Resepi Kari Rembo #phopbylinimohd yang Lezat Sekali dan Simpel

Resepi Kari Rembo #phopbylinimohd yang Lezat Sekali dan Simpel

Salam pengunjung, jumpa lagi di website Resepi kami, Jika Pemirsa sedang mencari Resepi Kari Rembo #phopbylinimohd yang lezat ? Tidak salah, Kami menyediakan Resepi Kari Rembo #phopbylinimohd yang mantab untuk Pembaca di sini. Kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Saat memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Kari Rembo #phopbylinimohd yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Kari Rembo #phopbylinimohd yang kita bikin, mulai dari jenis bahan yang akan digunakan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Kari Rembo #phopbylinimohd enak di ruang makan Anda, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Anda buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Pemirsa.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Saudara pun bisa memvariasikan Resepi Kari Rembo #phopbylinimohd ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Kamu bisa membuat Kari Rembo #phopbylinimohd menggunakan 8 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dipakai untuk menyiapkan Kari Rembo #phopbylinimohd :

  1. Ayam 6 ketul saiz sederhana
  2. Bahan A-bawang merah 4 biji,bawang putih 3 biji,halia 1 inci
  3. Bahan B-bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih, pelaga
  4. Santan 1 kotak kecik
  5. Serbuk kari adabi 4-5 sudu makan – bancuh dgn air
  6. Kentang -potong ikut suka
  7. Air secukupnya
  8. Minyak untuk menumis

Adapun Cara dalam menyiapkan Kari Rembo #phopbylinimohd adalah sebagai berikut :

  1. Ok, mula2 korang tumbuk atau blander dulu bahan A. Panaskan minyak dalam periuk (tak perlu banyak). Tumiskan bahan B dulu, dah naik bau boleh masukkn bahan A pula. masak la smp naik bau wangi.
  2. Bila dah naik bau, boleh la masuk kan rempah kari dan kacau sampai hidung korang dah bau kari yang semerbak, masuk kan air dan kentang.
  3. 6-10 minit kemudian, boleh la masuk kan ayam dan santan. kacau2 dan tunggu sampai masak tau, lepas tu perasakan la kari korang tu. Memang rembo tapi sedap sampai tak cukup. makan dengan roti jala memang umpph.
  4. Sebaik nya korang gunakan periuk non stick ye supaya penggunaan minyak dapat dikurangkan.
  5. Kari ni memang tak masuk asam jawa, kunyit dan sebagainya. hanya gunakan bahan2 yg kat resepi tu je. rembo tak?
  6. Selamat mencuba

Thanks telah mencoba Resepi yang kami bagi di website ini. Besar harapan kami, masakan Kari Rembo #phopbylinimohd yang simpel di atas dapat membantu Saudara menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi bagi Pemirsa yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa apabila Resepi ini bermanfaat, silahkan dishare ke facebook lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Febi dari Batu Pahat.