Resepi Hanjuku Cheesecake yang Boleh Manjain Lidah dan Easy

Resepi Hanjuku Cheesecake yang Boleh Manjain Lidah dan Easy

Hai semuanya, jumpa lagi di situs Resepi kami, Jikalau Kamu sedang mencari Resepi Hanjuku Cheesecake yang top ? tepat sekali, Kami menyediakan Resepi Hanjuku Cheesecake yang mantab untuk Pemirsa di sini. Saya juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Saat memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Hanjuku Cheesecake yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Hanjuku Cheesecake yang kita ciptakan, mulai dari jenis bahan yang akan dimanfaatkan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Hanjuku Cheesecake enak di ruang makan Anda, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pembaca buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Kamu.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Anda pun bisa memvariasikan Resepi Hanjuku Cheesecake ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Pemirsa bisa membuat Hanjuku Cheesecake menggunakan 24 jenis bahan dan 25 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

#tribute2minsha Kali ni bertemakan bebas pula. Ok kali ni Aznie buat Hanjuku Cheesecake pulak. Dah lama nak buat ni, tapi lama tunggu hot stamp sampai. Teruja betul nak gunanya. Ada perbagai pilihan patern yang cantik dan comel-comel. Cheesecake memang kegemaran Aznie. Resepi ni Aznie ikut dari Apa Kau Rasa, alahaiiii sedap kek ni. lembut, betul2 fluffy. Tapi adunan Aznie gandakan dari yang asal. Sebab kat rumah ni kalau cheesecake memang kejap je terang. Hantu cheesecake semua pun😂

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Hanjuku Cheesecake :

  1. Loyang Hanjuku cheese saiz : 6cm x 4cm (20 biji)
  2. Chiffon Cake Base :
  3. Bahan A
  4. 4 biji Kuning Telur (B)
  5. 60 gr Tepung Kek Superfine ( ingat, superfine x sama dengan self
  6. 50 gr Susu Full cream
  7. 40 gr Minyak Sayur/ canola/jagung
  8. Bahan B
  9. 4 biji putih telur
  10. 70 gr Gula Kastor
  11. 1 tsp cream of tartar / 1 tsp lemon jus
  12. Bahan lapisan Hanjuku Cheese :
  13. Bahan A
  14. 2 biji Kuning Telur (B)
  15. 250 gr Cream Cheese (nak sedap guna Philadelphia)
  16. 1 tsp jus lemon
  17. 20 gr Tepung Kek
  18. 20 gr Susu Full cream
  19. 180 gr susu full cream
  20. 20 gr Unsalted Butter
  21. Bahan B
  22. 2 biji putih telur (b)
  23. 40 gr Gula kastor
  24. 1/4 tsp cream of tartar /1/2 tsp lemon jus

Berikut Cara dalam menyiapkan Hanjuku Cheesecake adalah sebagai berikut :

  1. Cara Buat Sponge Cake Mula-mula gaul sebati susu full cream bersama minyak hingga sebati. Kemudian masukkan tepung kek / superfine, gaul sebati.
  2. Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji. Gaul lagi sebati. Ketepikan.
  3. Sementara itu pukul putih telur hingga berbuih. Dan masukkan cream of tartar. pukul lagi sebati.
  4. Masukkan gula sedikit demi sedit sambil dipul hingga kembang (soft peak)
  5. Masukkan adunan putih telur kedalam adunan kuning telur. Gaul hingga sebati hingga habis menggunakan spatula dengan kaedah kaup balik.
  6. Masukkan adunan kedalam loyang yang telah dilapik dengan baking paper.
  7. Panaskan oven pada suhu 160'c. Kemudian bakar selama 20 minit api atas bawah. Ikut kepanasan oven masing-masing.
  8. Bila dah masak keluarkan dari loyang. Dan biarkan ia sejuk Tekapkan acuan hanjuku pada kek. Untuk mendapatkan hasil 20 cake base.
  9. Bubuh baking paper kedalam acuan hanjuku. Bubuh juga baking paper didalam keliling ring hanjaku.
  10. Masukkan sekeping cake tadi didalam setiap acuan hanjuku tadi. Ketepikan.
  11. Cara membuat Hanjuku Double boil cream cheese hingga ia lembut pada api sederhana besar. ketepikan sebatikan kuning telur bersama jus lemon.
  12. Sebatikan kuning telur bersama jus lemon. Masukkan tepung yang telah diayak. Sebatikan.
  13. Masukkan susu full cream (20g) dan gaul hingga rata.
  14. Masak susu full cream (180g) hingga 50'-60'°C. Kemudian tuang perlahan-lahan kedalam adunan tepung sedikit demi sedikit hingga sebati.
  15. Masukkan adunan kedalam periuk dan masak dengan api kecil hingga ia pekat.
  16. Masukkan butter (20g) dan kacau lagi hingga sebati Masukkan separuh adunan cheese dan gaul sebati. Dan masukkan lebihan adunan cheese tadi lagi. gaul hingga sebati.
  17. Kemudian tapis adunan supaya ia halus dan tiada gupalan
  18. Pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan cream of tar pukul lagi hingga sebati. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul hingga kembang (sorf peak)
  19. Masukkan sedikit adunan putih telur kedalam adunan tepung tadi gaul hingga rata. Masukkan pula adunan putih telur kedalam adunan tepung. gaul hingga sebati dengan perlahan-lahan.
  20. Masukkan adunan kedalam baking piping bag. Dan pipingkan adunan kedalam acuan hanjaku tadi lebih dari acuan tetapi lebih rendah dari tinggi baking paper baking paper
  21. Panaskan oven 160°C. Bakar cara WATERBATH 160°c : 30 minit (api atas bawah) 200°C : 5 minit (api atas saja) *untuk bagi kaler perang sikit permukaan kek tu Jangan lebih2kan masa ya.. Nanti kek kurang kelembutannya..hihi
  22. Bila dah siap keluarkan tray dari oven. Dengan menggunakan penyepit kuih kita angkat acuan hanjuku perlahan-lahan. (Jangan biar hingga sejuk nanti kek jadi kecut) Paper tak apa bila sejuk sikit baru kita buka.
  23. Siap. (Atas dia Aznie cop dengan hot stamp)

Makasih telah mencoba Resepi yang tim kami bagi di web ini. Harapan kami, masakan Hanjuku Cheesecake yang gampang di atas dapat membantu Kamu menyiapkan makanan yang enduess untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Kamu yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa jikalau Resepi ini berarti, silahkan bagikan ke sodara lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Belinda dari Kudat.