Resepi Beef Bulgogi πŸ‡°πŸ‡· yang Enak dan Mudah

Beef Bulgogi πŸ‡°πŸ‡·

Hai pengunjung, jumpa lagi di halaman Resepi bunda, Jikalau Pembaca sedang mencari Resepi Beef Bulgogi πŸ‡°πŸ‡· yang sempurna ? tepat sekali, Kami menyediakan Resepi Beef Bulgogi πŸ‡°πŸ‡· yang mantab untuk Saudara di sini. Tim kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Dalam memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Beef Bulgogi πŸ‡°πŸ‡· yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Beef Bulgogi πŸ‡°πŸ‡· yang kita buat, mulai dari jenis bahan yang akan digunakan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak perlu pusing jika ingin menyiapkan hidangan Beef Bulgogi πŸ‡°πŸ‡· enak di ruang makan Pembaca, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Kamu buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Pembaca.

Dari Resepi Beef Bulgogi πŸ‡°πŸ‡· ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 2-3orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Pembaca sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Beef Bulgogi πŸ‡°πŸ‡· ini diperkirakan antara 1jam 30minit.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Pemirsa pun bisa memvariasikan Resepi Beef Bulgogi πŸ‡°πŸ‡· ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Kamu dapat membuat Beef Bulgogi πŸ‡°πŸ‡· menggunakan 20 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

252/2021/RoadTo1k/937 ❀️ Negara Huruf S: Countries of The Month ❀️ ❀️ Negara S = 2 /27 : South Korea ❀️ Resipi ni hakak Cooksnap dari Dapur Yusfarisyia @gula_apong. Tengok gambor dia macam menyelerakan sangat. Sebelum ni ada tengok kawan2 fesbuk masak. Bila tengok drama Korea ke atau rancangan aneka ragam Korea memang ada menu ni. Tu teringin nak buat tu🀭. Tak sangka senang je nak buat. Ni percubaan pertama. Next time boleh cuba lagi kan sebab sedap πŸ˜‹. Cuma macam biasa hakak modifikasi cara masak sikit ikut apa yang mudah bagi hakak.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Beef Bulgogi πŸ‡°πŸ‡· :

  1. Bahan Perap Daging :
  2. 1/2 kg daging
  3. 6 sudu kicap masin
  4. 3 sudu kicap manis
  5. 3 sudu besar air
  6. 4 sudu besar madu / gula
  7. 3 ulas bawang putih (ditumbuk / kisar halus)
  8. 1 inci halia (ditumbuk / kisar halus)
  9. 2 sudu besar minyak bijan
  10. 1 sudu besar serbuk lada hitam
  11. 1 sudu teh garam
  12. 1 sudu besar serbuk cili
  13. Bahan Sayur :
  14. 1 biji bawang holland (dipotong besar)
  15. 2 pokok daun bawang (dipotong panjang)
  16. 1 biji lobak merah (dipotong memanjang)
  17. Bahan Lain :
  18. 1/2 senduk minyak masak (untuk menumis)
  19. 1/2 liter air
  20. 3 sudu besar bijan (disangai)

Adapun Step-Step dalam menyiapkan Beef Bulgogi πŸ‡°πŸ‡· adalah sebagai berikut :

  1. Masukkan daging dan bahan perap ke dalam mangkuk. Gaul sebati. Perap selama 1jam (lagi lama perap lagi sedap tau, ikut masa yang korang ada yer)
  2. Panaskan minyak masak dan masukkan daging yang telah diperap tadi. Tumis sehingga naik bau. Masukkan air dan reneh sehingga daging empuk.
  3. Lebihan kuah perapan tu dimasukkan bahan sayur dan diperap seketika (senang citer sambil tunggu daging reneh dan empuk, kita perap je bahan sayur ni)
  4. Setelah daging dah empuk dan kuah dah kering. Masukkan bahan sayur dan air perapan.
  5. Gaul sebati. Masukkan bijan dan masak sehingga kering dan pecah minyak. Tutup api.
  6. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih 😌
  7. Selamat mencuba 😊

Thanks telah mempraktekan Resepi yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, Resepi Beef Bulgogi πŸ‡°πŸ‡· yang gampang di atas dapat membantu Saudara menyiapkan hidangan yang endes untuk keluarga/teman maupun menjadi ide untuk Pemirsa yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner.

Jangan lupa andai Resepi ini berguna, silahkan dibagi ke sodara lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Vicky dari Ulu Kelang.