Resepi Durian Crepe yang Sempurna dan Easy

Resepi Durian Crepe yang Sempurna dan Easy

Hai pemirsa, selamat datang di halaman Resepi bunda, Jikalau Pemirsa sedang mencari Resepi Durian Crepe yang simpel ? tepat sekali, Kami punya Resepi Durian Crepe yang sempurna untuk Pembaca di sini. Kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Ketika memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Durian Crepe yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Durian Crepe yang kita bikin, mulai dari jenis bahan yang akan dipakai, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak harus pusing jika ingin menyiapkan hidangan Durian Crepe enak di ruang makan Pemirsa, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pemirsa buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Kamu.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Anda pun bisa memvariasikan Resepi Durian Crepe ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Pemirsa dapat membuat Durian Crepe menggunakan 14 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Dah lama berhajat nak buat durian crepe.Memang fav hakak dan hero hensem hakak sebenarnya.Selalu juga makan tapi yang beli lah…๐Ÿคญ Lagipun hakak ada simpan stok isi durian frozen.Tapi selalu tak berpeluang nak buat crepe durian ni…Harini cari peluang dan buatkan juga durian crepe kegemaran hero kecik hakak ni.Suka sangat tengok dia makan. Sumber Resepi dan inspirasi dari sahabat cookpader : @cook_26387569 Sedap sangat dan resepi tanpa gagal. Tq tascha ๐Ÿ‘๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜ Sedikit pasal crepe: Crepe adalah sejenis pancake yang sangat nipis, ia biasanya dibuat dari tepung gandum (crepes de Froment) atau soba tepung gandum (galettes). Perkataan asal Perancis, yang berasal dari Latin crispa, yang bermaksud "bergulung". Walaupun crepes berasal dari Brittany, sebuah rantau di barat laut Perancis, penggunaan mereka adalah meluas di Perancis dan Quebec. Di Brittany, crepes secara tradisinya dihidangkan dengan cider. Crepes dihidangkan dengan pelbagai jenis inti. #cppassport

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Durian Crepe :

  1. 2 Sudu besar tepung kastard
  2. 2 sudu besar tepung jagung
  3. 4 sudu besar tepung gandum
  4. 4 sudu besar tepung ubi
  5. 1 biji telur(A)
  6. 1 sudu teh vanila powder
  7. 1 sudu besar gula
  8. 1 cawan susu segar full krim(fernleaf)
  9. 4 sudu besar air
  10. 1 sudu besar minyak jagung/minyak masak
  11. sedikit pewarna kuning
  12. Bahan Inti:
  13. 1 1/2 cawan fresh cream
  14. Isi durian secukupnya

Berikut Step-Step dalam membuat Durian Crepe adalah sebagai berikut :

  1. Satukan semua tepung ayak kedalam bekas.masukkan telur,susu segar,esen vanila,air,pewarna kuning dan minyak jagung.kacau guna wisk hingga sebati.Tapis kedalam bekas bersih.
  2. Panaskan pan..sapukan sedikit minyak menggunakan berus.Hanya untuk pertamakali sahaja.Yang seterusnya tidak perlu lagi disapu minyak. Apabila pan dh panas..sendukkan adunan td dan lenggangkan bagi rata.Stelah rata tuang baki adunan dalam pan ke dlm adunan asal..
  3. Apabila dah gelembung kulit crepe menandakan sudah masak dan bolehlah terus angkat. Ulang masak kulit crepe sehingga adunan habis..Setelah habis,ketepikan sebentar.
  4. Dalam mangkuk lain tuang fresh cream dan putar sehingga fresh cream kembang dan kaku. Nota:Jika suka boleh juga campur isi durian dalam fresh cream untuk lebih rasa durian.
  5. Masukkan dalam piping beg supaya senang untuk diisi atas crepe.
  6. Sediakan isi durian yang sudah siap dinyahbeku dari freezer. Ambil sekeping crepe letak atas pinggan.paipkan fresh cream dan letak isi durian.lipat kemas dan letak dalam paper cup.
  7. Buat sampai habis…susun dalam box yang sesuai dan simpan dalam chiller sebelom di nikmati.Sangat sedap dinikmati sejuk.

Terima kasih telah menggunakan Resepi yang saya tampilkan di sini. Harapan kami, Resepi Durian Crepe yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi bagi Kamu yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa jikalau Resepi ini berfaedah, silahkan bagikan ke teman lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Wani dari Batu Pahat.