuk tujuan mencorak/melorek kemudian.
  4. Tuangkan white chocolate mousse di atas kek batik yang telah sejuk/set. Sejukkan sehingga white chocolate mousse betul2 set.
  5. Ganache-Dengan kaedah double boiled:1)Panaskan fresh cream dalam bowl dan kacau supaya tidak berketul. Biar suam. Masukkan coklat kacau rata perlahan-lahan sehingga coklat cair dan sebati. 2) Masukkan golden syrup/sirap glukos. 3)Masukkan butter. Kacau sehingga berkilat.
  6. Tuangkan ganache di atas white chocolate mousse yang telah betul2 beku/set. Lorekkan ganache dgn white chocolate moussse yang disimpan. Sejukkan.(semalaman lebih baik..tapi suruh anak2 bersabar dan istighfar byk2😸)
  7. Potong bila kek batik indulgences ini betul2 telah set.(keluarkan dgn plastik,potong dan boleh simpan semula dlm bekas/loyang dgn plastik jugak)
  8. P/s: walau nampak step panjang,tapi senang je nak buat..asalkan bahan2 dah ready. Ganache boleh sediakan awal2,simpan dlm peti. Nak guna just double boiled semula..
  9. P/s: saya guna nisbah gelatin kepada air 1:5. Kaedah terbaik untuk larutkan gelatin: tabur gelatin atas air panas (dlm periuk),diamkan 10 minit supaya gelatin serap air dgn baik. Kemudian barulah double boiled.
  10. P/s: untuk potong kek supaya cantik,rendam dulu pisau dlm air panas bbrp minit,lap,baru potong. (Saya main potong je tu..sebab keluarkan dari peti je..anak2 dah serbu 😅)

Terima kasih telah mencoba Resepi yang kami bagi di web ini. Besar harapan kami, Resepi Kek Batik Indulgence yang mudah di atas dapat membantu Pemirsa menyiapkan makanan yang enduess untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa apabila Resepi ini berfaedah, silahkan bagikan ke sodara lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Michelle dari Ipoh.