Resepi Kek Baldu Merah yang Lazat dan Easy

Resepi Kek Baldu Merah yang Lazat dan Easy

Halo pemirsa, jumpa lagi di website Resepi kami, Jikalau Pembaca sedang mencari Resepi Kek Baldu Merah yang simpel ? tepat sekali, Kami menyediakan Resepi Kek Baldu Merah yang sempurna untuk Anda di sini. Kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Waktu memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Kek Baldu Merah yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Kek Baldu Merah yang kita bikin, mulai dari jenis bahan yang akan digunakan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Kek Baldu Merah enak di ruang makan Pembaca, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Anda buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Pemirsa.

Dari Resepi Kek Baldu Merah ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 9-10orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Pembaca sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Kek Baldu Merah ini diperkirakan antara 2jam 30minit.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Saudara pun bisa memvariasikan Resepi Kek Baldu Merah ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat membuat Kek Baldu Merah menggunakan 20 jenis bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Resipi terakhir untuk Tahun 2020 ni hakak buat Kek Baldu Merah aka Red Velvet Cake sebagai penutup tirai program 1Hari 1Resipi Cookpad hakak🤭. Kenapa Red Velvet? Sebab hakak suka lah. Tu je reasonnya haa🤭. Last baking kek ni tahun 2015. Masa tu memang ada buat berniaga Kek semua tu. Tapi bila masuk je tahun 2016, hakak mulai buat job surprise delivery. Tu dah tak berapa baking dah. Nak makan kek beli jer 😬. Tambahan hakak memang ada feveret bakers yang supply kek untuk job surprise hakak buat. Jadi apa2 order je daripada dia 😌 . Jadi untuk penutup tahun 2020 ni, hakak masak dan buat ler resipi feveret hakak ni. So sedappp 🤤🤤🤤 . Gambar hakak pakai gambar lama 🤭. Sebab gambar baru dah snap buruk lak pulak sebab kelam kabut 🤣🤣🤣

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan buat pembuatan Kek Baldu Merah :

  1. Bahan A :
  2. 250 gm mentega
  3. 300 gm gula perang
  4. Bahan B :
  5. 2 biji telur ayam (Gred A)
  6. 1 sudu teh esen vanila
  7. Bahan C : (diayak dan direhatkan 10minit)
  8. 250 gm tepung gandum
  9. 15 gm serbuk koko
  10. 1 sudu teh Nescafe
  11. 1 susu teh soda bikarbonat
  12. Bahan D :
  13. 240 gm plain yogurt
  14. 4 sudu besar pewarna merah
  15. 2 sudu besar pewarna oren
  16. 1 sudu teh cuka epal
  17. Bahan Cheese Topping :
  18. 250 gm cream cheese
  19. 50 ml whipping cream
  20. 5 sudu gula icing

Adapun Langkah-langkah dalam menyiapkan Kek Baldu Merah adalah sebagai berikut :

  1. Putar Bahan A sehingga kembang.
  2. Masukkan Bahan B (telur sebiji demi sebiji diikuti esen vanila). Pukul lagi sehingga kembang.
  3. Masukkan Bahan D. Pukul lagi sehingga sebati.
  4. Masukkan Bahan C. Kacau sebati sama ada menggunakan mixer atau spatula.
  5. Masukkan ke dalam acuan (hakak guna acuan saiz 8inci). Bakar pada suhu 180darjah celcius selama 1jam 30minit.
  6. Sejukkan seketika sebelum diletakkan cheese topping.
  7. Bahan Cheese Topping dipukul sebati dan sehingga kembang. Kemudian boleh topping pada kek yang telah sejuk tadi.
  8. Siap untuk dihidangkan. Selamat mencuba 😋

Terima kasih telah membaca Resepi yang saya tampilkan di web ini. Harapan kami, Resepi Kek Baldu Merah yang gampang di atas dapat membantu Kamu menyiapkan makanan yang enduess untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Saudara yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa jika Resepi ini bermanfaat, silahkan dishare ke twitter lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Gawati dari Bukit Bakri.