Resepi Hainan Chicken Rice (Hǎinán jī fàn) 🇨🇳 yang Sempurna dan Gampang

Hainan Chicken Rice (Hǎinán jī fàn) 🇨🇳

Hai pemirsa, jumpa lagi di website Resepi bunda, Andai Anda sedang mencari Resepi Hainan Chicken Rice (Hǎinán jī fàn) 🇨🇳 yang sempurna ? tepat sekali, Kami punya Resepi Hainan Chicken Rice (Hǎinán jī fàn) 🇨🇳 yang top untuk Anda di sini. Tim kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Ketika memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Hainan Chicken Rice (Hǎinán jī fàn) 🇨🇳 yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Hainan Chicken Rice (Hǎinán jī fàn) 🇨🇳 yang kita bikin, mulai dari jenis bahan yang akan dimanfaatkan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Hainan Chicken Rice (Hǎinán jī fàn) 🇨🇳 enak di ruang makan Pembaca, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Anda buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Pemirsa.

Dari Resepi Hainan Chicken Rice (Hǎinán jī fàn) 🇨🇳 ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 4 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Pembaca sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Hainan Chicken Rice (Hǎinán jī fàn) 🇨🇳 ini diperkirakan antara 2 jam.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Pemirsa pun bisa memvariasikan Resepi Hainan Chicken Rice (Hǎinán jī fàn) 🇨🇳 ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Pemirsa bisa membuat Hainan Chicken Rice (Hǎinán jī fàn) 🇨🇳 menggunakan 40 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Nasi Ayam Hainan merupakan makanan kaum Cina yang sering dikaitkan dengan makanan Malaysia dan Singapura, serta di negara Thailand. Versi nasi ayam hainan yang terdapat di Malaysia dan Singapura menggabungkan unsur-unsur masakan Hainan dan Kantonis. Nasi ayam Hainan dinamakan kerana asal-usulnya dalam makanan Hainan oleh populasi orang Cina seberang laut bersuku Hainan dalam kawasan Nanyang. Nasi ayam hainan yg saya masak kali ni tidak sama bahan-bahannya seperti memasak nasi ayam biasa. Nasi ayam hainan tidak ditumis dengan 3 sekawan, penggunaan bawang pun tak banyak. Tidak gunakan kiub pati ayam sebagai penambah rasa. Nasi ayam hainan juga tidak dihidangkan bersama daun salad dan tomato. Saya mencampurkan minyak bijan dan butter semasa menumis. Tumisan lemak ayam juga menaikkan aroma seperti masakan orang-orang cina. #cppassport

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan buat menyiapkan Hainan Chicken Rice (Hǎinán jī fàn) 🇨🇳 :

  1. Untuk Stock Ayam
  2. 1 ekor ayam (potong 4)
  3. Halia ketuk
  4. Air untuk merebus secukupnya
  5. Untuk Nasi
  6. 4 cawan beras (cuci, rendam 20minit & toskan)
  7. 1 biji bawang merah
  8. 3 biji bawang putih
  9. 2 cm halia
  10. 2 sudu makan minyak bijan (utk naikkan aroma spt masakan cina)
  11. 2 sudu makan butter
  12. Sedikit lemak ayam (rahsia utama)
  13. Garam secukupnya
  14. Untuk Kuah Kicap
  15. 2 sudu makan minyak bijan
  16. 2 sudu makan kicap cair/lemak manis
  17. 2 sudu makan gula
  18. Sedikit air rebusan ayam
  19. Untuk Sambal Halia
  20. 2 inci halia (diparut halus)
  21. 2 biji bawang putih (ditumbuk)
  22. 2 sudu makan minyak masak
  23. Garam secukup rasa
  24. Untuk Sambal Lada
  25. 2 inci halia
  26. 2 sudu makan gula
  27. 3 biji lada merah basah
  28. 1 sudu makan cuka
  29. Garam secukup rasa
  30. Untuk Sup Bebola Ayam
  31. 2 biji bawang merah
  32. 3 biji bawang putih
  33. 2 inci halia
  34. Bebola ayam secukupnya
  35. Sedikit serbuk lada sulah
  36. Lebihan air rebusan ayam + air ikut byk mana nak kuah
  37. Sedikit hirisan daun sup & daun bawang
  38. Sedikit bawang goreng
  39. Bahan Lain
  40. Air + ais batu (utk hentikan proses masak ayam)

Berikut Langkah-langkah dalam membuat Hainan Chicken Rice (Hǎinán jī fàn) 🇨🇳 adalah sebagai berikut :

  1. Mula-mula sediakan stock ayam dahulu. Bersihkan ayam & ambil sedikit lemaknya (untuk ditumis semasa masak nasi. Ini adalah rahsia utama nasi ayam) Rebuskan ayam sekejap bersama halia dan air secukupnya. Keluarkan ayam dari periuk rebusan, masukkan ayam ke dalam air yang berais (untuk hentikan proses memasak & akan menjadikan ayam yg kita masak menjadi juicy) Kukuskan ayam sehingga masak. Ketepikan dahulu.
  2. Untuk memasak nasi… Tumbukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Cairkan butter dan minyak bijan. Masukkan lemak ayam. Tumis hingga terbit bau (bau dia memang sedap)
  3. Apabila lemak ayam sedikit garing, keluarkan lemak ayam. Tumiskan pula bawang merah, bawang putih dan halia yg telah ditumbuk tadi hingga naik bau dan sedikit garing. Masukkan beras. Paling-palingkan sekejap. Masukkan daun pandan, kemudian masukkan air rebusan ayam dan garam secukup rasa.
  4. Bila nasi dah masak, gemburkan dengan garfu. Baunya memang sedap. Semerbak dari aroma tumisan minyak bijan dan lemak ayam.
  5. Untuk Sambal Halia : Campurkan semua bahan kemudian panaskan sekejap diatas kuali & balik-balikkan seperti menumis tapi jangan sampai garing ya. (tujuannya bagi membuang rasa pedar halia dan bawang putih) siap. Boleh ketepikan dulu. Untuk Kuah Kicap : Campurkan semua bahan utk kuah kicap di dalam mangkuk,godak hingga gula larut. Siap dan ketepikan dulu. Untuk Sambal Lada : Kisarkan semua bahan untuk sambal lada. Masukkan ke dalam kuali dan masak sekejap hingga mendidih. Siap.
  6. Untuk Sup Bebola Ayam : Tumbukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga naik bau dan garing. Masukkan lebihan air rebusan ayam bersama air tambahan ikut banyak mana kuah yang kita nak. Bila dah mendidih, masukkan bebola ayam. Masukkan serbuk lada sulah dan perasakan dgn garam secukup rasa. Hidangkan didalam mangkuk kemudian taburkan bawang goreng, daun sup & daun bawang.
  7. Siap untuk dihidang. Sendukkan nasi, letakkan ayam disebelah nasi curahkan kuah kicap diatas ayam. Letakkan sambal lada, sambal halia dan lebihan kuah kicap di dalam bekas kecil dan letak disekeliling ayam. Sendukkan juga sup bebola ayam. Hiaskan cantik-cantik seperti hidangan di kedai. Selamat mencuba.

Terima kasih telah mencoba Resepi yang tim kami bagi di halaman ini. Harapan kami, Resepi Hainan Chicken Rice (Hǎinán jī fàn) 🇨🇳 yang gampang di atas dapat membantu Saudara menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa jika Resepi ini berfaedah, silahkan dibagi ke facebook lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Ana dari Sibu.