Resepi Banana cake @ kek pisang sihat yang Lazat dan Simpel

Resepi Banana cake @ kek pisang sihat yang Lazat dan Simpel

Salam pengunjung, jumpa lagi di website Resepi bunda Ida, Jika Anda sedang mencari Resepi Banana cake @ kek pisang sihat yang sempurna ? Tidak salah, Kami punya Resepi Banana cake @ kek pisang sihat yang sempurna untuk Kamu di sini. Tim kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Ketika memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Banana cake @ kek pisang sihat yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Ada banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh kepada kualitas rasa dari Banana cake @ kek pisang sihat yang kita ciptakan, mulai dari jenis bahan yang akan dimanfaatkan, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak perlu pusing jika ingin menyiapkan hidangan Banana cake @ kek pisang sihat enak di ruang makan Anda, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Kamu buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Pemirsa.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Banana cake @ kek pisang sihat ini diperkirakan antara 40 minit.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Kamu pun bisa memvariasikan Resepi Banana cake @ kek pisang sihat ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Saudara mampu membuat Banana cake @ kek pisang sihat menggunakan 10 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

#goldenapron2020 Kebetulan ada pisang yang tak habis makan, nak buang bazir pula, baik buat kek pisang. Resipi ni kira sihat juga sebab saya guna gula molasses. Kalau tiada, boleh juga guna gula perang. Cukup manisnya, kek lembut dan wangi. Sesuai dimakan bersama teh tanpa gula atau kopi. Cuba lah senang seja ni. Tak perlu hand mixer, tak perlu blender. My father in law pun dah approve! Boleh jual katanya 😜 Selamat mencuba!

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Banana cake @ kek pisang sihat :

  1. 150 g pisang masak (berangan/cavendish/emas)
  2. 90 g gula molasses atau perang
  3. 1 biji telur
  4. 75 g mentega dicairkan / minyak sayur
  5. 80 ml susu segar
  6. 127 g tepung gandum(anyak)
  7. 1 tsp / 4 g baking soda
  8. Tool
  9. Cake tray 4"x8"x3
  10. Baking paper

Adapun Langkah-langkah dalam mengolah Banana cake @ kek pisang sihat adalah sebagai berikut :

  1. Hancurkan pisang. Masukkan gula dan telur, kacau hingga sebati.
  2. Tambah mentega dan kacau hingga sebati.
  3. Tambah susu dan sebatikan.
  4. Masukkan tepung dan baking soda yang dianyak bersama. Kemudian, sebatikan.
  5. Sapu minyak/mentega di seluruh bekas pada bahagian dalam. Lapis bahagian bawah dengan baking paper. Tuang adunan ke dalam bekas. Ratakan.
  6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Suhu 170 darjah celsius selama 35-40 min. Api atas bawah. Test kek selepas 35min,kalau masak keluarkan dari oven dan sejukkan seketika.
  7. Nikmati dengan teh tanpa gula atau kopi.

Thanks telah menggunakan Resepi yang tim kami bagi di web ini. Harapan kami, olahan Banana cake @ kek pisang sihat yang mudah di atas dapat membantu Kamu menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa andaikan Resepi ini berguna, silahkan dibagi ke teman lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Uchita dari Seremban.