Resepi Kalakatar versi Eat Clean yang Lezat Sekali dan Simpel

Kalakatar versi Eat Clean

Halo pemirsa, selamat datang di website Resepi kami, Apabila Pemirsa sedang mencari Resepi Kalakatar versi Eat Clean yang mudah ? Tidak salah, Kami menyediakan Resepi Kalakatar versi Eat Clean yang top untuk Kamu di sini. Kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Ketika memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Kalakatar versi Eat Clean yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kalakatar versi Eat Clean yang kita ciptakan, mulai dari jenis bahan yang akan digunakan, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak harus pusing jika ingin menyiapkan hidangan Kalakatar versi Eat Clean enak di ruang makan Kamu, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Anda buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Kamu.

Dari Resepi Kalakatar versi Eat Clean ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 2 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Anda sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Kalakatar versi Eat Clean ini diperkirakan antara 1 jam.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Pemirsa pun bisa memvariasikan Resepi Kalakatar versi Eat Clean ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Pembaca mampu membuat Kalakatar versi Eat Clean menggunakan 7 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

#kalakatar #goldenapron2020 Wadai kegemaran saya jika balik ke kampung ibunda tercinta. Teringat zaman kecil-kecil, emak saya dan makcik-makcik, sibuk menyiapkan kuih kalakatar ini. Daripada mengait buah kelapa di kawasan tepi bendang, menghidupkan bara api dengan tempurung dan sabut kelapa. Masing-masing ada peranan sendiri dan tahu perlu buat apa. Saya dan sepupu-sepupu hanya bermain dan sibuk menggangu mereka. Seronoknya mengimbas kisah lama. 😍😍. Hari ini saya cuba olah kepada versi Eat Clean, sebab saya suka sangat kuih ni. Jadi saya nak makan tanpa rasa bersalah. Alhamdulillah sesuai dengan tekak saya dan menepati citarasa saya. Jom kawan-kawan yang sedang berdiet boleh cuba resepi ini tanpa rasa bersalah. 😍💪💪 Tips: air kelapa yang mempunyai isi yang lembut dan tebal sedikit lebih sedap berlemak berbanding air kelapa yang isinya belum menjadi (saya panggil macam berhingus 😉)

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Kalakatar versi Eat Clean :

 1. 1/2 cawan rolled oat dikisar halus
 2. 1 cawan air kelapa
 3. 1/8 st garam
 4. C Separuh telur Gred
 5. 3 sdb madu (boleh tambah jika kurang manis-rasa dahulu)
 6. 1/2 cawan isi kelapa
 7. Gunakan loyang saiz 5" yang disapu minyak zaitun

Berikut Cara dalam memasak Kalakatar versi Eat Clean adalah sebagai berikut :

 1. Satukan semua bahan kecuali isi kelapa dan kacau sebati.
 2. Masukkan separuh isi kelapa dan gaul. Kemudian masukkan dalam loyang dan susunkan isi kelapa yang berbaki di permukaan adunan.
 3. Bakar pada suhu 180°C 30 minit. Api atas dan bawah.
 4. Kemudian tambah lagi 20 minit api atas atau sehingga warna keemasan.
 5. Sedia dihidangkan

Terima kasih telah membaca Resepi yang saya bagi di halaman ini. Besar harapan kami, masakan Kalakatar versi Eat Clean yang gampang di atas dapat membantu Pemirsa menyiapkan makanan yang semlidut untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide dalam Kamu yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa apabila Resepi ini berfaedah, silahkan share ke twitter lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Icha dari Ayer Keroh.