Resepi Donat Coklat yang Memang Lazat dan Ringkas

Resepi Donat Coklat yang Memang Lazat dan Ringkas

Salam pengunjung, jumpa lagi di website Resepi bunda Ida, Jika Pembaca sedang mencari Resepi Donat Coklat yang lezat ? tepat sekali, Kami punya Resepi Donat Coklat yang mantab untuk Pembaca di sini. Tim kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Dalam memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Donat Coklat yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Donat Coklat yang kita ciptakan, mulai dari jenis bahan yang akan dipakai, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak perlu pusing jika ingin menyiapkan hidangan Donat Coklat enak di ruang makan Kamu, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Anda buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Kamu.

Dari Resepi Donat Coklat ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 5 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Pembaca sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Donat Coklat ini diperkirakan antara 1 jam 30 minit.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Pembaca pun bisa memvariasikan Resepi Donat Coklat ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Pemirsa bisa membuat Donat Coklat menggunakan 6 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Donat??? Siapa je tak suka donat??? Lebih-lebih lg donat yg ada salut coklat 😋😋😋 Anak-anak sy cukup suka donat ni. Senang pun senang. Bahan-bahan pun mudah memang onz la ibu kalau anak-anak request donat ni. Sy buat adunan donat ni guna bread maker. Senang je tak perlu susah-susah, tak perlu penat-penat nak menguli pakai tangan. Masukkan je semua bahan dalam bread maker.. lepastu tekan menu dan tekan butang start. Bread maker yg ulikan utk kite. Okey jomlah kita mendonat 🥯🍩

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Donat Coklat :

  1. 2 cawan tepung gandum
  2. 3/3 cawan air (tak sejuk,tak suam)
  3. 2 sudu makan gula
  4. 2 sudu makan susu pekat
  5. 2 sudu makan marjerin
  6. 1 sudu kecil yis kering (mauripan)

Adapun Langkah-langkah dalam mengolah Donat Coklat adalah sebagai berikut :

  1. Masukkan semua bahan ke dalam bread maker. Ikut turutan. Cecair dibawah, bahan kering diatas. (air, mentega, gula, susu pekat, tepung gandum & atas sekali yis kering)
  2. Pilih menu No.11 bread maker jenama Pensonic Kemudian tekan butang start. Selepas 23minit adunan siap diuli, biarkan sahaja dalam bread maker utk proses adunan mengembang (30-40minit)
  3. Keluarkan adunan, tumbuk-tumbuk utk buang angin. Kemudian uli dan terap bentuk donat. Goreng api sederhana hingga keperangan.
  4. Cairkan coklat masakan. Kemudian celupkan donat yg telah sejuk pd coklat yg telah dicairkan. Selepas itu taburkan dengan coklat urai.
  5. Siap untuk dihidang.

Makasih telah mempraktekan Resepi yang saya bagi di website ini. Harapan kami, masakan Donat Coklat yang gampang di atas dapat membantu Saudara menyiapkan makanan yang semlidut untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi bagi Saudara yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa andaikan Resepi ini berarti, silahkan bagikan ke kerabat lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Ajeng dari Pekan.