Resepi Easy Jollof Rice versi rice cooker 🍚 πŸ‡ΏπŸ‡¦ yang Enak dan Simpel

Easy Jollof Rice versi rice cooker 🍚 πŸ‡ΏπŸ‡¦

Hai pemirsa, selamat datang di halaman Resepi saya, Andai Saudara sedang mencari Resepi Easy Jollof Rice versi rice cooker 🍚 πŸ‡ΏπŸ‡¦ yang sempurna ? Tidak salah, Kami menyediakan Resepi Easy Jollof Rice versi rice cooker 🍚 πŸ‡ΏπŸ‡¦ yang top untuk Kamu di sini. Tim kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Waktu memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Easy Jollof Rice versi rice cooker 🍚 πŸ‡ΏπŸ‡¦ yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Easy Jollof Rice versi rice cooker 🍚 πŸ‡ΏπŸ‡¦ yang kita buat, mulai dari jenis bahan yang akan digunakan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Easy Jollof Rice versi rice cooker 🍚 πŸ‡ΏπŸ‡¦ enak di ruang makan Pembaca, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pemirsa buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Saudara.

Dari Resepi Easy Jollof Rice versi rice cooker 🍚 πŸ‡ΏπŸ‡¦ ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 4 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Pemirsa sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Pembaca pun bisa memvariasikan Resepi Easy Jollof Rice versi rice cooker 🍚 πŸ‡ΏπŸ‡¦ ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Saudara mampu membuat Easy Jollof Rice versi rice cooker 🍚 πŸ‡ΏπŸ‡¦ menggunakan 11 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Sumber: Pinterest Jollof rice ni seakan2 nasi tomato, jika ayam atau daging masak sekali seakan2 briyani atau nasi Arab.. ianya Ada banyak variasi ikut tempat.. macam Ghana lain versi itu yg saya bacalah.. hehe.. yg saya masak ni bahan ada separuh dengan saya.. yg tiada saya skip πŸ˜….. versi ni masak kat gas dapur.. Ada yg masak kat oven. Tapi saya buat Dalam rice cooker saja.. Maaf gambar saya xterang xcukup cahaya.. boleh search bagaimana Rupa nasi jollof ni.. #cppassport

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Easy Jollof Rice versi rice cooker 🍚 πŸ‡ΏπŸ‡¦ :

  1. 4 cawan beras biasa – rendam,cuci,tos ***
  2. 1 tin tomato paste – saya guna 1/2 cawan sahaja
  3. 4 cawan stok ayam/air tapis – saya guna air tapis sahaja
  4. 1/2 cawan minyak masak
  5. 1/2 sudu kecil serbuk kari
  6. 1/2 sudu kecil thyme kering – tiada
  7. 1 sudu kecil serbuk bawang putih
  8. 1 sudu kecil serbuk halia
  9. 1 biji lada hijau (hiris) ***
  10. 1 @ 1/2 biji bawang merah besar – hiris ***
  11. Garam himalaya sedikit – jika guna kiub or Stok ayam tidak payah

Berikut Langkah-langkah dalam praktik Easy Jollof Rice versi rice cooker 🍚 πŸ‡ΏπŸ‡¦ adalah sebagai berikut :

  1. Campurkan ke semua bahan2 kecuali bahan2 yang bertanda *** ke dalam mangkuk.
  2. Campurkan ke semua bahan dalam mangkuk tersebut dengan Stok ayam atau air tapis.. kacau sebati
  3. Kemudian, tuang ke dalam rice cooker Yang sudah sedia dengan beras bersih, masukkan bawang merah yg dihiris, lada hijau (xda) dan lebihan 2 cawan air Stok ayam/air tapis. Letakkan garam sikit saja.. kemudian, kacau sebati.. Tekan on masak seperti biasa
  4. Bila dah masak, biar nasi sampai kering airnya baru buka penutup.. kemudian gembur-gemburkan.. Siap πŸ₯°

Terima kasih telah membaca Resepi yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, masakan Easy Jollof Rice versi rice cooker 🍚 πŸ‡ΏπŸ‡¦ yang simpel di atas dapat membantu Pemirsa menyiapkan hidangan yang lezatos untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi dalam Kamu yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa jikalau Resepi ini berguna, silahkan dishare ke facebook lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Shakila dari Serendah.