Resepi Ayam masak merah yang Boleh Manjain Lidah dan Easy

Resepi Ayam masak merah yang Boleh Manjain Lidah dan Easy

Salam semuanya, jumpa lagi di halaman Resepi bunda Ida, Jikalau Pemirsa sedang mencari Resepi Ayam masak merah yang top ? Tidak salah, Kami punya Resepi Ayam masak merah yang lezat untuk Pembaca di sini. Kami juga memiliki berbagai macam Resepi untuk dicoba. Saat memasak perlu diperhatikan persiapan bahan yang akan digunakan serta langkah-langkah dalam mengolah bahan-bahan itu sendiri, jika salah akan mengakibatkan kegagalan dan membuat masakan yang diolah cenderung tidak enak. Padahal memasak Ayam masak merah yang enak harusnya menghasilkan masakan yang memiliki aroma dan rasa yang lezat dan enak yang mampu menggugah selera kita dan orang-orang yang menikmatinya.

Terdapat banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Ayam masak merah yang kita buat, mulai dari jenis bahan yang akan dipakai, proses pemilihan bahan maskan yang segar, serta langkah-langkah dalam proses membuat dan menyajikannya. Tidak harus pusing jika ingin menyiapkan hidangan Ayam masak merah enak di ruang makan Pemirsa, karena jika sudah tahu tips dan triknya maka hidangan yang Pemirsa buat dapat menjadi hidangan spesial untuk orang-orang spesial di rumah Saudara.

Dari Resepi Ayam masak merah ini, jumlah porsi yang dapat dihidangkan adalah 2-4 sajian. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk Anda sendiri maupun seluruh anggota keluarga tersayang.

Untuk diketahui, adapun waktu yang diperlukan dalam proses membuat Ayam masak merah ini diperkirakan antara 1 jam.

Tak perlu berlama-lama, yuk langsung saja kita coba, Anda pun bisa memvariasikan Resepi Ayam masak merah ini sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda mampu membuat Ayam masak merah menggunakan 12 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini cara dan langkah-langkah dalam proses membuat masakannya.

Dapat resepi ni dari mak. Sukatan main agak-agak je. Baru la melayu. Kehkeh

Bahan-bahan dan bumbu yang dipakai dalam pembuatan Ayam masak merah :

  1. 1 ulas bawang holland
  2. 3-4 ulas bawang merah kecil
  3. 3-4 ulas bawang putih
  4. 2 batang serai
  5. Bunga lawang, kayu manis
  6. Cili kering, blend atau cili giling
  7. Halia besar ibu jari kaki
  8. Ayam 4 ketul. Atau ikut banyak koranglah
  9. Sos cili, sos tomato secukup rasa
  10. Gula, garam secukup rasa
  11. Asam jawa secukup rasa
  12. Air. Agak-agak jelah

Adapun Cara dalam menyiapkan Ayam masak merah adalah sebagai berikut :

  1. Tumiskan dulu bunga lawang dengan kulit kayu manis sampai wangi.
  2. Blend/tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis sampai naik bau, warna dah tukar, baru masuk cili. Ni perangai aku la. Nak pastikan bahan tu masak satu persatu. Nak masukkan semua terus pun boleh kot. Kemudian masukkan serai yang dah ditumbuk sedikit.
  3. Kemudian masukkan bawang holland yang dihiris besar. Baru syok gigit. Kemudian tambah air dan kacau perlahan sampai air tadi tersejat, dan pecah minyak. Emm dapnyee.
  4. Eh, lupa. Ayam jangan lupa goreng, sambil-sambil tunggu kuah nak siap. Ni aku pakai air fryer je. Sapu kunyit, garam,minyak sikit. Masuk dalam air fryer suhu dalam 180-190 dalam 15 minit, kemudian balik-balikkan, masak lagi dalam 5-10 minit.
  5. Kembali kat kuah kita. Masukkan sos cili, sos tomato, asam jawa dan gula. Semuanya secukup rasa. Agak-agak jelah ya. Rasa. Dah nak habis, nampak macam dah pecah minyak, bolehlah masukkan garam secukup rasa jugak. Bila dah masukkan sos tu, dia akan jadi kuah yang pekat. Nak lagi best, boleh letak tepung jagung jugak. Tapi aku tak letak pun, best je.
  6. Akhir sekali, masukkan ayam goreng tadi. Siap! Haa bolehlah mencuba ya. Maaf kalau korang rasa tak sedap. Tapi orang rumah kata sedap. Tak tahulah memang sedap atau nak jaga hati aku. Haha.

Thanks telah mempraktekan Resepi yang kami tampilkan di web ini. Besar harapan kami, masakan Ayam masak merah yang gampang di atas dapat membantu Pembaca menyiapkan hidangan yang menarik untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi dalam Pemirsa yang berkeinginan untuk berjualan makanan.

Jangan lupa apabila Resepi ini bermanfaat, silahkan bagi ke twitter lainnya. Terimakasih.

Siaran resipi : Karimah dari Seremban.