Resepi Banana Custard Cake yang Lazat dan Mudah

Resepi Banana Custard Cake yang Lazat dan Mudah

Hai pemirsa, selamat datang di situs Resepi kami, Apabila Kamu sedang mencari Resepi Banana Custard Cake yang sempurna ? tepat sekali, Kami punya Resepi Banana Custard Cake yang lezat untuk Pembaca di sini. Kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Saat memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Banana Custard Cake yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Banana Custard Cake yang kita buat, mulai dari jenis bahan yang akan dimanfaatkan, proses pemilihan bahan maskan yang fresh, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan hidangan Banana Custard Cake enak di ruang makan Pemirsa, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Kamu buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Pembaca.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Pemirsa pun bisa memvariasikan Resepi Banana Custard Cake ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Saudara bisa membuat Banana Custard Cake menggunakan 18 jenis bahan dan 14 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Alhamdulillah. Resepi daripada page Apa Kau Rasa dengan cara johan contest Bakingwith_ApaKauRasa_Cookpad iaitu ‘cikgu di dapur’ Hafiza Muaddah. Pisang dari kebun..alhamdulillah. Berkongsi bersama keluarga dan jiran dalam bentuk kek. Kek ini juga tanda terima kasih kepada Cookpad dan admin2nya yang memperkenalkan page Apa Kau Rasa kepada cookpader khususnya Uchu ni la..Uchu takde asas pun buat kek..jenis ikut resepi je kalau buat kek ni..tak berani nak derhaka..takut kena ‘tulah’!🤣🤣 Banyak dapat belajar dari situ dan seronok pernah menjadi salah seorang pemenang contest anjuran Cookpad_ApaKauRasa tahun lepas..alhamdulillah. Tq Cookpad juga admin2 yang pernah memilih resepi Uchu untuk beberapa award Cookpad dan level dan ini juga #tribute2minsha yang banyak buat promo..👍 Terima kasih sebab bagi peluang merasai kenangan manis bersama Cookpad..goodies Cookpad yang limited edition tahun lepas sangat menyuntik semangat Uchu dan disimpan ketat2 jadi saka tujuh keturunan!!🤣🤣

Bahan-bahan dan bumbu yang dipakai buat pembuatan Banana Custard Cake :

  1. Bahan A
  2. 3 biji kuning telur gred A
  3. 80 g pisang (dilenyek)
  4. 100 g (1/2 cawan) + 1 sudu makan) susu full cream
  5. 120 g (3/4 cawan) + 1 sudu makan) tepung gandum/tepung kek
  6. 1 sudu teh baking powder
  7. 1/2 sudu teh esen vanila
  8. Bahan B
  9. 4 biji putih telur
  10. 85 g (1/3 cawan) + 1 sudu makan) gula pasir halus
  11. 1/4 sudu teh garam
  12. 1/2 sudu teh perahan lemon/cuka
  13. Bahan kastard
  14. 330 ml (1 1/3 cawan) susu full cream
  15. 1 biji telur + 2 biji telur kuning
  16. 90 g (1/4 cawan) + 2 sudu makan) gula pasir
  17. 3 sudu makan tepung jagung
  18. 1 sudu teh esen vanila

Berikut Cara dalam menyiapkan Banana Custard Cake adalah sebagai berikut :

  1. Kastard: campurkan susu, gula dan tepung jagung. Kacau sehingga tepung jagung sebati. Kemudian baru hidupkan api dan masak sehingga gula larut.
  2. Tambahkan telur. Kacau sebati.
  3. Apabila sos memekat, tutup api dan tambahkan esen vanila. Kacau sebati. Biarkan sejuk seketika.
  4. Masukkan sos kastard ke dalam piping bag. Sejukkan dalam peti selama 1 jam.
  5. Kek: Campurkan kuning telur dan susu ke dalam pisang yang telah dilenyek. Tambahkan esen vanila.
  6. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder. Kacau rata dan sebati.
  7. Meringue: Putar putih telur sehingga berbuih kasar, masukkan garam dan perahan lemon. Putar lagi sehingga berbuih halus, tambahkan gula sedikit demi sedikit dalam 3 batches.
  8. Putar sehingga soft-peak.
  9. Campurkan sedikit meringue ke dalam bancuhan tepung dan kaup balik rata.
  10. Kemudian campurkan ke dalam meringue selebihnya. Kaup balik sehingga rata. Jangan terlebih gaul.
  11. Tuangkan adunan 3/4 penuh ke dalam cawan kertas. Bakar selama 15-20 minit pada suhu 170c. (Oven telah dipanaskan)
  12. Buat lubang ke atas kek. Cucuk dengan jari/chopstick/pisau. Pipekan sos kastard ke dalamnya.
  13. Siap.
  14. Tempat ketiga contest baking with cookpad_apakaurasa 😉: Hokkaido Strawberry Double Fromage Cheesecake https://cookpad.com/my/recipes/13896106

Makasih telah membaca Resepi yang saya bagi di web ini. Harapan kami, olahan Banana Custard Cake yang gampang di atas dapat membantu Kamu menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam Pemirsa yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa andai Resepi ini berguna, silahkan dishare ke twitter lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Lala dari Kelebang Akbar.