Resepi Hokaido cupcake yang Sempurna dan Ringkas

Resepi Hokaido cupcake yang Sempurna dan Ringkas

Hai pengunjung, selamat datang di website Resepi bunda Ida, Jikalau Saudara sedang mencari Resepi Hokaido cupcake yang mudah ? tepat sekali, Kami punya Resepi Hokaido cupcake yang mantab untuk Anda di sini. Kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Dalam memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Hokaido cupcake yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Hokaido cupcake yang kita ciptakan, mulai dari jenis bahan yang akan digunakan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak perlu pusing jika ingin menyiapkan hidangan Hokaido cupcake enak di ruang makan Pemirsa, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pemirsa buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Pembaca.

Dari Resepi Hokaido cupcake ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 5 sajian. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Pemirsa sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Hokaido cupcake ini diperkirakan antara 30minit.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Anda pun bisa memvariasikan Resepi Hokaido cupcake ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Kamu bisa membuat Hokaido cupcake menggunakan 25 jenis bahan dan 14 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Resepi ni saya ambil dari resepi Mak azlina ina.murah rezeki Mak…. saya membuat ini untuk pelanggan saya yang sangat suka makan cheese. Saya sendiri makan pun ketagih.. πŸ˜‚πŸ˜‚anda boleh Cuba membuatnya dirumah.. Anak2 pasti suka..anak tak suka cheese tak pa.. Boleh tukr dngn filling custard..siapa2 y baca ni boleh belanja like tak.. Dan comment…. Tq.. Jika anda membuatny jangn lupa tag sy ya..😘😘resepi ni boleh dapat 14 or 15 cup..mengikut size korang la… Cup tu masti cup y keras ya..kamu boleh buat untuk berniaga jga.. 1cup boleh la kmu jual dlm rm2.5-rm3 mcm tu.mngikut ongkos dan cara membuatnya..nmpk ja mcm sush.tapi bila dah buat..sangat senang membuatnya……ok.. Mri kita mulakan… πŸ‘‡πŸ‘‡

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Hokaido cupcake :

  1. bahan a
  2. Telur putih 4 biji
  3. 4 sudu makan gula kastor
  4. 1 sudu teh cream of tartar[kalau tda boleh ganti dengan cuka]
  5. bahan b
  6. Telur kuning 4 biji
  7. 3 sudu besar gula kastor
  8. 1 sudu teh esen vanilla
  9. 1/2 cawan susu full cream
  10. 1/4 cawan minyak jagung(takda ganti dngn minyak msak)
  11. BAHAN C (BAHAN KERING)
  12. 1/2 cawan tepung gandum
  13. 2 sudu besar tepung jagung
  14. 1/2 sudu besar baking powder
  15. custard filling
  16. 1 sudu besar tepung gandum
  17. 1 sudu besar tepung custard
  18. 200 ml susu segar/full cream
  19. 4 sudu besar gula
  20. 1 biji telur
  21. 1 sudu besar mentega/marjerin
  22. cheese filling
  23. 250 g cream cheese
  24. 5 sudu besar susu pekat
  25. 1 cawan whipping cream non dairy

Adapun Langkah-langkah dalam membuat Hokaido cupcake adalah sebagai berikut :

  1. Kuning telur tu campurkan dengan 3 sudu besar gula Dan 1 sudu teh. Kemudian kacau hingga sebati. Saya guna whisk ja kacau.. Kemudian ketepikan dahulu
  2. Sekarng Telur kuning kita buat marengue Masukkan putih telur ke dalam manggkuk. Pastikan manggkuk tu bersih. Kering Dan tak berminyak. Bagi mengelkan marengue kita tdak jadi.. ok. Kemudian masukkan 4 sudu besar gula Dan 1 sudu teh cream of tartar. Mix dngn kelajuan slow dan tinggkatkn kelajuan smpai gebu. Nak tahu marengue dah jadi ke tak. Terbalikkan manggkuk tu hingga ke paras kepala.. Kalau tak jatuh maksudnya marengue dah jadi.. πŸ˜‚πŸ˜‚
  3. Ayakan Β½ cawan tepung gandum, 2 sudu besar tepung jagung,Β½ sudu baking powder, dan sedikit garam halus. Kemudian letak tepi dahulu
  4. Berbalik kepada kuning telur, masukkan Β½ cawan susu full cream. Sedikit demi sedikit dan kacau rata.
  5. Kemudian masukkan ΒΌ cawan minyak dan kacau rata.
  6. Masukkan pula bahan ayak tadi sedikit demi sedikit ke dalam kuning telur.. Gaul rata..
  7. Adunan tepung tadi masukkan ke dlam marengue dan kaup balik hingga tercampur rata..
  8. Masukkan adunan ke dalam cup. Isi hinggi 80% penuh..
  9. Bakar suhu 160 masa 30 minit api atas bawah.
  10. Bila dah masak mmng akan turun sikit.. Jangn heran ya… Jangn pula ingt tak jadi buang bg ayam makan.. πŸ˜‚πŸ€£πŸ€£ok. Lubangkan di tengah. Sementara buat filling..
  11. FILLING CUSTARD Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak dengan api slow sehingga tak berketul.. Klau berketul tak pa.. Boleh tapis.. Kemudian paipkan dalam cup cake tu..
  12. FILLING CHEESE Masukkan semua bahan ke dalam manggkuk dan mix kan sehingga naik kental gebu. Kemudian paipkan ke dalma cup cake…
  13. FILLING CUSTARD+CHEESE lagi sedap hingga menjilat jari.. πŸ˜‹ Campurkan Filling custard y sudah masak Dan filling cheese. Kemudian mix hingga tercmpur rata.. Kemudian paipkn ke dlm cup cake.. Klau makan sendri boleh la bnykkn filling tu.. Jangn kedekut kalau mkn sndri.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
  14. DAH SIAP!! MAKAN DENGAN KELUARGA ANAK2 SAMBIL MENONTON COCOMELON.. πŸ˜‹πŸ˜‹

Terima kasih telah mempraktekan Resepi yang tim kami tampilkan di web ini. Harapan kami, masakan Hokaido cupcake yang mudah di atas dapat membantu Pemirsa menyiapkan hidangan yang endes untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi untuk Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa jika Resepi ini berguna, silahkan dishare ke sodara lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Lidya dari Keluang.