Resepi Bread for beginners 🍞 yang Sempurna dan Easy

Bread for beginners 🍞

Salam semuanya, jumpa lagi di situs Resepi saya, Jikalau Anda sedang mencari Resepi Bread for beginners 🍞 yang simpel ? tepat sekali, Kami punya Resepi Bread for beginners 🍞 yang top untuk Pembaca di sini. Kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Dalam memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Bread for beginners 🍞 yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Bread for beginners 🍞 yang kita ciptakan, mulai dari jenis bahan yang akan dipakai, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Bread for beginners 🍞 enak di ruang makan Pemirsa, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pemirsa buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Pemirsa.

Dari Resepi Bread for beginners 🍞 ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 1 loaf. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Anda sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Pembaca pun bisa memvariasikan Resepi Bread for beginners 🍞 ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Pemirsa mampu membuat Bread for beginners 🍞 menggunakan 10 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Sumber: Pinterest Habis roti, saya pasti buat roti. Kali ini cuba resepi ini.. mudah sahaja.. syukur yis sampai kemarin.. hahhaa yis pun Beli kat online.. sesuailah untuk saya Yang tidak pro buat roti.. alhamdulillah lembut kat Dalam.. Ingat time keluar dari oven keras. Lepas rehat 15 minit lembut rupanya.. happy saya.. lega ada juga sarapan untuk anak2 saya..

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Bread for beginners 🍞 :

  1. 1 cawan air suam
  2. 1 sudu besar yis – saya guna natural dried yeast
  3. 1/2 sudu teh gula
  4. 2 sudu besar olive oil – saya guna minyak sayuran sahaja
  5. 1 sudu teh garam – boleh guna 1/2 sudu teh atau ikut rasa
  6. Bahan2 tambahan Dalam roti:
  7. 1 sudu teh serbuk bawang putih
  8. 2 sudu besar Italian seasoning – skip
  9. 2 1/2-3 cawan tepung gandum – saya guna 2 1/2 cawan
  10. Topping (optional – parmesan – saya letak vegan cheese powder)

Berikut Langkah-langkah dalam mengolah Bread for beginners 🍞 adalah sebagai berikut :

  1. Dalam mangkuk besar, satukan air suam, yis dan gula.. kacau sekata.. ketepikan selama 10 minit atau sehingga berbuih.
  2. Kemudian, masukkan olive oil (minyak sayuran), garam, dan bahan tambahan lain (serbuk bawang putih & Italian seasoning) saya skip Italian seasoning xda Stok. Kacau sebati
  3. Kemudian, masukkan tepung gandum perlahan2, 1/2 cawan terlebih dahulu sehingga doh tidak melekat ditangan. Tambah lagi tepung sehingga habis.. Uli doh sehingga 3 minit. Kemudian, rehatkan doh 2 minit. Lepas tu,sambung lagi uli doh 3 minit. Bentukkan dalam bentuk Bola..
  4. Sediakan mangkuk lain Yang disapu dengan minyak, masukkan doh bola tadi ke Dalam mangkuk dan tutup dengan plastik balut. Biarkan kembang selama 1 jam atau adunan menjadi berganda.
  5. Preheat oven 218 °c selama 10 minit. Kemudian, sediakan tray dilapik baking paper. Baking paper Tu sapu dengan minyak masak. Ambil doh tadi, buang angin dan bentukkan bentuk loaf. Rehatkan lagi 30 minit. Buat corak menggunakan pisau. Taburkan dengan topping Yang diinginkan.
  6. Sudah 30 minit, masukkan Dalam oven bakar 218°c selama 15-20 minit (ikut oven masing2). Bakar sehingga warna keperangan diluar. Saya guna selama 20 minit. Lepas dah masak, rehatkan selama 15 minit.. dah sejuk dah boleh hidang Siap 🥰

Makasih telah mencoba Resepi yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, masakan Bread for beginners 🍞 yang mudah di atas dapat membantu Saudara menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa jika Resepi ini berguna, silahkan bagi ke kerabat lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Queen dari Taman.