Resepi Japanese Cotton Cheesecake yang Memang Lazat dan Simpel

Japanese Cotton Cheesecake

Hai semuanya, selamat datang di situs Resepi bunda Ida, Andai Kamu sedang mencari Resepi Japanese Cotton Cheesecake yang simpel ? tepat sekali, Kami menyediakan Resepi Japanese Cotton Cheesecake yang lezat untuk Pemirsa di sini. Tim kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Ketika memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Japanese Cotton Cheesecake yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Japanese Cotton Cheesecake yang kita buat, mulai dari jenis bahan yang akan dimanfaatkan, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Japanese Cotton Cheesecake enak di ruang makan Saudara, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Anda buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Pembaca.

Dari Resepi Japanese Cotton Cheesecake ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 3-4 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Pemirsa sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Japanese Cotton Cheesecake ini diperkirakan antara 1 jam 30 minit.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Saudara pun bisa memvariasikan Resepi Japanese Cotton Cheesecake ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Pembaca mampu membuat Japanese Cotton Cheesecake menggunakan 9 jenis bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Terima kasih saya ucapkan kepada Kak Sue " Apa Kau Rasa" kerana sudi kongsi resepi Japanese Cotton Cheesecake yang superr gebu dan sedap ini😍 memang sesuai untuk buat minum petang🤭 Kek ini juga sesuai dimakan bagi semua peringkat umur🥰 #Bakingwith_ApaKauRasa_Cookpad

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Japanese Cotton Cheesecake :

  1. 120 gram cream cheese (biar pada suhu bilik)
  2. 60 gram susu full cream
  3. 35 gram minyak sayuran (saya guna minyak masak je hihi)
  4. 90 gram tepung superfine
  5. 6 biji telur gred A (asingkan putih dan kuning telur)
  6. 1/4 sudu kecil cream of tartar
  7. 1/8 sudu kecil garam halus
  8. 75 gram gula pasir
  9. Loyang segi empat saiz 8 inci

Adapun Step-Step dalam mengolah Japanese Cotton Cheesecake adalah sebagai berikut :

  1. Campurkan cream cheese, minyak sayuran dan susu full cream dan panaskan menggunakan kaedah "double boiler". Gaul hingga adunan sebati dan cheese tidak berketul. Ketepikan sebentar dan biarkan adunan suam.
  2. Apabila adunan cheese tadi dah suam, ayakkan tepung ke dalam bekas tadi dan gaul sehingga sebati.
  3. Masukkan kuning telur ke dalam adunan cheese tadi dan gaul hingga sebati. Ketepikan.
  4. Pukul putih telur dengan kelajuan sederhana hingga berbuih kasar. Kemudian masukkan garam, cream of tartar dan gula (sedikit demi sedikit, saya buat 3 bahagian). Pukul lagi sehingga adunan kembang dan bertukar menjadi warna putih. Berhenti pukul jika adunan sudah mencapai tahap "soft peak" (boleh refer gambar kedua). INGAT❗ Jangan terlebih pukul ye, meringue ni sangat sensitif.
  5. Masukkan 1/3 adunan meringue ke dalam adunan cheese dan gaul menggunakan kaedah "kaup balik". Jangan terlebih kaup ye! Kemudian tuangkan ke dalam baki adunan meringue tadi. Teruskan gaul menggunakan kaedah kaup balik.
  6. Kemudian, lapikkan loyang dengan kertas baking dan letakkan kotak di sekeliling loyang. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan ambil lidi dan lorek adunan tersebut. Seterusnya, hentakkan loyang sebanyak dua kali untuk buang gelembung udara yang besar. Bakar kek menggunakan kaedah "steam bath" pada suhu 150°C selama 20 minit (bergantung kepada oven masing²).
  7. Apabila kek sudah masak, hentakkan loyang sebanyak dua kali bagi menggelakkan kek daripada mengecut. Kemudian keluarkan kek dari loyang, dan biarkan ia sejuk. Bolehla hias ikut kreativiti masing² nak tabur gula aising ke😊
  8. Sedia untuk dimakan! Wuuu sedaknye😍😋

Thanks telah menggunakan Resepi yang tim kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, masakan Japanese Cotton Cheesecake yang mudah di atas dapat membantu Pembaca menyiapkan hidangan yang endes untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk Pembaca yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa jika Resepi ini berarti, silahkan share ke sodara lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Zelda dari Kudat.