Resepi Burger Daging Special at Home yang Memang Lazat dan Easy

Burger Daging Special at Home

Halo pengunjung, selamat datang di situs Resepi bunda Ida, Jika Kamu sedang mencari Resepi Burger Daging Special at Home yang top ? Tidak salah, Kami menyediakan Resepi Burger Daging Special at Home yang sempurna untuk Pemirsa di sini. Kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Dalam memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Burger Daging Special at Home yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Burger Daging Special at Home yang kita buat, mulai dari jenis bahan yang akan digunakan, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak perlu pusing jika ingin menyiapkan hidangan Burger Daging Special at Home enak di ruang makan Pembaca, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Anda buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Pemirsa.

Dari Resepi Burger Daging Special at Home ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 1 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Anda sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Burger Daging Special at Home ini diperkirakan antara 15 minit.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Anda pun bisa memvariasikan Resepi Burger Daging Special at Home ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Saudara bisa membuat Burger Daging Special at Home menggunakan 13 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Sibuk sikit hari ni, tolong adik ipar buat burger. Banyak pulak orang oder. Syukur Alhamdulillah rezeki dia. Saya nak share resepi rahsia yang membuatkan orang menyukai burger adik ipar saya ni. Jom cuba! Buat kat rumah je.. #goldenapron2020

Bahan-bahan dan bumbu yang dipakai dalam pembuatan Burger Daging Special at Home :

  1. Roti burger (Brand Ramlee)
  2. Daging burger (Brand Ramlee)
  3. Butter
  4. Telur
  5. Maggi seasoning (2-3 titis)
  6. Kubis cina (lebih rangup masa digigit, lebih umphh)
  7. Tomato
  8. Timun
  9. Bawang Holland
  10. Sos cili (Brand Kimball)
  11. Sos Black Pepper (Brand Kimball)
  12. Mayonis (Brand Lady's Choice)
  13. Serbuk paprika/serbuk cili jika suka pedas

Adapun Step-Step dalam praktik Burger Daging Special at Home adalah sebagai berikut :

  1. Sapu butter pada roti dan bakar atas kuali leper. Ketepikan.
  2. Kemudian, daging burger dimasak sehingga agak garing. Barulah sedap. Letakkan maggi seasoning, sikit je nanti masin pulak. Taburkan serbuk paprika atau serbuk cili jika suka pedas. Serbuk lada hitam pun ok. Dah siap, ketepikan.
  3. Pecahkan telur dan ratakan untuk membalut daging burger tadi.
  4. Dah siap, letakkan diatas roti dan susun hiasan sayur seperti kubis cina yang telah dicincang, hirisan bawang Holland, tomato dan timun, letakkan sos cili dan sos black pepper dan mayonis ikut citarasa masing-masing. Kalau saya, saya tak suka letak sos cili dan mayo banyak sangat, nanti hilang rasa daging burger tu. Ok, dah boleh makan!

Makasih telah menggunakan Resepi yang tim kami tampilkan di web ini. Besar harapan kami, Resepi Burger Daging Special at Home yang gampang di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enduess untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam Pembaca yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa jika Resepi ini berfaedah, silahkan bagikan ke sodara lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Latika dari Kuala Terengganu.